velikani na koljenima

Amerikanci organiziraju 'prvenstvo gubitnika'! Igrat će Talijani, Čileanci, Nizozemci...

15.11.2017 u 14:15

Bionic
Reading

Nogometni savez SAD-a planira uoči SP-a u Rusiji koje započinje 14. lipnja organizirati turnir reprezentacija koje nisu izborile plasman na Mundijal. Na 'prvenstvu gubitnika' tako bi sudjelovale jake reprezentacije poput Italije, Nizozemske, Čilea, SAD-a...

Talijani se prvu puta nakon punih 60 godina nisu uspjeli plasirati na SP, veliko je to razočaranje za 'azzurre', ali i popriličan financijski gubitak za tamošnji savez i cijelu privredu. Slične će gubitke zbrajati još neki nogometni velikani jer Mundijal u Rusiji 2018. godine vidjeti neće ni Čile, Nizozemska, SAD, Gana, Obala Bjelokosti...

Američki nogometni savez potvrdio je kako preko svoje marketinške tvrtke Soccer United Marketing krenuo u realizaciju projekta 'prvenstva gubitnika', pitanje je samo hoće li se igrati turnir ili niz prijateljskih utakmice diljem SAD-a.

Organizatori očekuju da će sve reprezentacije koje namjeravaju kontaktirati i prihvatiti sudjelovanje. Svim je nacionalnim savezima u interesu jer će barem malo popraviti financije... U isto vrijeme, ovisno o terminima, organizatori su spremni pozvati i neke od reprezentacija koje nastupaju na SP-u. Bile bi to idealne pripremne utakmice uoči SP-a, a ni zarada ne bi bila loša jer američko se tržište sve više 'otvara' nogometu.

  • +5
Italija - Švedska (uzvratna utakmica dodatnih kvalifikacija) Izvor: Reuters / Autor: MAX ROSSI

A najbolja pozivnica svima je činjenica kako su Nizozemci srebrni i brončani s posljednja dva SP-a, Talijani su četverostruki svjetski prvaci (još dvaput viceprvaci), europski prvaci i dvostruki viceprvaci, Čile je dvostruki aktualni osvajač Copa Americe... A igrat će 'turnir gubitnika'.