UZ VELIKO OSIGURANJE

Alžir do Južne Afrike preko Sudana i Egipta

18.11.2009 u 20:26

Bionic
Reading

Nogometna reprezentacija Alžira uspjela je u majstorici svladati Egipat sa 1:0 te stići do svjetskog prvenstva u Južnoj Africi sljedeće godine

Nakon prošlotjedne pobjede Egipta od 2:0 nad Alžirom, u zadnjem kolu skupine C afričkih kvalifikacija, u srijedu se u Sudanu igrala majstorica između ovih reprezentacija. Naime, obje su selekcije osvojile isti broj bodova uz istovjetnu gol-razliku, pa se o putniku na SP moralo odlučivati u novoj utakmici. FIFA je unaprijed odredila da se odlučujuća utakmica igra u Sudanu, a budući da su prošlog vikenda sukobi navijača eskalirali, ta je odluka bila i najmudrija. Prije ogleda u Kairu kamenovan je autobus s alžirskim igračima, novinari su se međusobno potukli, a nakon utakmice je došlo i do nereda među navijačima. Sudan se dobro pripremio. U osiguranje su uputili 15 tisuća policajaca.

Pobjednika utakmice odlučio je branič Bochuma Antara Yahie prekrasnim pogotkom u 40. minuti prvog dijela, kada je zabio gol u Van Bastenovom stilu, iz voleja, gotovo iz mrtvog kuta.

Alžir je do ad dva puta bio na svjetskim prvenstvima, a posljednji put je to bilo 1986. u Meksiku. Naravno, bez značajnijih uspjeha. Egipat i Alžir su u direktnom okršaju odlučivali i o plasmanu na SP 1990, a tada je Egipat bio uspješniji i plasirao se na World Cup u Italiji. I tada su nakon utakmice zabilježeni veliki navijački neredi.

EGIPAT - ALŽIR 0:1
KARTUM. Stadion Al Merreikh - 35.000 gledatelja; Sudac: Eddy Maillet (Sejšeli)

Strijelci: 0:1 Yahia (40)

ALŽIR: Chaouchi - Bougherra, Yahia (od 65. Zaoui), Halliche, Belhadj - Mansouri, Yebda, Meghni (od 58. Matmour), Ziani - Ghezzal, Saifi (od 85. Laifa)

EGIPAT: El Hadari - El Saqqa (od 75. Eid), Gomaa, Saied - El Muhammadi, Moawad, Hassan (od 46. Rabo), Fathi (od 46. Zidan), Aboutrika - Motaeb, Zaki