ANA ČIČEROVA

Ako Blanka govori istinu, treba joj dići spomenik!

05.09.2011 u 09:52

Bionic
Reading

Nova svjetska prvakinja u skoku u vis, Ana Čičerova, priznala je za Sport Ekspress da je tek nakon Daegua shvatila kako se osjećaju favoriti. No ruski mediji pitaju se je li njezina glavna konkurentica Blanka Vlašić doista bila tako ozbiljno ozlijeđena kao što je izjavljivala u dramatičnim istupima prije natjecanja

'Sama sebe sam isturila preskočivši 207 cm na prvenstvu Rusije. Postala sam favoritkinjom te prvi put bila glavni kandidat za zlato na svjetskom natjecanju. Od mene se očekivala pobjeda, i to mi je stvorilo pritisak', ispričala je 29-godišnja Čičerova, koja je slavila preskočivši 203 cm, kao i Vlašić, ali nijednom nije rušila letvicu na nižim visinama, za razliku od hrvatske šampionke. No Čičerova priznaje da je očekivala da će preskočiti najmanje 205 cm, što joj nije uspjelo, pa je do zadnjeg pokušaja Blanke Vlašić na toj visini strepila za zlato.

'Tek tada sam shvatila što osjećaju favoriti. To su sasvim drugi osjećaji od onih kada samo dolaziš na prvenstvo usredotočena da dohvatiš što višu poziciju. Na mene se obrušila sveopća pažnja; uporni korejski snimatelj dobio je, valjda, direktivu da se ne miče od mene i da fiksira svaki moj korak', prenijela je svoje iskustvo Čičerova koja je dosad dvaput bila srebrna na SP-u i jednom brončana na Olimpijadi u Pekingu. Stepenicu više na postolju od nje u svim navedenim slučajevima stajala je Vlašić. Sve do Daegua.

Novinara Sport Ekspressa zanimalo je njezino mišljenje o stvarnom stanju Blankine ozljede, o kojoj se naveliko pričalo u danima prije natjecanja - uključujući suzama i (melo)dramatikom natopljenu Blankinu presicu pred polazak u Južnu Koreju.

'Ne znam mogu li se izvoditi skokovi kakve je ona izvela u Daeguu kad imaš rupturu mišića, koju je svima obznanila. Ako je to točno, onda Blanki treba podići spomenik. Ja se ne žalim, ni u kojem slučaju. Naprosto, kod nas u Rusiji nije uobičajeno da sportaši iznose svoje ozljede i boljke pod povećalo svekolike javnosti. Vjerojatno zato da ne pokazuješ slabost', kazala je Čičerova:

'U ovom slučaju sudarila sam se s potpuno suprotnim pristupom. To je bila njihova odluka, Blanke i njezinog tima. Ako je ozljeda postojala, a ona je uspjela odoljeti teškoćama, svaka joj čast i slava.'

'A ako nije postojala?', zanimalo je ruskog novinara...

'Ako i nije, svejedno je sve dobro prošlo. Bila sam moralno spremna na sve varijante. Kada je prije dva tjedna stigla vijest da Blanka odustaje od prvenstva, tretirala sam to kao istinitu informaciju. No tada su počeli intervjui u kojima je pričala da još razmišlja i ne želi davati poklone suparnicama. Moj trener Jevgenij Zagoruljko, koji je vidio mnogo toga u svom trenerskom vijeku, odmah me upozorio: 'Budi spremna na sve.' U svakom slučaju, u Daeguu se nisam borila protiv Blanke osobno, već sam išla na konkretan rezultat', ispričala je Čičerova.

Ruske novinare zaintrigirala je i čestitka Blanke Vlašić suparnici. 'Da, zagrlila me kao rođena sestra', rekla je Čičerova, dodajući: 'Vjerojatno joj nije bilo ugodno izgubiti od mene i predati naslov svjetske prvakinje. No iskreno se nadam da su njezine čestitke bile iskrene', zaključila je Čičerova temu najveće suparnice i najavila uzbudljivu iduću sezonu, u kojoj očekuje žestoku borbu do vrhunca - Olimpijade u Londonu. Inače, za Sovjetskij sport najavila je da će loviti zlato i u Londonu, što nikako nije pretenciozno nakon nedavnog leta preko 207 cm. Zatim se 2013. godine, nakon SP-u u Moskvi, namjerava na domaćem terenu oprostiti od profesionalne atletike: 'Čini mi se kao idealan trenutak. Nisam od onih koje misle vječno skakati. Sad imam i kćerkicu, muža, imam obitelj kojoj sam također potrebna.'