DALEKA IM JAR

3.200 engleskih huligana ne smije na SP

26.01.2010 u 15:38

Bionic
Reading

Britansko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u utorak da je za 3.200 poznatih huligana zabranjen odlazak u lipnju u Južnoafričku Republiku gdje bi trebali navijati za Englesku

'Zabrane odlazaka na nogometne utakmice pokazale su se izrazito učinkovitima u sprečavanju poznatih izazivača nereda da odlaze na takve utakmice', objasnio je glasnogovornik ministarstva.

Ti huligani trebat će predati putovnice vlastima za vrijeme trajanja SP-a.

Nakon SP-a 1998. i Eura 2000, koji su obilježeni nasilnim incidentima u kojima su sudjelovali Englezi, posebno u Marseilleu i Charleroiu, engleske vlasti su pojačale preventivne mjere.

'Od 2000. i uspostavljanja strategije borbe protiv nasilja sa strogim zakonima, nije bilo značajnijih ispada na marginama utakmica Engleske na velikim turnirima', dodao je glasnogovornik.

'Policija će ispitati navijače o njihovom odlasku i spriječiti u tome bilo koga tko bude predstavljao rizik od izazivanja nemira. Surađujemo s južnoafričkom policijom.'

Prošlu nogometnu sezonu 3.752 osoba je uhićeno zbog sudjelovanja u navijačkim neredima u Engleskoj i Walesu, što je za dva posto manje nego u prethodnom razdoblju.