šok i nevjerica

Ako je ovo istina, Formula 1 će u sljedećoj sezoni doživjeti najveću promjenu u povijesti; u 'oktanskom cirkusu' više ništa neće biti isto

16.09.2020 u 14:35

Bionic
Reading

Koronavirus je ozbiljno uzdrmao svijet sporta, a posebno težak udarac zadao je momčadima Formule 1 koje posljednjih nekoliko godina imaju ozbiljnih problema s financijama. Još je ranije objavljeno kako je Renault prodao svoju momčad te će od sljedeće sezone nastupati pod imenom Alpine, a potom je i obitelj Williams istoimenu momčad prodala američkoj tvrtki Dorilton Capital. No, tek je sada objavljena prava 'bomba'...

Sljedeće sezone tako službeno neće biti Renaulta, Williams pak nastavlja pod istim imenom, ali svi su složni kako to više neće biti to. Jer tijekom 43 godine koliko je obitelj Williams bila na čelu istoimene momčadi, ona je nastupila na 739 utrka Svjetskog prvenstva Formule 1 te je ostvarila 114 pobjeda uz čak 16 naslova prvaka. Kako će sve to izgledati u rukama novih vlasnika? Nitko ne zna...

I kao da odlazak Renaulta i obitelji Williams iz Formule 1 nije bio dovoljan šok, uslijedila je istinska bomba. U razgovoru za engleske medije Eddie Jordan, bivši vlasnik momčadi Jordan Grand Prix koja se natjecala u Formuli 1, otkrio je kako od sljedeće sezone 'oktanski cirkus' napušta i Mercedes! Ako je to istina, Formula 1 bi u sljedećoj sezoni doživjela najveću promjenu u povijesti, u 'oktanskom cirkusu' definitivno više ništa ne bi biti isto.

Cijeli je posao navodno već odavno dogovoren, a Mercedes će tvrtki INEOS, inače jednom od sponzora, prodati 70 posto svog udjela za čak 800 milijuna eura!

'INEOS je već jedan od sponzora Mercedesa u Formuli 1 i ovo će biti elegantan izlazak te momčadi iz ovog sporta. Momčad će zadržati sva postrojenja u Brackleyju, ali će se zvati INEOS. Mercedes će zadržati samo 30 posto vlasništva, a Toto Wolff više neće biti šef momčadi', otkrio je dobro obaviješteni Eddie Jordan koji i dalje ima velik utjecaj u automobilističkom svijetu, napose Formuli 1.

Mercedes je od 2014. godine do danas nedodirljiv u Formuli 1, ima šest uzastopnih konstruktorskih naslova prvaka, Lewis Hamilton je osvojio pet titula, a Nico Rosberg jednu (2016. godine). Trebalo bi se dogoditi pravo čudo da Hamilton i ove sezone ne osvoji titulu, isto kao i njegova momčad. Stoga su u Mercedesu još zaključili kako su dokazali superiornost, te im se više ne isplati ulagati toliki novac u Formulu 1. Uz to im je i kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa sjajno poslužila kao racionalno objašnjenje za rezanja troškova na razini cijele kompanije. A Formula 1 je sigurno jedan od nepotrebnih 'troškova'.

  • +11
Formula 1, Velika nagrada Toscane, Mugello, 13.9.2020. Izvor: Profimedia / Autor: FLORENT GOODEN / AFP / Profimedia

'Kako oni mogu biti bolji nego što su bili do sada? To je nemoguće. Teško mogu napraviti nešto više, a ovo je idealno vrijeme za Wolffa da napusti momčad jer je već sad jedan od najvećih menadžera u povijesti Formule 1. Ovo što je napravio s Mercedesom stavlja ga uz bok velikana kao što su Ron Dennis i Jean Todt', zaključio je Eddie Jordan.

Odmah nakon toga Toto Wolff je, očekivano, svojim umirujućim izjavama pokušao 'umanjiti' štetu i primiriti ostale sponzore aktualnog Mercedes-AMG Petronas F1 Teama.

'Naše partnerstvo je uzajamno. Imamo iste ambicije s našim sportskim timovima i zato je INEOS naš partner. Sve dalje od toga su samo nagađanja. Daimler nema namjeru odreći se momčadi, a INEOS nema namjeru kupiti većinski udio. Ja se nemam razloga odreći svoga udjela, tako da puno je tu izmišljenih stvari', kazao je Wolff. No, gdje ima dima, ima i vatre.

Tako je otkriveno kako će Mercedes ostati u Formuli 1 kao 30 postotni suvlasnik momčadi (u tom je postotku i Wolffov udio u momčadi!) i nastavlja raditi motore za bolide Formule 1 još najmanje sljedećih pet godina. No, INEOS će morati odraditi sav preostali posao, počevši od organizacije nove momčadi, odabira novog vodstva, novog dizajna bolida, cijele tehničke i logističke potpore koja je neophodna za natjecanje u Formuli 1...

A što će biti s Lewisom Hamiltonom? Na kraju ove sezone ističe mu ugovor, a novi još nije potpisao. Znakovito?

'Sto posto vam mogu potvrditi da je budućnost momčadi sasvim jasna. To je momčad Mercedes-AMG Petronas F1 Team i ništa se tu neće mijenjati. Ista je stvar u pogledu Lewisa Hamiltona i naših pregovora. Razlog zašto do sada nismo našli vremena za to je raspored utrka', objasnio je ne baš uvjerljivo Toto Wolff. Oni koji su 'malo više unutra' tvrde kako su njegove izjave samo dokaz da se nešto ipak 'kuha'...

Novu sezonu Formule 1 pratite na Arenasport 2 kanalu samo na MAXtv-u. MAXtv pruža najveći izbor sportskih, filmskih i zabavnih sadržaja koje gledajte na televizoru ili mobilnom uređaju bilo gdje u Hrvatskoj. O svemu više saznajte OVDJE.