FEŠTA U SPLITU

Atletičari Europe pobjednici Kupa kontinenata

05.09.2010 u 21:57

Bionic
Reading

Atletičari Europe pobjednici su 11. izdanja atletskog Kupa kontinenata koji je u nedjelju završio u Splitu

Europljani su drugoga dana nadoknadili zaostatak za Amerikom i slavili s konačnih 429 bodova nakon 40 disciplina. Amerikanci su drugi s 419.5 bodova, Afrika treća s 292, a Azija/Oceanija posljednja, četvrta s 286.5 bodova.

Pobjednički trofej je kapetanici i kapetanu europske selekcije Blanki Vlašić i Andreasu Thorkildsenu predao predsjednik IAAF-a Lamine Diack.

Svjetski prvak u skoku s motkom na otvorenom i u dvorani Australac Steven Hooker ostvario je najbolji rezultat sezone na svijetu na atletskom Kupu kontinenata u Splitu.

Hooker je u izvanrednoj borbi s Francuzom Renaudom Lavillenieom preskočio na Poljudu 5.95 metara, što je najbolji skok sezone, centimetar viši od Lavilleniovih 5.94 metra iz Valencie.

Split je vidio sjajnu borbu dvojice ponajboljih motkaša svijeta, a više od 25.000 ljudi velikim je pljeskom pozdravilo Australčev uspješan pokušaj preko 5.95. To je i drugi vodeći rezultat sezone postavljen u Splitu nakon jučerašnjeg troskoka Kazahstanke Olge Ripakove (15.25).

'Hvala Renaudu jer mi je pomogao u ostvarenju rezultata sezone, ali velika zahvala i gledateljima i ovoj sjajnoj atmosferi na stadionu', kazao je Hooker, koji se stadionu zahvalio na hrvatskome jeziku.

'Po prvi puta u karijeri sam nešto obranio jer sam osvojio prošli Kup kontinenata, a po prvi puta završavam sezonu kao skakač s najboljim skokom', dodao je sretni Hooker.

Lavillenie je osvojio drugo mjesto s preskočenih 5.90 metara. Inače, natjecanje je iz svečane lože stadiona na Poljudu pratio i najveći skakač motkom svih vremena Sergej Bubka, čijih je 6.14 još važeći svjetski rekord.

Na 200 metara slavio je očekivano Amerikanac Walace Spearmon s rezultatom ispod 20 sekundi - 19.95. I drugo mjesto je otišlo Americi, Churandy Martini iz Nizozemskih Antila (20.47), dok je treći bio Youseff Meite iz Obale Bjelokosti (20.51). Kod žena je u istoj disciplini slavila Ruskinja Aleksandra Fedoriva (22.86).

Rumunj Marian Oprea osvojio je prvo mjesto u troskoku pobijedivši brončanog sa Svjetskog prvenstva Kubanca Alexisa Copella za četiri centimetra, a trećeplasiranoga svjetskog i europskog prvaka Britanca Phillipsa Idowua za pet centimetara. Iako je 28-godišnji Oprea svoje najbolje rezultate postizao 2004., kada je bio olimpijski doprvak, u Splitu je bio posebno inspiriran i skočio je u zadnjoj, četvrtoj seriji do pobjedničkih 17.29 metara. Coppello je skočio 17.25, a veliki favorit Idowu 17.24.

'Pobijedio sam svjetskog i europskog prvaka i to u zadnjem skoku, a to me, naravno, čini izuzetno zadovoljnim. Sjajno je bilo skakati pred ovako ispunjenim stadionom i po lijepom vremenu. Za razliku od drugih, meni nije smetalo što su bila samo četiri skoka umjesto šest, štoviše, bolje sam se koncentrirao', izjavio je Oprea.

Izuzetno jako i zanimljivo natjecanje u ženskom kladivu pripalo je bivšoj svjetskoj rekorderki Ruskinji Tatjani Lisenko koja je za pobjedu na Poljudu bacila 73.88 metara, pa joj je pripala i nagrada od 30.000 dolara. Samo 19 centimetara kraće bacila je azijska rekorderka Wenhiu Zhang iz Kine, treća je bila dvostruka svjetska prvakinja i dvostruka olimpijska doprvakinja Kubanka Yipsi Moreno s hicem od 72.23, a četvrta europska prvakinja Nijemica Betty Heidler (72.70). Lisenko je prije nešto više od godinu dana odslužila dvogodišnju suspenziju zbog dopinga, a bila je svjetska rekorderka do 2007.

'Lijepo je pobijediti u ovako jakoj konkurenciji, a ja sam na najboljem putu da se potpuno vratim u sam svjetski vrh. Nisam očekivala ništa posebno jer zbog prehlade sinoć nisam uopće spavala', kazala je Lisenko. U Split nije doputovala aktualna svjetska rekorderka iz ove sezone (78.30) Poljakinja Anita Wlodarczyk.

U prvoj disciplini drugoga dana natjecanja gledatelji su na Poljudu pozdravili novi rekord Kupa kontinenata koji je u utrci na 3000 metara zapreke postavila Ruskinja Julija Zarudnjeva (9:25.46). Aktualna europska prvakinja opravdala je ulogu favoritkinje, iako je drugoplasirana Kenijka Milcah Cheywa ozbiljno zaprijetila u završnici (9:25.84). Rekord Kupa kontinenata pao je i u muškoj utrci 3000 zapreke, a oborio ga je svjetski doprvak Kenijac Richard Mateelong (8.09.67). I drugo mjesto je očekivano pripalo Africi - Etiopljanin Roba Gari je čak otrčao i osobni rekord (8.09.87), dok je treće mjesto Europi donio Francuz Mahiedine Bennabad (8:09.96).

Svjetski rekorder David Rudisha pobijedio je u utrci na 800 metara na atletskom Kupu kontinenata u Splitu, a vrijedne rezultate postigli su norveški kopljaš Andreas Torkildsen i američka muška štafeta 4x400 metara.

Rudisha je slavio na 800 metara s rezultatom 1:43.37 minuta, što je rekord natjecanja, ali daleko od njegovog svjetskog rekorda 1:41.01 postavljenoga prije sedam dana u Rietiju.
Thorkilden je u koplju slavio s izvanrednim hicem od 89.26 metara, što je 1.10 metara manje od vodećeg rezultata sezone na svijetu. Vrlo blizu najboljeg rezultata sezone bila je i Novozelanđanka Valerie Adams u bacanju kugle. Spravu je u Splitu bacila do 20.86 metara, devet centimetara manje od rekorda Bjeloruskinje Ostapčuk.

Muška američka štafeta 4x400 pobijedila je u vremenu od 2:59.00 minuta, a do rekorda sezone nedostajalo im je samo 17 stotinki. Tako su u Splitu postavljena dva najbolja rezultata sezone - Kazahstanka Ripakova u troskoku i Australac Hooker u motci, dok je Blanka Vlašić izjednačila najbolji skok ove sezone na svijetu.