PRAVI KAPETAN SVOJE ZEMLJE

Ako neki igrač iz hrvatske kvalifikacijske skupine za Euro zaslužuje pljesak i respekt to je upravo on

13.06.2019 u 07:51

Bionic
Reading

Hrvatska skupina je jedna od najizjednačenijih u kvalifikacijama za Euro. Konkurencija našoj reprezentaciji je i Slovačka koju predvodi Marek Hamšik

Ovaj 31-godišnjak ima najviše nastupa za svoju zemlju 114, sedam više od umirovljenog Miroslava Karhana, a od aktivnih igrača najbliži mu je Peter Pekarik sa 88. No veznjak i kapetan Slovačke srušio je još jedan rekord u svojoj nogometnoj karijeri.

U utorak je Slovačka u gostima isprašila Azerbajdžan 5:1, Hamšik je postigao dva pogotka i opet promijenio povijesne knjige Slovačkog nogometnog saveza, jer je na vječnoj ljestvici svoje nacionalne vrste prestigao Roberta Vitteka koji je svoju karijeru u reprezentaciji završio s 23 gola još 2016.

Hamšik je sada na 24 pogotka, a pred njime je još dosta utakmica. Od aktivnih Robert Mak je tek na 11 golova, jako daleko.

  • +3
Slovački nogometaš Marek Hamšik Izvor: Pixsell / Autor: EXPA/PIXSELL

Inače, ovaj ofenzivni igrač sredine terena je od ove godine u kineskom Dalian Yifangu, ali najveći trag ostavio je u Napoliju u kojem je bio od 2007. do 2019., punih 12 sezona.

U tom razdoblju postao je Napolijev nogometaš s najviše utakmica – 520 i teško da će ga ikad više netko srušiti, jer mu je od onih koji još uvijek igraju najbliži Lorenzo Insigne koji je došao do 300.

Isto tako Hamšik, iako je veznjak, drži prvo mjesto najboljih strijelaca napuljskog kluba u svim natjecanjima sa 121 golom, prestigao je idola Napolija Diega Armanda Maradonu za šest pogodaka. Od aktivnih igrača Dries Mertens iz Belgije ima 107 golova.

Inače, Hrvatska sa Slovačkom prvo igra u gostima 6. rujna, a naša reprezentacija je domaćin 16. studenog. Ako netko zaslužuje respekt i pljesak hrvatskih navijača to je upravo Marek Hamšik.