SLUŽBENO

Armstrongu uzeli svih sedam Tour de Francea

22.10.2012 u 14:13

Bionic
Reading

Međunarodna biciklistička federacija (UCI) uvažila je odluku Američke antidopinške agencije te je Lanceu Armstrongu oduzela njegovih sedam naslova pobjednika Toura de Francea

Zabijen je i posljednji čavao u karijeru Lancea Armstronga. Američkom biciklistu službeno je oduzeto svih sedam naslova s Tour de Francea! Odlučila je tako Međunarodna biciklistička federacija sukladno otkrićima iz istrage USADA-e, američke antidopinške agencije.

'Lance Armstrong nema mjesta u biciklizmu. On treba biti zaboravljen,' poručio je Pat McQuaid, predsjednik MBF-a.

Bivšem biciklističkom asu poništeni su i svi rezultati od 1. kolovoza 1998. te je suspendiran doživotno.

'Biciklizam ipak ima budućnost unatoč ovome. Bilo je i prije teških trenutaka, kada se moralo početi ispočetka,' rekao je McQuaid koji je prije sedam godina kada je stupio na dužnost najavio da će se prvenstveno baviti istjerivanjem onih koji uzimaju doping.

'Žao mi je što ne možemo uhvatiti svakog prokletnika koji se dopingira i izbaciti ga iz sporta zauvijek.'

Uništena karijera jednog od najvećih biciklista u povijesti novi je udarac za ovaj sport koji je duboko zaglibio u doping. Neki idu tako daleko i smatraju kako nema vrhunskog vozača koji nije na nedozvoljenim stimulativnim sredstvima.

Još nije jasno kome će pripasti naslovi koji su oduzeti Armstrongu, ali pojedinci se s pravom pitaju tko može biti siguran da oni koji su u utrkama bili iza američkog biciklista također nisu bili na dopingu. Samo njih se nije uhvatilo.

Za neke je i dalje legenda za druge varalica