SPORTAŠI S INVALIDITETOM

Antonia Balek i Davor Kralj najbolji u 2008.

05.02.2009 u 19:20

Bionic
Reading

Vlasnica dviju zlatnih medalja s Paraolimpijskih igara u Pekingu Antonia Balek i paraolimpijski pobjednik i novi svjetski rekorder u bacanju kugle Darko Kralj proglašeni su najboljim hrvatskim sportašima s invaliditetom u 2008. godini

Svečano proglašenje najboljih u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora održano je u četvrtak u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog Velesajma u nazočnosti brojnih uglednika iz sportskog, društvenog i političkog života Hrvatske među kojima su bili potpredsjednica Vlade RH i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, veleposlanik Kine u Hrvatskoj Lianqi Wu, te brojni saborski zastupnici.

Za najuspješniju momčad proglašena je kuglačka reprezentacija slijepih i slabovidnih koja je osvojila prvo mjesto na Europskom prvenstvu u Budimpešti, dok je Nagradu za najboljeg stručnog djelatnika dobio Ivica Jakeljić koji je vodio Antoniju Balek na POI u Pekingu.

Za najboljeg sportaša i sportašicu u neparaolimpijskim sportovima izabrani su kuglači Stjepan Đunđek i Ruža Markešić osvajači zlatnih odličja na EP-u u Budimpešti, dok je za najuspješniji županijski ili gradski sportski savez osoba s invaliditetom proglašen Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom.

Nagrade za uspješne mlade sportaše dobili su plivači Sanja Milojević i Matija Grebenić, te atletičar Matija Podravec, dok su priznanje za ostvarene izvanredne rezultate i promociju paraolimpizma dobili Branimir Budetić za srebrnu medalju u bacanju koplja na POI u Pekingu, Mikela Ristoski za srebrnu medalju u skoku u dalj na INAS FID Europskom prvenstvu, te Ivan Ivančić, trener bacača i paraolimpijskog pobjednika Darka Kralja. Priznanje za dugogodišnji uspješni rad dobio je Lucijano Orlić.

Hrvatski paraolimpijski odbor ove je godine dodijelio i dva posebna priznanja za medijsku promociju sporta osoba s invaliditetom koje su dobili ravnateljica Hrvatske izvještajne agencije (HINA) Smiljanka Škugor Hrnčević i urednik sportskog programa Hrvatske televizije Bruno Kovačević.

Zahvalnicu za izvještavanje hrvatske javnosti o događajima s POI u Pekingu dobili su novinar i fotoreporter Hine Denis Lugarić i Damir Senčar, novinari Hrvatskog radija Tea Rožman-Svedrović i Ivica Škopljanac, te novinar Hrvatske televizije Viki Ivanović.

'Iza nas su parolimpijske igre u Pekingu na kojim smo osvojili najveći broj medalja na dosadašnjim igrama, te po prvi puta je osvojena zlatna medalja. U Pekingu smo osvojili čak tri zlata i od ukupno 146 zemalja osvajača odličja zauzelo smo 37 mjesto, a u kraljici sportova odlično 16. mjesto', istaknuo je u svom govoru predsjednik Hrvatskog Paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić naglasivši kako su hrvatski sportaši s invaliditetom u 2008. godini nastupili ukupno na 60 međunarodnih natjecanja, među kojima na paraolimpijskim igrama u Pekingu, te na četiri Europska i četiri Svjetska prvenstva i pritom su osvojili 172 medalje od čega 90 zlatnih, 41 srebra i 41 bronca.