18. KLUB U KARIJERI

Ailton od zvijezde preko Zvezde do šeste lige

02.12.2009 u 19:01

Bionic
Reading

Brazilski napadač Ailton jednostavno odbija završiti nogometnu karijeru. Igrač koji je 2004. bio najbolji strijelac Bundeslige karijeru će nastaviti u njemačkom šestoligašu Uerdingenu iz Krefelda

Ailton, koji se godinama bori s viškom kilograma, potpisao je profesionalni ugovor s krefeldskim klubom koji je do 1996. bio član Bundeslige, no nakon gubitka sponzora potonuo je kao sjekira.

Nekada je Ailton bio velik majstor

Brazilac je 2004. osvojio dvostruku krunu s Werderom, a sa 28 postignutih golova postao je i prvi strijelac natjecanja. Samo dva su mu nedostajala da uzme i nagradu za najboljeg strijelca na kontinentu, no Zlatnu kopačku te je sezone obuo Thierry Henry. Za velik dio golova mogao je zahvaliti tada najboljem asistentu lige Ivanu Klasniću.

Nakon te sezone počinje Ailtonova svjetska odiseja, u posljednjih pet sezona promijenio je čak 11 klubova, od čega četiri u zadnjih godinu dana. Put ga je nakratko odveo i do beogradske Crvene zvezde, a posljednja stanica bio mu je kineski Lifan.

Grk na čelu Uerdingena Agissilaos Kourkoudialos ponosno je predstavio novo pojačanje, pitanje je samo hoće li selidbi sklon Brazilčev duh uspjeti obuzdati barem do kraja sezone.