finale europske lige

Atletico zna kako se osvajaju trofeji, Marseille tu slast nije osjetio dugih 25 godina

16.05.2018 u 17:11

Bionic
Reading

Večeras će u finalu Europske lige u Lyonu (20.45 sati) snage odmjeriti Atletico Madrid i Marseille. 'Rojiblancosima' je ovo deveti finale europskih natjecanja, a Europsku ligu (u ovom obliku!) osvojili su dva puta. Marseille na europski trofej čeka još od 1993. godine kad je predvođen Alenom Bokšićem osvojio Ligu prvaka. Njihov europski post traje predugih četvrt stoljeća...

Za Atletico će to biti deveti europski finale, pri čemu treći u Europskoj ligi, a do sada je osvojio tri trofeja - dva naslova pobjednika Europske lige, a jedan u Kupu pobjednika kupova.

Upravo je Atletico prvi klub koji je osvojio Europsku ligu koja je u sezoni 2009./2010. naslijedila Kup Uefa. U finalu igranom u Hamburgu, madridski klub je nakon produžetaka pobijedio Fulham 2:1. 'Rojiblancosi' su osvojili EL i prije šest godina kada su u Bukureštu pobijedili Athletic Bilbao (3:0).

Atletico će finale u Lyonu odraditi bez trener Diega Simeonea koji je kažnjen sa četiri utakmice zbog vrijeđanja suca za vrijeme polufinalne utakmice protiv Arsenala.

'Sve je spremno za veliko finale. Očekuje nas neugodan i opasan suparnik, posebice u igri prema naprijed. Kada smo ispali iz Lige prvaka maksimalno smo se okrenuli ovom natjecanju i želimo ga osvojiti', kazao je Simeone.

Francuski klub je pohvalio i Atleticov kapetan Gabi.

'Očekuje nas teška i neizvjesna utakmica. Marseille ima odličnu momčad, morat ćemo biti oprezni', kazao je Gabi.

U sezoni u kojoj su iznenađujuće ispali odmah u grupnoj fazi LP te ostali bez ijednog naslova u Španjolskoj (i prvenstvo i Kup uzela je Barcelona), osvajanje EL ostala im je jedina prilika da se domognu nekog trofeja.

Iako oni za razliku od Francuza već imaju osiguran nastup u LP u sljedećoj sezoni neovisno o rezultatu ovog finala, neće imati ništa manji motiv u odnosu na njih. Ovo je finale europskog natjecanja i u njega se ide punom snagom. Možda je to najjednostavnije opisao stoper Diego Godin koji je uoči utakmice izjavio sljedeće:

'Dat ćemo sve od sebe za pobjedu. Naše noge, naše glave, naša srca.'

Kompaktnost momčadi koja se odlično brani i dozvoljava suparnicima mali broj prilika, najveća je kvaliteta ovog Atletica koji uz to posjeduje i odlični napadački dvojac Griezmann/Costa koji je u stanju probiti svačiju obranu.

  • +5
Atletico M. - Arsenal L., polufinale Europske lige, 2017/18. Izvor: Pixsell / Autor: gtres/Gtres/PIXSELL

Trener Simeone očekuje neizvjesnu utakmicu:

'Želim da moji igrači budu mirni. Kako se utakmica približava, emocije sve više rastu, pomoći će nam iskustva u prijašnjim finalima europskih natjecanja. Moramo pokušati nametnuti naš stil igre i odvesti utakmicu u smjeru u kojem želimo. Slične smo momčadi, bit će to jedna vrlo neizvjesna utakmica.'

Atletico praktički ima najbolji sastav na raspolaganju (manje probleme imaju veznjak Vitolo i defanzivac Gimenez), no njihov trener Simeone ih neće moći voditi u ovoj utakmici zbog suspenzije što znači da će na klupi biti njegov pomoćnik Burgos kao što je to bilo u uzvratnoj utakmici protiv Arsenala.

Marseille je do sada igrao četiri europska finala i dobio samo jedno. U premijernom izdanju Lige prvaka OM je 1993. u Münchenu pobijedio Milan 1:0.

U Kupu prvaka i Europskoj ligi dva puta je stigao do završnog susreta i oba puta je izgubio. U finalu Kupa Uefa 1999. Francuzi su izgubili od Parme (0:3), a 2004. u finalu Europske lige od Valencije.

'Atletico je favorit, ali dat ćemo sve od sebe. To je klub koji je u posljednje četiri godine igrao dva finala Lige prvaka, a nedavno je osvojio Europsku ligu. Za nas je finale veliki događaj. Niti jedan francuski klub nije slavio u ovom natjecanju, pa će to biti dodatan izazov', kazao je strateg Marseilla Rudi Garcia.

Nominalno, finale EL igra se na neutralnom terenu, no s obzirom da se utakmica igra u Francuskoj (Lyon), Marseille se više osjeća kao domaćin u ambijentu koji im je dobro poznat. Francuska momčad je svakako iznenađenje ovog natjecanja u koje su krenuli kvalifikacijama još prošlog ljeta da bi na kraju izborili nastup u velikom finalu.

  • +4
RB Salzburg - Marseille, polufinale Europske lige, 2017/18. Izvor: Pixsell / Autor: EXPA/PIXSELL

Radi se o jedinoj francuskoj momčadi koja je osvojila LP (1993.), sada imaju prilike osvojiti i drugo veliko natjecanje kojeg nijedna francuska momčad do sada nije osvojila. Pobjedom bi izborili nastup u LP bez kojega bi lako mogli ostati u nacionalnom prvenstvu u kojem je preostalo još samo jedno kolo, a oni ništa ne drže u svojim rukama (moraju pobijediti i čekati kiks drugih momčadi).

Njihov najjači adut su iznimne napadačke kvalitete, u svojim redovima imaju čak sedmoricu igrača koji su postigli minimalno pet golova ove sezone.

Suprotstavit će im se najčvršća obrana španjolskog prvenstva koja je primila samo 20 golova i momčad koja je navinula igrati europska finala.

Za nastup je upitan standardni defanzivac Rolando te napadač Mitroglu (8 golova ove sezone).

Finale će suditi Nizozemac Bjorn Kuipers.