SLAVNA GOSTOVANJA

Amsterdam, Prag... Može li Dinamo nastaviti niz?

29.07.2009 u 09:10

Bionic
Reading

Nakon tri dvoboja u kojima je Dinamo na kraju rutinski došao do zacrtanih ciljeva, medeni mjesec je gotov. Jurčićevoj momčadi slijedi ogled protiv prvaka Austrije, renomiranog Red Bull Salzburga

Gol razlika 10:1 protiv Pjunika i Istre ne smije zavarati jer Dinamo će morati otplesati najljepši nogometni valcer da bi bikove iz Mozartovog grada ispratio s punom mrežom. Ipak, riječ je o skoru koji sugerira da je napadački dio plavog stroja dobro podmazan i da vratar domaćih, Šveđanin Gustafsson ima o čemu razmišljati.

Da je u sastavu Robert Kovač, Dinamo bi se slobodno mogao smatrati favoritom. No, i ovako Jurčićeva družina ima dovoljno snage za pravu igru i rezultat. Mandžukić je demantirao priče o nedostatku motiva i nametnuo se kao vođa ovog sastava, a uspješno mu sekundira Morales. Badeljov klinički nogomet i ubojit šut još su jedan jak adut, a Sammira se Austrijanci boje kao crnog vraga. Tijekom zime poigrao se s njima u prijateljskoj utakmici, sad je na njemu da sličnu rolu ponovi i na ozbiljnom dvoboju. Tu je i najmoderniji Dinamov veznjak Chago, čvrsti Vrdoljak te probojni Tomečak. Vezni red definitivno je prednost na strani hrvatskog predstavnika.

Posebno koncentrirani moraju biti bekovi Etto i Glavina jer igra Salzburga se temelji na krilnim špicama, dok će Bišćan i Lovren imati posla s Jankom i na zemlji i u zraku. Papadopoulos naznačava da je dobar potez maksimirske uprave, gol u Austriji Grku bi ulio tonu samopouzdanja. Vratar Butina u čitavoj godini nije dao razloga za brigu treneru i navijačima.

U rukavu plavi imaju i uzvrat doma, ali prošle dvije sezone pokazale su da Dinamo još bolje igra na gostovanjima. Amsterdam i Prag najbolji su primjeri, najljepše stranice novije Dinamove povijesti ispisane su u inozemstvu.

Dinamo je napokon uspio zadržati osovinu i to je razlog zašto je Jurčić već nakon 270 odigranih minuta uspio momčad dovesti u optimalnu formu. Momčad je spremna i u Red Bull Areni može doći na korak do plasmana (barem) u Ligu UEFA. Loša forma Stevensove momčadi nije ključna, ali je još jedan kotačić na plavom mlinu.

Tribine će biti protkane i hrvatskim navijačima iz domovine i inozemstva, nema sumnje da će se Dinamo osjećati gotovo kao doma. Ipak, samim dolaskom na tribinu, ma koliko ona bila daleko od kuće, običan Homo sapiens ne kvalificira se kao vjeran Dinamov navijač. Ako se želi uvrstiti u tu skupinu, ne smije raditi na štetu klubu. Jako je dobro poznato koji su Uefini kriteriji i svaka baklja na travnjaku ili tučnjava na tribinama može rezultirati sasvim nepotrebnim sankcijama. Otpor prema klupskim instancama ne smije ići preko leđa momčadi. To je apsurd i kosi se s nažalost pomalo i zaboravljenim navijačkim načelima.