partner za poželjeti

Suradnja Alavesa i Rudeša: Dobili smo financijsku stabilnost za sljedećih deset godina!

12.05.2017 u 14:03

Bionic
Reading

Drugoligaš iz zapadnog dijela Zagreba, NK Rudeš, postao je prvi klub u Hrvatskoj koji će se u svom funkcioniranju oslanjati na suradnju s inozemnim klubom, a riječ je o španjolskom prvoligašu Deportivu Alavesu. Podatak da je riječ o klubu koji ove godine igra finale Kupa Kralja protiv Barcelone, momčadi s Nou Campa koju su već pobijedili ove sezone, govori koliko su ambiciozni...

Pred Rudešom su lijepi dani jer tri kola prije kraja drugoligaškog natjecanja, Bišćanova momčad ima velikih šest bodova prednosti pred Solinom, što bi trebalo biti dovoljno da se osigura plasman u prvoligaško društvo te da sljedeće sezone ovog 60-godišnjaka (op.a jer NK Rudeš osnovan je 1957. godine) gledamo u konkurenciji Dinama, Hajduka, Rijeke, Osijeka...

I da Rudeš u tom društvu ne bi trebao biti prolaznik, odnosno promatrač, potvrđuje i suradnja ovog kluba sa španjolskim prvoligašem Deportivom Alavesom, koju su u petak i službeno predstavili predsjednik NK Rudeša Ivan Knežević te prvi čovjek Baskonia-Alaves Grupe Haritz Kerejeta.

'Presretni smo, ovo je povijesni dan za NK Rudeš. Najvažnija stvar u svemu tome jest da će klub dobiti financijsku stabilnost za sljedećih deset godina te da će nam pomagati u organizacijskom i marketinškom smislu. Nadamo se da ćemo tako privući i sponzora jer osim Grada Zagreba te nešto privatnog novca, drugih izvora prihoda nismo imali. Naravno, o financijskom dijelu vam ne mogu reći ništa, ali nam je bitno da će naši treneri i zaposlenici imati miran rad, sigurnost i redovitu plaću', kazao je predsjednik NK Rudeša Ivan Knežević.

Najveći rezultat Alavesa

U želji da Deportivo Alaves internacionalizira svoj projekt, suradnja je dogovorena još u studenome prošle godine te je potpisom tog dogovora NK Rudeš postao strateški partner Alavesa u regiji Balkan. Savez Alavesa i Rudeša je sportske, financijske, organizacijske i administrativne prirode te će vrijediti idućih 10 godina s opcijom obnove na kraju tog perioda.

Priču tog projekta s hrvatske strane započeli su profesori s Kineziološkog fakulteta Igor Jukić, Luka Milanović i Ivan Krakan, koji su dio svog stručnog tima poslali i u košarkaški klub Baskoniju, a što se očito pokazalo učinkovitim i Španjolci su shvatili da se isplati ulagati u Hrvatskoj, kako bi dobili vrhunske igrače.

 'Nadam se da ćemo u ovoj godini, koja bi mogla biti velika za ovaj klub, osigurati plasman u MAXtv Prvu ligu, a s gradom smo dogovorili da ćemo domaće utakmice igrati u Kranjčevićevoj. Ne daj Bože da to traje predugo jer imamo obećanje gradonačelnika Milana Bandića oko izgradnje stadiona', dodao je Knežević.

Tako će Alaves i Rudeš dogovoriti strateško savezništvo koje će omogućiti klubovima napredak s dinamičnim rastom. Nesumnjivo, to je korak naprijed u rastu i internacionalizaciji Deportivo Alavesa i Baskonia-Alaves grupacije.

Novinare je zanimalo hoće li u slučaju transfera iz Rudeša u Alaves, klubu stići kakva odšteta:

'Sve smo to stavili u ugovor, sigurno će biti nekakve naknade. No o kojem iznosu je riječ, ne mogu vam otkriti ali ako igrač Rudeša ode u drugi klub onda će zaraditi i Rudeš i Aleves. A u sljedećih petgodina sigurno ćemo napraviti barem jednog igrača za Alaves', za kraj je kazao Knežević.

Inače, Alaves ove sezone u španjolskom prvenstvu drži 'zlatnu sredinu', ali će igrati i finale Kupa kralja protiv Barcelone, koje je na rasporedu 27. svibnja.

Najveći rezultat ovog baskijskog kluba svakako je finale Kupa UEFA, koje su igrali u sezoni 2000/01, a u kojem su izgubili od Liverpoola. Član 'redsa' te je polusezone postao i aktualni Rudešov trener Igor Bišćan, koji u finalu nije mogao igrati jer te je sezone u Europi igrao za 'modre'.

Liverpool je u finalu, nakon 4:4 u 90 minuta, slavio zlatnim golom odnosno autogolom u 116. minuti Delfija Gelija, a zanimljivo za Alaves te je sezone igrao i Jordi Cruyff.