SPEKTAKL U LIGI PRVAKA

A Oscara za prvo kolo osvojit će...

20.09.2012 u 13:36

Bionic
Reading

Već prvo kolo ovosezonske Lige prvaka priuštilo je svim ljubiteljima nogometa puno lijepih trenutaka. Od prekrasnih golova, preokreta i uzbuđenja, do emotivnih proslava. A evo i pet detalja po kojima ćemo pamtiti prvo kolo

1. Mourinho na koljenima
Zadnjih petnaestak minuta sudara španjolskog i engleskog prvaka na Bernabeuu pretvorilo je ovu utakmicu u jednu od ljepotica sezone (već sada), ali do tada je to bila jednosmjerna ulica u kojoj je Real dominirao. Međutim, Edin Džeko i Aleksandar Kolarov su Mourinha i njegove igrače pogurali prema rubu. Portugalac se još jednom pokazao kao motivacijski guru, 'kraljevi' su u posljednjih nekoliko minuta krenuli glavom kroz zid i - probili ga. Jose je sebi zaradio novu mrlju na skupocjenom odijelu, uklizao je na koljenima u teren i fotografima osigurao novu fotku koja će ući u povijest Lige prvaka. Real može odahnuti, napokon su pobijedili, Ronaldo je zabio, i ne bi čudilo da ovo bude prekretnica za njih.

2. Zagreb voli Dinamo. Samo ne dovoljno
Otvaranje Lige prvaka naučilo nas je da su Hrvati, ili barem navijači Dinama, bogati. Njih osam tisuća kupilo je, tvrde u Dinamu, pakete ulaznica za Ligu prvaka, a onda, valjda iz dosade, odlučilo pobacati ulaznice za Porto. Kome je još takav klub zanimljiv, pobogu? 30.692 stolice ostale su prazne, na sramotu grada Zagreba, ali i ljudi koji vode hrvatskog prvaka. Inače, Košice (oko 250.000 stanovnika) i Aalborg (oko 100.000 stanovnika), koji su skupili manje ljudi, skupili su ih u posljednjoj utakmici grupne faze, i jedni i drugi na stadionima koji su imali oko 10.000 sjedalica. Dakle, nema mjesta za brigu dinamovaca (Zagreb službeno ima oko 800.000 stanovnika), vremena za obaranje rekorda i dalje ima.

3. Barcine muke (ili kako je Messi spasio večer)
Barcelona je uhvatila tri boda, ali se za njih dobro namučila. Istina, Spartak se, pogotovo u drugom poluvremenu, branio s devet igrača, najistureniji Emenike igrao je na 40 metara od svog gola, no Rusi su u šahu držali Titovu momčad sve do same završnice. Generalni zaključak španjolskih novinara nakon utakmice bio je kako Barca nije ona stara, ali barem Leo Messi jest. Dva gola, naravno za preokret, a nije nikakvo čudo ako neka momčad na krilima takvog igrača dohvati i sam vrh. Uostalom, sezona je tek počela, ten s plaže još nije ni izblijedio, vremena za još bolju igru itekako ima. Najvažnije je da su rezultati tu - četiri pobjede u Primeri i jedna u Ligi prvaka.

4. Na istoku ništa novo

Ima li još uvijek netko tko o klubovima koji dolaze s istoka Europe priča s podcjenjivanjem? Iz godine u godinu priča se mijenja, Rusi, Ukrajinci i Rumunji su odavno napravili korak naprijed, Dinamo je barem unutra, a odavno je u ovom društvu i BATE Borisov. Bjelorusi, koji i dalje za putovanje izvan zemlje trebaju odobrenje partije, preslušali su Lille u Francuskoj i nagovijestili da i na njih treba ozbiljno računati. Već smo spomenuli Spartak, koji je namučio Barcu, a Šahtar je stari znalac u ovakvim natjecanjima. Razočarali su Dinamo, onaj kijevski, naravno, i Zenit, koji je neočekivano pregažen u Malagi, no stvar je popravio Cluj pobjedom u Portugalu. Sve u svemu, računajte na nas.

5. Oscar goes to...
Kakav igrač. Oni koji prate brazilsku ligu (i reprezentaciju) već su se uvjerili da se radi o velikom talentu, ali sinoćnje izdanje ovog 21-godišnjaka oduševilo je svijet. Golovi su priča za sebe - Buffon je čak izjavio kako je 'lijepo biti dijelom takvog gola', svi su oduševljeni mladim Brazilcem. Chelsea je nanjušio dobro, Di Matteo veli kako je on 'jednostavno perfektan'. A tek tri utakmice su za njim...