KLADIONIČARSKA AFERA

Ante Šapina priznao da je namještao utakmice

05.01.2011 u 14:34

Bionic
Reading

U srijedu na suđenju članovima tzv. kladioničarske mafije svjedočio je i Ante Šapina. Njemački Hrvat priznao je ilegalne radnje i opisao svoju ulogu u radu kriminalne skupine. Šapina je njezin najpoznatiji član

Neki ga mediji nazivaju 'navigator', drugi tvrde da je on 'kralj kladionica', a njegovi 'poslovni partneri', koji trenutno sjede na optuženičkoj klupi suda u Bochumu, tvrde da su ga nazivali jednostavno 'debeli iz Berlina'.

Ante Šapina je najzvučnije ime kriminalne skupine koju njemačko pravosuđe sumnjiči za namještanje preko 300 utakmica u cijeloj Europi. Šapina danas (5. siječnja) svjedoči na bohumskom sudu u procesu protiv četvorice muškaraca, prvih optuženih članova 'kladioničarske mafije'.

Kako prenose njemačke agencije, Šapina je već na samom početku svjedočenja priznao da je bio aktivni član te skupine i da je odigrao važnu ulogu u najvećem nogometnom skandalu u povijesti u Europi. Šapina je ispričao da je već nakon Svjetskog prvenstva 2006. ulagao veće novčane svote na navodno namještene nogometne susrete. Kasnije je, kako je potvrdio tijekom svjedočenja, i osobno podmićivao nogometaše.

Šapina je izjavio da je jedan od igrača koji su aktivno sudjelovali u namještaljkama bio Thomas Cichon, bivši igrač prvoligaša FC Kölna i drugoligaša VfL Osnabrücka. Cichon je već ranije demantirao izjave nekih drugih članova 'kladioničarske mafije' koji su tvrdili isto što i Šapina, te je odlučno negirao da je bio u bilo kakvoj vezi s njima.

34-godišnji Hrvat iz Berlina već je 2005. bio prvooptuženik na suđenju u prvom velikom slučaju namještanja nogometnih utakmica u Njemačkoj. Šapina je tada, uz pomoć bundesligaškog suca Roberta Hoyzera, namjestio rezultate nekoliko utakmica. Zbog toga je bio osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine i jedanaest mjeseci.

No iza rešetaka je Šapina tada proveo samo nekoliko mjeseci, a vrlo brzo nakon izlaska iz zatvora se, kako je i sam potvrdio, nastavio baviti nogometnim manipulacijama.

Državni odvjetnik iz Bochuma Andreas Bachmann već je najavio da će protiv Šapine u idućim danima biti podignuta optužnica, a uskoro se može očekivati i početak (novog) suđenja protiv ovog Berlinčanina.