UVIJEK NA RUBU

10 najvećih incidenata Josea Mourinha

03.05.2011 u 09:11

Bionic
Reading

Jose Mourinho je svojom pojavom uzdrmao nogometni svijet. Kontroverzni stručnjak postao je popularniji ili omraženiji od samih nogometaša. Čovjek velikog ega u svojoj kratkotrajnoj trenerskoj karijeri osvojio je mnogo, ali se i zamjerio tolikim ljudima i napravio toliko incidenata da oni ponekad zasjenjuju njegove trofeje

Jose Mourinho je osvojio dvije Lige prvaka, jedan Kup Uefa, šest prvenstava, četiri kupa, i sve to u 11 godina trenerske karijere. To je nešto čime se rijetko tko može pohvaliti, a tek mu je 48 godina. No Mourinha nogometni svijet ne pamti samo po trofejima i taktičkim zamislima, nego i po nedoličnom ponašanju. Prgavac, svađalica, provokator, bahat i arogantan - sve to i još više je taj Portugalac.

Uz njega se incidenti lijepe, posljednji je stigao u 'el classicu' u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka, a mi smo se prisjetili još deset njegovih ispada u kojima se fizički ili verbalno sukobio ili s igračima ili s navijačima ili s trenerima ili s čelnicima… Ma nema s kime nije. No dobro, nije u svima on bio začetnik sukoba.

1. Prst na usta za navijače 'redsa'

Porto je zamijenio Chelseajem, a krajem veljače 2005. stigao je prvi trofej - Liga kup. U finalu je pao Liverpool nakon produžetaka, a Mourinho je jedan gol proslavio pred navijačima 'redsa' tako što je stavio prst na usta i na taj način im poručio da zašute. Rivalstvo ta dva kluba za vrijeme njegove vladavine je bilo puno mržnje.

Mourinho ušutkava navijače Liverpoola

2. Tri prsta za simpatizere Milana

'Special One' se u studenome 2010. vratio u Italiju. Stigao je na San Siro s Realom, a s druge strane je stajao Milan. Očekivano, doživio je zvižduke s tribina, jer je bio trn u oku navijača 'rossonera', ali ni Mourinho nije ostao dužan. Ruka u zraku i tri prsta kojima je Portugalac podsjetio na trostruku krunu s Interom. Navijači su poludjeli, a Mourinho se samo smješkao.

Mourinhovi prstići

3. Naguravanje s Valdesom

'Ovo je najslađi poraz u životu', rekao je Mourinho nakon što je Barcelona na Nou Campu slavila 1:0 (28. travnja 2010), ali njegov Inter je otišao u finale jer je obranio 3:1 iz prvog susreta. Portugalac je trčao po travnjaku i mahao Interovim navijačima, ali njegova proslava nije se svidjela španjolskom vrataru Victoru Valdesu pa je na silu želio maknuti Mourinha s travnjaka. Portugalac se nije dao i nastavio je paradirati pred bijesnim Kataloncima.

Slavlje na Nou Campu

4. Voajer, gubitnik, amnezija

Mourinho ne voli primati kritike svojih kolega. Nikome ne ostaje dužan, tako je Wengera nazvao voajerom, jer je stalno gledao i komentirao igru Chelseaja, za Rijkaarda je izjavio da se ne mogu uspoređivati jer Nizozemac nikada nije ništa osvojio, za Zemana se pitao tko je uopće taj čovjek, za Capella je jasno izvalio da nema pojma o nogometu, a Cruyffu poručio da ga nauči kako je to izgubiti utakmicu finala Lige prvaka 4:0, da se to njemu ne bi dogodilo (Milan – Barcelona, 1994). Bilo je tu još sukoba s drugim trenerima, a novinari barem nisu imali problema oko toga što će stavljati na naslovnice.

