TEMIŠVAR SIGURAN

Bad Blue Boysima prijeti samo loše vrijeme

29.09.2009 u 10:54

Bionic
Reading

Uoči gostovanja Dinama u rumunjskom Temišvaru dio medija se raspisao o potencijalnim opasnostima koje na zapadu Rumunjske vrebaju hrvatske navijače. Veći dio napisanog notorne su gluposti. Ako će htjeti, hrvatski navijači će u Temišvaru provesti sasvim ugodan dan

Iako Zakon o sprečavanju nereda na sportskim borilištima pripadnicima medija izričito zabranjuje poticanje na sukobe i dizanje moralne panike, taj se stavak zakona redovito krši i u pravilu ne biva sankcioniran. I ovih dana pripadnici navijačke skupine BBB koji se spremaju na put u Rumunjsku slušali su kako ih u Temišvaru čeka brojna i agresivna srpska dijaspora te rumunjski navijači pobratimljeni sa Srbima.

Jedna od impresivnih CVUCS-ovih razglednica

Nigdje se nije moglo pročitati da taj (drugi najveći) rumunjski grad zovu 'mali Beč', da je riječ o jednom od najznačajnijih studentskih središta istočne Europe te da su navijači Polija (CVUCS) jedni od najboljih ultrasa na kontinentu koji imaju malo dodirnih točaka s huliganizmom. Druga je stvar to što se kod nas huliganizam poistovjećuje s paljenjem baklji. Ako je tako, onda su i ti Rumunji huligani.

CVUCS-i rade upravo nevjerojatne koreografije, u tom segmentu oni postavljaju nove kriterije i izazivaju ljubomoru. Nije ih teško pronaći na internetu, uostalom i ovdje će vam biti ponuđena jedna. Mogu se pronaći i zapisi tučnjava, no njih je neusporedivo manje. CVUCS-i su brojna skupina i među takvima uvijek ima usijanih glava. No dojam je da su u zanemarivom broju i da su prilično bezopasni. Ako, naravno, gosti neće tražiti probleme.

Panika se dizala i baratajući pojmom Zvezdine Delije. U Temišvaru živi oko sedam tisuća Srba (oko dva i pol posto) i logično je da među njima ima navijača svega i svačega. Ali i Dinamo će bodriti oko 1.000 navijača, nije to baš lak zalogaj. Dapače, gotovo je sigurno da neće biti ni pokušaja da ih se napadne. Uostalom, za beogradski Press to je potvrdio i jedan od lidera Zvezdinih navijača.

'To su gluposti. Svaki put kad Hrvati gostuju u susjedstvu priča se ista priča. Nije to ništa novo i zaista to više nemam potrebu komentirati', rekao je izvjesni Šavija.

Ostaje još priča o problematičnom prolasku kroz Srbiju. Novi red gluposti, jer ako netko ne želi probleme sigurno ih neće ni imati. Većina aranžmana vodi preko Madžarske, a ostatak će uz minimalnu dozu opreza zasigurno proći bez problema.

Istina je da su BBB-i među onim skupinama na kojima se neki žele dokazati, no srećom CVUCS-i do sada nisu pokazivali takvo lice. Ove sezone bez problema su prošli i navijači Šahtara i Stuttgarta, a putem foruma pripadnici CVUCS-a zovu Hrvate na ugodan provod. Uostalom, nije ni policija pala s Marsa. U slučaju potrebe, i oni će odigrati svoju ulogu.

Jedino što Boysima predstavlja realnu opasnost je vremenska prognoza. Istina, tijekom četvrtka ona je idealna (13-28 stupnjeva, bez padalina), no dan kasnije najavljena je kiša. Ako je polovina dostupnih informacija o Temišvaru točna, mnogi će ondje poželjeti provesti još dan ili dva te bi mogli zatrebati kišobran.