NAPETOST OSTAJE

Argentinska predsjednica bojkotira otvaranje zbog Falklanda

25.07.2012 u 17:53

Bionic
Reading

Nedavno je Argentina zatražila da joj se vrati kontrola nad Falklandima, ali britanski premijer David Cameron nije pokazao ni najmanju volju da udovolji tom zahtjevu. Fernandez de Kirchner je odlučila odgovoriti bojkotom svečanog otvaranja Igara

Sukob oko Falklandskog otočja razlog je što argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner neće u petak biti nazočna na otvaranju Olimpijskih igara u Londonu…

Argentina i Velika Britanija su, podsjetimo, tijekom 1982. godine ratovale oko Falklandskog ili Malvinskog otočja koje se nalazi u južnom Atlantiku, oko 250 nautičkih milja od južnoameričke obale. Britanci su pobijedili u ratu i ponovno uspostavili suverenitet nad teritorijem koji, međutim, Argentinci i danas svojataju.

Upravo je nedavno Argentina zatražila da joj se vrati kontrola nad Falklandima, ali britanski premijer David Cameron nije pokazao ni najmanju volju da udovolji tom zahtjevu, poručivši kako stanovnici otočja i dalje žele biti pod vlašću Ujedinjenog Kraljevstva. Fernandez de Kirchner je odlučila odgovoriti bojkotom svečanog otvaranja Igara, što je u srijedu potvrdilo i Argentinsko veleposlanstvo u Londonu.

Zanimljivo, Fernandez je prije samo nekoliko dana zatražila od argentinskih sportaša da izbjegavaju izražavanje bilo kakvih političkih stavova tijekom Igara, čak i ako ih britanska publika bude provocirala.