5. 'Pokvareni telefon' razljutio Uefu

U studenome 2010. Real je vodio na Amsterdam Areni 4:0. Zatim je José Mourinho iskoristio rezervnog vratara Jerzyja Dudeka kako bi igračima na terenu Xabiju Alonsu i Sergiju Ramosu prenio svoju zamisao kako da se očiste od kartona. Obojica su zbog odugovlačenja dobili druge žute odnosno crvene kartone. Njihovu igru su prozreli svi, pa su akteri od Uefe dobili novčane kazne, no Mourinho je uspio u naumu.

Namjerni kartoni

6. Lisice na rukama

Inter je redovito vodio rat sa sucima, posebno u Italiji, gdje je često prozivao gradskog rivala Milana da ima pomoć ljudi u crnom. Dana 22. veljače 2010. Interu su protiv Sampdorije u prvom poluvremenu isključena dva igrača. Osim što je tada Portugalac cijelu utakmicu divljao, na kraju susreta je prekrižio ruke kao da ima lisice, aludirajući da to zaslužuju djelitelji pravde. Dobio je tri utakmice kazne, jer su i suci najavili štrajk ako ne bude kažnjen.

Mourinho s lisicama

7. Kako je postao gnjida

Kada je krajem prošle godine najavljivao dvoboj u Gijonu Mourinho je optužio domaću momčad za brutalnu igru, ali i za nedovoljan angažman protiv Barcelone. To mu nije bilo dovoljno pa je nakon pobjede Reala 1:0 pozdravio Sportingovog trenera Preciada s dva uzdignuta prsa, što je značilo ili 'pobjeda' ili 'idete u drugu ligu'. Kasnije ga je domaći trener nazvao gnjidom i bitangom.

8. Kurvini sinovi

Kontroverzni strateg se u prosincu 2010. s obitelji vratio s odmora iz New Yorka, a na aerodromu su ga dočekali fotografi. Mourinho je zbog stalnog škljocanja fotoaparata izgubio kontrolu nad sobom i počeo vikati da su 'kurvini sinovi'. Da izraz 'kurvin sin' Mourinho često koristi, postalo je jasno još u Italiji kada je tu psovku kamera uhvatila na njegovim usnama jer je poludio zbog nezalaganja tada svojeg napadača Marija Balotellija.

Mourinho i kurvini sinovi

9. Vrijeđa i kod 5:1

Što se to događa u mozgu 48-godišnjeg trenera, teško se može shvatiti. Real je u Kupu kralja sa 5:1 svladao Murciju i prošao u četvrtfinale, ali Mourinho je ludovao. Toliko je izvrijeđao suca Romera da ga je ovaj isključio, a temperamentni stručnjak je kasnije zaradio dvije utakmice suspenzije.

Sudac je dobio svoju lekciju

10. Fizički nasrnuo na novinara

U prosincu 2009. portugalski je strateg nakon utakmice Atalanta – Inter 1:1 odbio odgovarati na pitanja novinara Corriere dello Sporta Andree Ramazzottija, propisno ga verbalno izvrijeđao, a potom odgurnuo uz autobus. Mourinho je kasnije priznao da je verbalno uvrijedio novinara, ali je demantirao da je bilo fizičkog kontakta. Kažnjen je sa 13 tisuća eura.

BEZ KONKURENCIJE – Razljutio sve, zasjenio i Messija

Za vrijeme i nakon utakmice Lige prvaka s Barcelonom Jose Mourinho je nadmašio sam sebe. Prvo je isključen nakon prigovora jer je sudac pokazao crveni karton Pepeu, ali pravi šou je počeo kasnije. Optužio je Uefu i suce da pomažu Barceloni, Guardioline uspjehe kao trenera smatrao je stečenim na nepošten način, Barcine igrače je optužio za simuliranje i nesportsko ponašanje, a zbog dugog jezika zamjerio se i čelnicima Reala. Lionel Messi je na susretu zabio sjajan gol za 2:0, ali nakon susreta svi su samo pričali o Portugalcu.