OTKRIO DETALJE

Aco Petrović o nagovaranju Tedeschija i najboljem poslu ikad

18.12.2014 u 09:25

Bionic
Reading

Nakon što je nadareni 15-godišnji Džanan Musa, koji je bio korak do prelaska u grčki Olympiakos, postao novim igračem Cedevite postalo je jasno da čelni ljudi ovog kluba ozbiljno ulažu u omladinski pogon iz kojeg bi uskoro u seniorsku momčad moglo prijeći nekoliko velikih talenata. Iako u Cedeviti o zaradi od transfera igrača previše ne razmišljaju, primjer 20-godišnjeg Jusufa Nurkića, koji od ove sezone igra u NBA ligi, ipak se pokazao kao pun pogodak

Međutim čak i dolazak najnadarenijeg mladog igrača BiH nije garancija da će se dugo zadržati u Cedeviti. Snažni 20-godišnji centar Jusuf Nurkić najbolji je primjer toga jer je nakon svega jedne dobre sezone odlučio izaći na NBA draft da bi ubrzo nakon toga potpisao milijunski ugovor s NBA momčadi Denver Nuggets. Cedevita je za 213 cm visokog Nurkića dobila oko 1,2 milijuna dolara odštete (od toga 600.000 plaća klub, a ostalo igrač), ali je znatno oslabila svoju centarsku liniju. Primjerice Nurkić je u Cedeviti u dvije sezone zaradio oko 100.000 eura, a trenutačno u Denveru ima ugovor vrijedan 1,8 milijuna dolara, s time da u sezoni 2019/19. ima opciju po kojoj bi mogao imati plaću od 4,1 milijun dolara.

Međutim malo je poznato da je za dovođenje Nurkića i milijunsku zaradu najzaslužniji tadašnji trener Cedevite Aco Petrović, danas predsjednik i glavni operativac Cibone.

'Nurkić je sasvim sigurno najbolji posao ikada napravljen u hrvatskoj košarci. Glavni tajnik Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović i ja otišli smo u ljeto 2012. u Ljubljanu kako bismo s dva nadarena klinca razgovarali o tome da bi bilo sjajno da zaigraju za reprezentaciju BiH. Tada sam bio izbornik BiH i kada sam uživio vidio Nurkića, koji zbog loma noge više od godinu dana nije igrao i bilo je pitanje u kakvom je stanju, shvatio sam da dugo nisam vidio tako dominantnog igrača. Drugi igrač kojeg smo gledali bio je Emir Sulejmanović, koji ima i finsko državljanstvo (trenutačno pod ugovor s Barcelonom, op.a.)', kazao je za tportal.hr Aco Petrović.

'Čim sam vidio Nurkića kako igra i kako izgleda na terenu, odmah sam nazvao Tedeschija i Vebera, glave ljude Atlantic grupe, i kazao im da imaju 48 sati da potpišu Nurkića jer će ga inače uzeti Partizan ili Crvena zvezda. Naime dva dana kasnije bio je turnir u Beogradu i znao sam da će Nurkić, koji je izgledao impozantno, sve zadiviti. Na kraju priče Cedevita je s Nurkićem potpisala četverogodišnji ugovor na neviđeno. Naime rekao sam Tedeschiju i Veberu: 'Ovog igrača ne smijete propustiti, takva fizička dominacija dugo nije viđena!' Eto, srećom me Tedeschi poslušao', prisjetio se Aco dodavši kako su nastavak priče te velika zarada od Nurkićeve prodaje u NBA svima jako dobro poznati.

U prijevodu, u Cedeviti su odlučili riskirati i kada se oduzme omjer uloženog i dobivenog, ispada kako je to zaista najbolji posao ikada u hrvatskoj košarci. Čak i u mjerilima biznismena kao što je Tedeschi rijetko kada se dogodi da u nekom poslu u svega dvije godine zaradiš deset puta više. A Nurkić je, kako se čini nakon dovođenja Džanana Muse, tek početak ovakvih angažmana...


Dvije i pol godine kasnije Cedevita je uspjela dovesti iz BiH i 15-godišnjeg Džanana Musu, playmakera kojeg je Petrović pokušao dovesti u Cibonu jer je u njemu vidio novu veliku zvijezdu. Međutim Musa se ipak odlučio za Cedevitu…

'Riječ je o iznimno nadarenom igraču kojeg smo željeli dovesti u Cibonu, ali kada se u igru uključio Olympiakos, odlučili smo se povući jer je velik novac ušao u cijelu priču. U rujnu sam bio u Sarajevu na sastanku s Bukvom i tada smo se zadnji put vidjeli', kazao nam je Aco Petrović nakon što je postalo jasno da je Musa novi igrač Cedevite.

Međutim iako se u rujnu – kada je Aco pregovarao oko Musina transfera – činilo da se mladi playmaker seli u grčki Olympiakos, u posao je iznenađujuće ušla Cedevita. Navodno je u igri velik novac, ali sportski direktor Cedevite Matej Mamić to je demantirao.

'Ono što je važno istaknuti svakako je činjenica da se ne radi o velikom novcu nego je presudila odluka Musinih roditelja i njegovog trenera iz KK Koš Bukve kako će kod nas imati uvjete za razvoj kakve u drugim klubovima ne bi imao', kazao je između ostalog Mamić.

Nema sumnje da nakon odličnog posla s Nurkićem u Cedeviti shvaćaju kako je ovakav način ulaganja najisplativiji umjesto da svake godine dovode skupa pojačanja ili – kako se pokazalo – istrošene igrače koji su češće ozlijeđeni nego što mogu dati svoj maksimum na terenu.