hoće li ga 'slomiti'?

[ANKETA] Ovo su glavni kandidati za novog trenera Hajduka; Matjaž Kek želja je navijača, no slovenski stručnjak još se nije oglasio...

02.11.2021 u 11:44

Bionic
Reading

Na Poljudu je opet 'veselo', a neki će reći kako to nije ništa novo. Da, Hajduk je ponovno ostao bez trenera, Jens Gustafsson je napokon dobio otkaz, a čelni ljudi ubrzano kluba traže zamjenu. Više nemaju pravo na novu pogrešku u odabiru trenera, sad moraju dovesti jako i provjereno ime. No, želi li itko uopće doći na Poljud?

Hajduk je i dalje pojam, ali sve manje za uspjehe na nogometnom terenu, a sve više kao jedan od najvećih potrošača trenera. Nekima čarape/gaće duže traju nego što je 'životni vijek' trenera Hajduka.

No to ionako više i nije neka novost, u ovom je trenutku više imena na popisu bivših trenera nego što ih je na listi mogućih zamjena. Hajduk se doslovno doveo u situaciju da je postao klub na lošem glasu, barem za ambicije trenera, pa oni dobri, ali manje hrabri niti ne pomišljaju 'baciti oko' na klupu 'bilih'.

Kako god bilo, Hajduk je i dalje magnet, veliki klub koji očigledno treba stručnu pomoć, a dojam je da se i s dolaskom nove uprave nastavio problem lošeg kadroviranja trenera. Ova ih je 'postava' s predsjednikom Lukšom Jakobušićem i sportskim direktorom Mindaugasom Nikoličiusom potrošila već četiri.

Za sada iz kluba nema konkretnih vijesti o mogućim imenima, no tu su neka koja se konstantno vrte u krugu najužih favorita.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel, Arenasport

Prvi je sve do danas definitivno bio litavski stručnjak Valdas Dambrauskas (44), bivši trener Gorice koji se dokazao u Hrvatski Telekom Prvoj ligi, a uz to je sunarodnjak i prijatelj sportskog direktora Nikoličijusa. Dambrauskas je slobodan nakon što je dobio otkaz u Ludogorecu, no čini se kako na stolu ima nekoliko jačih ponuda i navodno mu Hajduk baš i nije prvi izbor jer ima nekoliko boljih ponuda...

Kao konstanta se u konkurenciji za novog trenera Hajduka već godinu dana spominje i Matjaž Kek (60). Otkako je Kek otišao iz Rijeke ne prestaju nagađanja o njegovom povratku u Hrvatski Telekom Prvu ligu. Aktualni je slovenski izbornik prije točno godinu dana jasno i glasno odbio ponudu Hajduka, no situacija je sada - barem za Hajduk - puno povoljnija.

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

  • +18
Slaven Belupo - Hajduk (14. kolo HT Prve lige) Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Naime, Kek sa Slovencima više nema nikakvih šansi u borbi za plasman na SP 2022. godine, pa bi Hajduk vrlo lako mogao zaigrati na tu kartu iako mu ugovor sa Slovenskim nogometnim savezom traje do 2024. godine. Pojedini slovenski mediji idu tako daleko da tvrde kako će Matjaž Kek već danas odlučiti ostaje li izbornik slovenske reprezentacije ili preuzima Hajduk!

Realno, Matjaž Kek bi bio najidealnije dugoročno rješenje, iskusan je, s Rijekom se dokazao u HT Prvoj ligi i europskim natjecanjima, sistematičan je i izuzetno posvećen radu, no u isto vrijeme ima i neke svoje zahtjeve. Obećanja i nerealni planovi kod njega nisu opcija, a sigurno je kako će tražiti neka jamstva koja su prije svega vezana uz samostalno vođenje momčadi i izbor igrača.

Nije nevažno istaknuti kako i navijači Hajduka kao svoju prvu želju za novog trenera ističu baš Matjaža Keka.

Među kandidatima je i Igor Angelovski (45). Bivši izbornik Sjeverne Makedonije s reprezentacijom je odradio sjajna posao izborivši nastup na Euru, a trenutno je bez angažmana. Čelnici Hajduka u Angelovskom vide sjajan potencijal i možebitno dugoročno rješenje, ali problem je u manjku iskustva jer je do sada tek dvije sezone vodio Rabotnički te od 2015. godine prvo bio pomoćnik, a potom i izbornik makedonske reprezentacije.

  • +9
Hajduk - Gorica, 13. kolo HT Prve lige, 2021/22. Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos / CROPIX

U kuloarima se, istina tek stidljivo, pojavilo ime i Tomislava Stipića (42) koji je radio dobar posao u Slaven Belupu, a iza sebe ima i iskustvo iz Njemačke, Kine i Švicarske.

U sličnom kontekstu neki zazivaju i Samira Toplaka (51) koji se dokazao u HT Prvoj ligi, trenerskog znanja i iskustva definitivno ima, a i sam je potvrdio kako bi mu raditi u Hajduku bila velika čast.

Pa ipak, možda Jakobušić i Nikoličius ponovno iznenade, pa opet dovedu stranca, ako što je to bio slučaj s Paolom Tramezzanijem i Jensom Gustafssonom. Realno, njihovi se eksperimenti sa stranim trenerima nisu pokazali kao uspješni, Hajduku treba dugoročno rješenje.