PRVI HRVAT NA VRHU

Bambi najbolji 'finaš' svijeta ove godine

19.12.2009 u 13:00

Bionic
Reading

Svjetski jedriličarski savez objavio je zadnje svjetske ljestvice olimpijskih klasa u ovoj godini na kojima Hrvatska ima jedan 'broj jedan' na svijetu - Ivana Kljakovića Gašpića u Finnu, priopćeno je iz Hrvatskog jedriličarskog saveza

Osim Hrvatske još se Velika Britanija, Nizozemska, Italija, SAD, Francuska, Španjolska i Švicarska mogu pohvaliti da na kraju 2009. godine imaju broj jedan na svijetu. Hrvatska zahvaljujući Ivanu Kljakoviću Gašpiću, popularnom Bambiju, u Finnu piše još jednu stavku u hrvatskoj godini rekorda - prvi put će jedan hrvatski jedriličar godinu završiti kao prvi na nekoj od svjetskih ljestvica olimpijskih klasa. Šime Fantela i Igor Marenić drugi su u klasi 470.

Osim prvog broja jedan u povijesti na kraju kalendarske godine kraj 2009. nosi još neke rekorde - po prvi put godinu Hrvatska završava s predstavnicima u prvih deset u čak pet klasa. Krajem 2008. hrvatski su jedriličari bili u deset u dvije klase, krajem 2007. također dvije, a 2006. u tri.

Sedma posada svijeta u 49eru su Pavle Kostov i Petar Cupać. U Laser Radialu Tina Mihelić je osma. U Laseru na devetom mjestu se nalazi Tonči Stipanović, na desetom Milan Vujasinović, 15. je Daniel Mihelić, 30. Luka Radelić, 31. Ivan Taritaš.

Marin Lovrović i Siniša Mikuličić završili su godinu na 13. mjestu klase Zvijezda, izgubili su nekoliko mjesta u odnosu na rujan. Dan Lovrović i Antonio Arapović su 26., a Mate Arapov i Ante Šitić 68.

Marin Mišura u Finnu zauzima 32. mjesto, dok su u ženskom '470' 35. Enia Ninčević i Romana Župan, što je za ovaj hrvatski dvojac napredak od dva mjesta.