jedinak junak

Australija slavi hrvatskog nogometaša; s tri gola odveo ih na SP

15.11.2017 u 12:46

Bionic
Reading

Nogometna reprezentacija Australije izborila je plasman na svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine nakon što je u uzvratnom susretu dodatnih kvalifikacija u Sydneyju pobijedila Honduras 3-1 poslije 0-0 iz prve utakmice.

Junak utakmice bio je australski Hrvat Mile Jedinak (33) koji je zabio sva tri gola za 'Socceroose'.

Nakon lošeg prvog dijela, Australija je povela u 54. minuti kada je Jedinak 'probio led' golom iz slobodnog udarca. Pomogao mu je i gostujući branič Henry Figueroa kojeg je lopta na putu do gola pogodila i promijenila smjer. Do kraja susreta veznjak Aston Ville je zabio još dva gola iz kaznenih udaraca, u 72. i 85. minuti. Kod prvog je Byan Acosta igrao rukom, dok je drugog skrivio Johnny Palacios oborivši Robbiea Krusea. Honduras je u posljednjim trenucima susreta smanjio poraz golom Albertha Elisa.

  • +23
Australija - Honduras Izvor: Reuters / Autor: DAVID GRAY

'Teško mi je opisati kako se sada osjećam, sve ovo je pomalo nestvarno. Presretan sam što idemo na još jedno svjetsko prvenstvo', kazao je Jedinak.

Njegova majka Katica je iz Požege, otac Ivan iz Osijeka, a Mile je rođen u Camperdown, četiri kilometara udaljenom od Sydneyja. Karijeru je počeo u Sydney Unitedu, a prije 14 godina je došao u Hrvatsku u redove Varteksa. Međutim, u Varaždinu se nije previše naigrao pa se vratio u Australiju. Kasnije je preko Turske (Genclerbirligi, Antalyaspor), završio na 'Otoku' gdje je pet godina igrao za Crystal Palace, a u kolovozu prošle godine je preselio u Aston Villu.

Hrvati će tako na SP-u u Rusiji imati dvojicu kapetana. Osim Luke Modrića koji će predvoditi 'vatrene', Australce će predvoditi nogometaš slavonskih korijena. Bit će mu to treći World Cup nakon Južne Afrika i Brazila.

'Kapetanska vrpca reprezentacije je velika čast i izazov. Pokušavam biti primjer suigračima, a to sam radio cijelu karijeru', kazao je Jedinak.

U redovima australske vrste nastupila su još dvojica igrača hrvatskih korijena Tomi Jurić i Matthew Jurman. Jurić je od 2010. do 2013. igrao za Croatiju Sesvete, Lokomotivu i Inter.

Podsjetimo, prije Hondurasa, Australija je u azijskom playoffu izbacila Siriju, a u ždrijebu za SP bit će u četvrtoj jakosnoj skupini. Australci će četvrti put u nizu igrati na World Cupu, te peti put ukupno jer su i 1974. sudjelovali na turniru u Njemačkoj.

Prije Australije plasman na svjetsko prvenstvo koje će se održati u Rusiji od 14. lipnja do 15. srpnja izborili su Brazil, Urugvaj, Argentina, Kolumbija, Iran, Japan, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Meksiko, Panama, Kostarika, Njemačka, Engleska, Belgija, Španjolska, Poljska, Island, Srbija, Francuska, Portugal, Maroko, Tunis, Senegal, Nigerija, Egipat, Švicarska, Hrvatska, Švedska, Danska i naravno domaćin Rusija.

Posljednji sudionik će biti poznat u noći između srijede i četvrtka kada Peru dočekuje Novi Zeland. U prvom susretu nije bilo golova.