SENZACIONALNI KOPLJANICI

Ajax je nadigrao Real kao malotko poslije

03.10.2012 u 16:24

Bionic
Reading

Legendarno tehniciranje Arnolda Mührena na stadionu madridskog Reala tijekom polufinala Kupa prvaka 1973. obilježilo je trogodišnji period dominacije Ajaxa, jedne od najboljih generacija u povijesti nogometa. Tada, prije gotovo četrdeset godina, Ajax je zaustavio povratak madridskog Reala na europski tron i postao početkom sedamdesetih ono što je Real bio u kasnim pedesetima

Ajax i Real Madrid deset su se puta susreli u UEFA-inim natjecanjima. Poglavito zahvaljujući rezultatima u zadnje dvije sezone, Real Madrid je uspješniji s pet pobjeda. Ajax je pobijedio četiri puta, a jedna utakmica je završila neriješeno. Premda su u međusobnim susretima pobjeđivali i jedni i drugi, najznačajniju su utakmicu odigrali prije gotovo 40 godina, u polufinalu tadašnjeg Kupa europskih prvaka.

Kada je ždrijeb spojio Ajax i Real Madrid u polufinalu Kupa prvaka 1972/73. s pravom se mogao očekivati klasik. Real Madrid, najtrofejniji klub natjecanja, prvi puta od 1968. pojavio se u polufinalu i imali su ambicije vratiti 'svoj' trofej. Ajax, momčad koja je zadnjih nekoliko godina nizala uspjehe i mijenjala razumijevanje nogometa svojim totalnim nogometom, bio je u pohodu na svoj treći uzastopni Kup prvaka. Prva utakmica u Amsterdamu završila je rezultatom 2:1 za Ajax, koji je dominirao igrom dok se Real Madrid branio i prijetio iz kontri.

Uzvrat međutim nije bio neizvjesna utakmica. Od samog početka Ajax je dominirao igrom i držao loptu u svome posjedu. Svoju su nadmoć kapitalizirali u 51. minuti, kada je igrač Real Madrida glavom izbacio ubačenu loptu, a na nju je natrčao Mühren i s dvadesetak metara iskosa pogodio za vodstvo. Ajax je time osigurao prolazak u finale, no najpoznatiji događaj s te utakmice dogodio se nekoliko minuta kasnije.

Naime, nekoliko metara u Realovoj polovici Wim Suurbier je prebacio loptu na Ajaxovu lijevu stranu gdje ju je Mühren primirio i nekoliko puta odtehnicirao stojeći na mjestu bez straha da će mu itko uzeti loptu. Taj trenutak samouvjerenosti je prema mnogima označio simboličku krunidbu novog europskog vladara. Ajax je, uza sve svoje uspjehe do tada i dalje, bio u sjeni šesterostrukog pobjednika iz Madrida. Demonstracija takve nadmoći na njihovom terenu i osvajanje trećeg naslova u nizu u finalu protiv Juventusa su ih u nogometnoj povijesti doveli na simbolički jednaku razinu.

Pobjeda Ajaxa u uzvratu polufinala Kupa prvaka 1973.


Svi dosadašnji susreti:
Prvo kolo Kupa prvaka 1967./68.: Ajax-Real Mardid 1:1, Real Madrid-Ajax 2:1 nakon produžetaka.
Polufinale Kupa prvaka 1972./73.: Ajax-Real Madrid 2:1, Real Madrid-Ajax 0:1.
Skupina Lige prvaka 1995./96.: Ajax-Real Madrid 1:0, Real Madrid-Ajax 0:2.
Skupina Lige prvaka 2010./11. Real Madrid-Ajax 2:0, Ajax-Real Madrid 0:4.
Skupina Lige prvaka 2011./12. Real Madrid-Ajax 3:0, Ajax Real Madrid 0:3.