HAJDUK JE OŠTEĆEN?

Asanović i Reić na sudu zbog afere iz 1990.

08.06.2009 u 17:36

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Splitu započelo je suđenje zbog zloporabe položaja i ovlasti Zdravku Reiću (68) te Aljoši Asanoviću (44) i Zvonimiru Papiću (61)

Nakon 19 godina od izbijanja afere, a godinu dana prije nego što bi trebala nastupiti zastara, pred sudom je završio 'slučaj Asanović'. Radi se o događanjima iz 1990. kad je novinar Zdravko Reić kao direktor Hajduka potpisao transfer nogometaša Asanovića za iznos od milijun i 200 tisuća njemačkih maraka u francuski klub Metz, uz Papićevo posredovanje. Prema optužnici, posao je realiziran na način da je Hajduk oštećen za tadašnjih 250 tisuća njemačkih maraka i 50 tisuća američkih dolara koje su ostvarili Asanović i Papić.

Reić i Asanović su odlučili da Asanović zadrži 250 tisuća njemačkih maraka, akontaciju od transfera, iako je taj iznos po realizaciji ugovora trebao vratiti. Tadašnji direktor Hajduka Reić je prema optužnici kao odgovorna osoba, u namjeri da drugome pribavi protupravnu imovinsku korist, prekoračio granice svojih ovlaštenja i iskoristio svoj položaj, dok su Asanović i Papić drugoga s umišljajem potaknuli na počinjenje kaznenog djela, piše Slobodna Dalmacija.

Asanović i Reić su sjeli na optuženičku klupu i izjavili da se ne osjećaju krivima, dok se Papiću sudi u odsutnosti.

'Kada je Asanović dobio ispisnicu, nijedna kuna nije tada sjela na račun Hajduka i onda je pukla afera', izjavio je bivši financijski direktor Hajduka Ivo Bučan, a prenosi Slobodna Dalmacija, dok je Zdravko Reić prigovorio njegovom iskazu kazavši da osim iskazane mržnje prema njemu ništa drugo nije istina.