ODLAZI CIRKUS

10 ključnih detalja zagrebačkog indoorsa

09.02.2009 u 13:42

Bionic
Reading

Četvrto izdanje zagrebačkog ATP indoorsa arhivirano je nakon finala između dvojice hrvatskih predstavnika, a podsjetnik na turnir sažet je u deset abecedno poredanih točaka

Antonio Veić i Ivan Dodig

Na ovom turniru odigran je 31 meč, a rekordnih 15 pobjeda ostvarili su Hrvati. Osim finalista, od kojih su se pobjede i očekivale, najzaslužniji za takav skor su Dodig i Veić. Dodigove pobjede (Andrejev, Gulbis) su nominalno vrednije, a Veić je, osim borbenošću, na terenu osvajao i veselim dječačkim duhom.

Damm i Lindstedt

Imena navedene gospode ništa vam ne znače? Ništa čudno, Čeh i Šveđanin su svojevrsni teniski dinosauri. Igrači parova, izumiruća vrsta. 37-godišnji Damm u Zagrebu je osvojio 39. titulu u karijeri, dok sedam godina mlađi Lindstedt ima pet naslova. Njih su dvojica na otvaranju sezone slavila i u Aucklandu.

Koliko para, toliko muzike

Proračun turnira od dva milijuna eura, uz termin naslonjen na Australian open, očito je nedovoljan za dovođenje velikih zvijezda iz inozemstva. Nedostajali su igrači među 20 najboljih na svijetu, ali vrlo atraktivna zakrpa bila je poplava domaćin natjecatelja.

Neobični ziceri

Gdje je novac, tu su problemi, a kladioničarske malverzacije u svijetu tenisa nisu od jučer. Australska kuća za posredništvo u klađenju žalila se na meč Canas – Veić, no nakon istrage, pristali su isplatiti milijune. Kako to kod Hrvata biva, svaka iznenađujuća pobjeda naših predstavnika nakon toga stavljana je pod povećalo, iako se ni kladionice nisu žalile.

Polufinale za pamćenje

Dva meča tijekom turnira odskaču po kvaliteti. Prvi je bio teniski raskošan dvoboj Karanušića i Paul Henry Mathieua. Roko je imao dobiven meč i izgubio, što u njegovom slučaju i nije senzacija. Ipak, titulu meča turnira bez greške zaslužuju Čeh Hernych i Mario Ančić. Polufinale je trajalo više od tri sata, a nakon tri spašene meč lopte, Splićanin je otišao u finale. Bila je to i najbolja atmosfera na tribinama Doma sportova.

Prijetnja direktoru turnira

Blijedo lice i uplašen pogled Branka Horvata nagovijestili su problem: 'Dobio sam prijeteću poruku koju ne znam s čime bih povezao osim s pričom o kladionici. Nije mi svejedno, slučaj ću prepustiti policiji.'

Propuh na tribinama

Zagrebačka, poslovično razmažena publika tek je za vikend upisala prvu posjetu od tri tisuće ljudi. Nadrealno zvuče tihe najave organizatora da će turnir sljedeće godine preseliti u arenu. Realnija opcija bila bi selidba u malu dvoranu Doma sportova.

Spasonosno finale

Pet tisuća ljudi i dva domaća ljubimca bili su melem na ranu čitavog događaja. Marin Čilić je potvrdio da je trenutno najbolji hrvatski tenisač koji se sigurnim koracima penje prema svjetskom vrhu. Trenutno kvalitetom spada među 15 najboljih na svijetu, a dinamika rasta sugerira da će na kraju godine biti spreman i za mitski TOP 10.

Zagreb i Umag na margini

Realno, restrukturiranje ATP turnira teško je ranilo turnire iz 'ranga 250', kojima pripadaju Zagreb i Umag. Najveće zvijezde ne daju popuste u domeni financijskih garancija, a više nemaju nikakvih rezultatskih potreba za turnirima ispod 'ranga 500'. Ti događaji osuđeni su na domaće ljubimce i mrvice sa strane. No, i u toj situaciji mora se izvući najbolje, direktor Umaga Rasberger ima visoke ambicije.

Zaustavljen ukrajinski Purger

Serhij Stahovski od 17 je pobjeda na ATP turnirima u karijeri njih čak sedam ostvario u Zagrebu. Lanjski pobjednik je ponovno izbacio Ivu Karlovića i kada je sve mirisalo na neočekivani deja-vu, u četvrtini finala ga je izbacio Srbin Viktor Troicki. Sigurno je da će se željeti vratiti, Dom sportova smatra svojim dvorištem.