STRAH OD GORIH NEREDA

Ako želite na rukomet, javite se srpskoj policiji

26.01.2012 u 08:25

Bionic
Reading

Nakon sinoćnjeg napada na kolonu hrvatskih navijača u Novom Sadu, Dnevnik 3 HTV-a javlja kako će putovanja hrvatskih navijača u Srbiju na završnicu europskog prvenstva biti otkazana, a ravnatelj srbijanske policije Milorad Veljović u Dnevniku 2 izjavio je da će navijačima Hrvatske biti organizirano osiguranje od ulaska u Srbiju do ulaska u Beogradsku arenu

'Navijači koji dođu na granicu neka se jave, bit će prepraćeni do mjesta gdje žele otići. Poduzet ćemo mjere da se osjećaju kao u Hrvatskoj', obećava Veljović.  Hrvatske turističke agencije pak, ali i Hrvatski rukometni savez, odustaju od organizacije odlaska navijača u Beograd, u strahu od gorih nereda.

Ove kontradiktorne informacije pojavljuju se večeras, kada je i potvrđeno da će u petak u polufinalu Europskog prvenstva sastati Hrvatska i Srbija, a dan nakon napada na hrvatske navijače u Novom Sadu i Rumi, u kojima je ukupno ozlijeđeno 10 hrvatskih državljana. Napad su osudili (i navijačima se ispričali) svi od novosadskog gradonačelnika Igora Pavličića do srbijanskog ministra policije Ivice Dačića, a privedeno je 12 osoba povezanih s tim napadom.

Tijekom srijede tportal je iz srpske policije pokušao doznati opseg sigurnosnih mjera koje su predviđene za dolazak veće skupine navijača iz Hrvatske, no srbijanska policija iz sigurnosnih razloga službeno odbija davati bilo kakve detalje i sigurnosne procjene mogućih događaja u Beogradu. Ipak, iz policijskih izvora neslužbeno čujemo da bi utakmice polufinala i finala Europskog rukometnog prvenstva trebalo osiguravati tri do četiri tisuće policajaca, uz značajan broj pripadnika MUP-a u civilu. 

U dosadašnjem dijelu prvenstva praksa je bila da navijači zemalja koji dolaze u većem broju imaju odvojenu fanzonu, što zbog sigurnosti, što zbog zabrane prodaje alkohola u krugu od 1 km oko dvorane. Takav navijački prostor u Nišu i Beogradu su imali (i imat će ga i dalje) navijači Makedonije, a u Novom Sadu navijači Mađarske i Hrvatske. Naravno, ove mjere nisu obuhvaćale navijače koji na utakmice dolaze osobnim automobilima, a koji su se oko dvorana parkirali i kretali na vlastitu odgovornost.

U Beogradu su se danas mogle čuti pretpostavke da bi fanzona za hrvatske navijače mogla biti smještena u hotelu Jugoslavija, gdje se sada nalaze makedonski navijači. No, kako je i Makedonija osigurala borbu za peto mjesto i kvalifikacije za Olimpijske igre u Londonu, dio Makedonaca će vrlo vjerojatno ostati u Beogradu. Hotel se nalazi na Novom Beogradu, petnaestak minuta hoda od Arene u kojoj se utakmice odigravaju, a policija je u tom slučaju trebala osiguravati kretanje navijača širokim beogradskim avenijama od hotela do dvorane.

S obzirom na to da će u novim okolnostima većina hrvatskih navijača, kako tvrdi srpski ravnatelj policije, imati pratnju od granice do Arene, ostaje problem navijača koji se ne jave policiji i krenu svojom rutom. Srbijanska policija ranije je imala praksu osiguravati (malobrojne, istina) navijače hrvatskih klubova i reprezentacija od ulaska u zemlju do izlaska iz nje, no i u takvim situacijama bilo bi pojedinaca koji bi putovali osobnim automobilima i odstupali s propisane rute. U slučaju rukometnog polufinala i/ili finala ulaznice se kupuju na prodajnim mjestima u Beogradu i online, a ne organizirano preko saveza, pa se može očekivati veliki broj 'slobodnih strijelaca', koji će automobile parkirati u prstenu oko beogradske Arene i time ih prepustiti na milost i nemilost huliganima. Ili na čuvanje policiji, koja ne precizira hoće li se koncentrirati samo na osiguravanje dvorane za vrijeme utakmica ili i na patroliranje po Novom Beogradu.

Prilog RTV Vojvodine o napadu na hrvatske navijače u Novom Sadu

Bilo kako bilo, tenzije su na maksimumu, a još ih dodatno podgrijava činjenica da se polufinalni susret između Hrvatske i Srbije igra u petak, 27. siječnja, na vjerski praznik sv. Save, koji je za srbijanske školarce neradni dan. Među huliganima je, naime, nezanemariv broj srednjoškolaca, čije alkoholiziranje od ranog jutra je nemoguće kontrolirati.

Srbijanska policija se, dakle, uoči najvećeg sigurnosnog izazova nakon Parade ponosa ukopala u rovove i škrtari na informacijama. Nismo stoga ni pokušali doznati ono što se nametnulo kao logično pitanje nakon te neodržane manifestacije – zašto ne iskoristiti priliku kad su oči medijske Europe uperene u njih pa prije najavljenih nereda pohapsiti huligane koji već godinama u Srbiji predstavljaju paradržavnu strukturu ulične vlasti?

Isto pitanje će prije ili kasnije, ako budemo u prilici organizirati neko međunarodno natjecanje na kojemu daleko dogura Srbija, stići i na adresu hrvatske policije, no ovoga vikenda ipak je najvažnije to da se iz Beograda svi izvuku živi i zdravi. A ako se Hrvatska k tome i plasira onako kako se svi nadamo – puna šaka brade…