VELIKO PRIZNANJE

Anti Pavloviću Orden 'Red časti' Uefe

05.02.2009 u 15:08

Bionic
Reading

Europska nogometna organizacija (UEFA) odlikovala je istaknutog hrvatskog nogometnog djelatnika Antu Pavlovića (1933) Ordenom 'Reda časti' za dugogodišnji rad kojim je doprinio razvoju nogometa, ne samo u svojoj sredini, nego i u Europi

Ante Pavlović je prvi Hrvat koji je dobio ovo visoko odličje koje će mu biti uručeno 25. ožujka na Kongresu Uefe u Kopenhagenu.

Svoje prve nogometne korake Pavlović je napravio u rodnom Metkoviću, ali je prvu registraciju dobio u juniorskoj momčadi Zagreba, a nastupao je i za mlađe selekcije Dinama i za reprezentaciju Zagrebačkog sveučilišta te bio jedan od osnivača Saveza studentskih sportskih organizacija Zagrebačkog sveučilišta.

Ipak, ovog agilnog 75-godišnjaka ljubitelji nogometa najviše pamte kao dugogodišnjeg glavnog tajnika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) koji je postavio temelje organiziranog rada s mladima, a s legendarnim predsjednikom Dinama Ivanom Šiblom stvorio koncept stvaranja 'velike hrvatske nogometne momčadi', pa su u Dinamu okupili sve talentirane hrvatske nogometaše i stvorili momčad koja je 1967. godine osvojila Kup velesajamskih gradova, što je najveći klupski uspjeh jednog kluba iz Hrvatske.

Pavlović je bio i direktor Dinama 1982. godine u kojoj je zagrebački prvoligaš nakon 24 godine osvojio naslov prvaka Jugoslavije. Tada je u klub doveo prvog igrača iz dijaspore Edija Krnčevića i otvorio put angažiranja igrača iz dijaspore koji su danas značajni segment hrvatske reprezentacije.

Kao hrvatski nogometni kadar Ante Pavlović je od 1987. do 1991. obnašao dužnost glavnog tajnika Nogometnog saveza Jugoslavije i suspendirajući proceduralne odluke nadležnih organa FSJ dao dozvolu temeljem koje je 17. listopada 1990. na stadionu u Maksimiru mogla biti odigrana povijesna utakmica reprezentacija Hrvatske i SAD.

Ante Pavlović posebno je ponosan što je 1972. godine uveo ženski nogomet u nogometnu obitelj, te što je Hrvatska prva u Europi još 1958. godine dobila pravila malog nogometa. Pavlović je jedan od najzaslužnijih ljudi što je u uredu HNS-a od 1992. do 1995. godine djelovao i Nogometni savez BiH čime je omogućeno da nogometni savez susjedne države ostvari sve kontakte u uvjetima kada je Sarajevo bilo u potpunom okruženju.

Za svoj dugogodišnji rad u nogometu Pavlović je 2007. godine dobio i najveće hrvatsko društveno priznanje na području sporta - nagradu Franjo Bučar za životno djelo.