PONIKVE S ČETIRI KLUBA

Badeljev djed gradio kuglanu, a sada ga prati 220 klinaca

24.03.2011 u 18:51

Bionic
Reading

Tenisači su državni prvaci, a cijeli Zagreb sjati se u njihovu dvoranu kad kiši, boćari sanjaju asfaltne staze, a Zvonimir Fernežir, član Kuglačkog kluba od 1939, sjeća se kad je Stenjevec imao sto kuća i tri ulice, a Gajnice bile kukuruzište

Jedno ime, a četiri kluba. Dva naselja, a isti ljubimac. Njegovo ime je sportsko društvo Ponikve. Njegove članove na okupu drži zemljišna čestica na kojoj vježbaju boćari, kuglači, nogometaši i tenisači. Na radost Stenjevčana i Gajničana ponajprije, ali i ostalih. Paradni konj sportskog društva Ponikve je teniski klub.

'Mi smo najbolji teniski klub u Hrvatskoj, momčadski smo državni prvaci. Naši su članovi i Roko Karanušić, i Antonio Veić, i Kristijan Mesaroš, a trener je bivši sudionik natjecanja za Davisov kup Igor Šarić. Na našim terenima vježbaju i mladi i stari, od djece predškolske dobi do zanesenjaka s navršenih osamdeset ljeta', ističe Boro Vukoja, predsjednik teniskog kluba i sportskog društva Ponikve.

Tereni su zauzeti cijelu godinu. Kad zahladi, dvorana je zauzeta od osam do 22 sata.

'A kad kiši, cijeli Zagreb dođe k nama jer je naša dvorana prikladna za vježbanje i po takvom vremenu', ističe Vukoja.

Boćari Ponikvi puni su zanosa, ali da bi uzletjeli, prijeko su im potrebne asfaltne staze. Dotle vlastitim žuljevima uređuju okoliš i klupske prostorije. Igor Zamberlin je njihov predsjednik, a istaknuti članovi su Tomo Vrkić, Željko Bolanča, Špiro Bura, Alen Ostrički i Marijan Perković. Okupljaju i natjecatelje, ali i rekreativce, a uskoro će pokrenuti i boćarsku školu.

Nogometaši Ponikvi su četvrtoligaši, a Hrvoje Pipinić, trener prve momčadi, žali se na troškove sudaca i delegata te kotizacije (da biste sudjelovali u natjecanju, unaprijed morate platiti određeni iznos, recimo, 12 tisuća kuna za seniore). Uzvraćamo da mladi plaćaju mjesečnu članarinu po 250 kuna.

'Od tih prihoda klub živi', uzvraća Pipinić.

S čim se mogu podičiti u nogometnom klubu Ponikve? Danas s radošću ističu kako je Milan Badelj počeo igrati nogomet baš na Ponikvama, a prvoliogaškim vodama dosad su zaplovili brojni ponikvaši, od Harmata i Regvara do Pipinića.

Danas seniorske boje kluba brane vratari Severinac i Curač, obrambeni igrači Ciglar, Božičković, Čukelj, Ružak, Pokrajčić, Malečić, Cindrić i Brekalo, vezni Rašić, Babić, Vučur, Radetić, Klarić, Golubić i Žimbrek te napadači Vulinec, Marković, Stanišak, Crnjac i Masnjak.

Mislav Vazdar i David Golub, pioniri Ponikvi, vrlo dobri su učenici. Vježbaju četiri puta u tjednu, a još zaigraju i kod kuće. Igraju za klub jer ih to veseli, 'super je, seznacija', a budu li mogli poći Badeljevim putem, poći će.

Badeljev djed je zaslužan pak za gradnju kuglane na Ponikvama.

'Sve smo radili sami, mi, članovi kluba', domeće Zvonimir Fernežir, 83-godišnji kuglački mag. Član Kuglačkoga kluba Ponikve postao je 1939. kad je Stenjevec ima tri ulice i sto kuća.

'A na mjestu gdje su danas Gajnice, i gdje je naš sportski centar, bilo je kukuruzište', priča Zvonimir jednim okom pogledavajući mlade Trpimira Starog, Filipa Boca, Kristijana i Tomislava Kerhina.

'Marin Rosandić i Dominik Hrdas državni su prvaci u parovima do 14 godina, a Kristijan Kerhin do devet', s ponosom ističe Fernežir.

Za seniorsku momčad u Drugoj ligi nastupaju Dinko i Petar Bagić, Željko Bolanča, Ivan Atalić, Branko Tomljanović, Želimir Mulković, Boris Lukša, Marko Barišić, Josip Krenek, Krešo Zidanić, Nenad Štetić i Ivan Bat. Trener je Alen Rosandić.