LJEPOTICE MOĆNIH GLASOVA

U kultnim Stijenama pjevala je maestralna Zorica Kondža, a nakon nje promijenilo se još pet pjevačica; znate li tko su one?

30.08.2019 u 06:47

Bionic
Reading

Mnogi splitsku grupu Stijene poistovjećuju i najviše pamte po neponovljivom vokalu splitske dive Zorice Kondže. No nakon nje su kroz tu grupu prošle i svojim je glasovima obojile još neke pjevačice. Svima njima legendarni bend poslužio je kao odlična odskočna daska za samostalne karijere. Prisjetili smo ih se

Razni strani i domaći bendovi tijekom godina mijenjali su postave, a nerijetko su muku mučili s glavnim muškim ili ženskim vokalima. Bilo je nekoliko slučaja u kojima se rizik promjene frontmena isplatio, nekima i višestruko, dok su neki vrlo solidno zamijenili dotadašnje pjevače. Kroz grupu Stijene prošlo ih je čak šest, a sve su ih krasile jedinstvene interpretacije i osobnosti.

Grupa je nastala krajem 70-ih godina prošlog stoljeća u Klisu pored Splita. Karijera im je krenula ranih 80-ih pobjedom na Zagrebačkom i Splitskom festivalu s dva bezvremenska hita što se i danas rado slušaju, 'Ima jedan svijet' i 'Sve je neobično ako te volim', te nastupom na sarajevskom Šlageru sezone. Prvim albumom 'Cementna prašina' pokazali su glazbenu zrelost, a velike zasluge za njihov uspjeh pripadale su prvoj pjevačici grupe – Zorici Kondži. Sastav grupe se mijenjao, ali je lider uvijek ostajao Marin Mišo Limić, osnivač, kompozitor i tekstopisac većine hitova.

Izvor: Društvene mreže

Na drugom albumu 'Jedanaest i petnaest', objavljenom 1982. godine, našao se možda najveći hit grupe – pjesma 'Singing that rock'n'roll', pjesma koju Zorica Kondža i danas izvodi na svojim nastupima. Legendarna pjevačica uspješnu solističku karijeru gradi od 1984. godine.

U osamdesetima grupa nije sudjelovala na festivalima, ali je nastupala na turnejama po bivšoj državi i snimala albume, ali i mijenjala pjevačice. Nakon Zorice Kondže u bend je stigla plavokosa Vesna Ivić.

Izvor: Društvene mreže

Na mjesto Vesne Ivić uskočila je Maja Blagdan. U bend je stigla s 18 godina, u Stijenama je ostala sve do 1990., a onda se 1992. godine odselila iz Splita u Zagreb i potpisala ugovor sa Zrinkom Tutićem te počela solo karijeru.

Izvor: Društvene mreže

Gradila je kvalitetnu karijeru, a publika ju je obožavala. Nanizala je brojne festivalske nagrade, dva Porina, četvrto mjesto na Eurosongu, no 2001. godine napravila je ogromnu studijsku pauzu i nije ništa snimala sedam godina. U tom periodu dogodile su joj se neke promjene i na privatnom planu, a tu je počelo i Majino okretanje Crkvi. Nakon objave albuma 'Sretna žena' 2008. pjeva većinom duhovne pjesme, a u Bogu je našla mir, sreću i unutarnje ispunjenje.

Zrinka Čuka (danas Milić) naslijedila je Maju Blagdan. No do punog je pjevačkog izražaja došla tek na festivalima izvodeći pjesme Zdenka Runjića. Nazivali su je novom Doris Dragović, ali smrt Zdenka Runjića promijenila je, uz neke privatne okolnosti, smjer njezine glazbene priče. Godine 2012. nastupila je na Splitskom festivalu, a nakon toga se posvetila obiteljskom životu.

Izvor: Društvene mreže

Zrinka je danas 47-godišnja majka, a o njezinim uspjesima na radijskim top ljestvicama i nastupima svjedoče tek novinski članci i nagrade, ali i za to vrijeme sasvim solidni albumi.

Nakon Zrinke u bend je stigla energična pjevačica s pravim rokerskim gardom Ines Žižić te je s njima sredinom devedesetih godina snimila album 'Da je bolje ne bi valjalo'. Danas energična 46-godišnja Splićanka putuje svijetom, promovira zdrav život, majka je i suvlasnica lifestyle portala Atma. Sa suprugom Darijem Duišinom Džunićem i sinom živi svoju obiteljsku idilu. Bave se bodybuildingom te su pasionirani home exchangeri (putuju svijetom zamjenjujući domove s drugim ljudima).

Izvor: Društvene mreže

Ines je pjevala u Stijenama od 1993. do 1995. godine, kada na njeno mjesto dolazi Izabela Martinović. Mnogi još pamte hit 'Znaj, volim te', koji je otpjevala na albumu 'Obećanje'. Iskustvo u grupi Stijene za nju je bilo dragocjeno te ju je još više oblikovalo kao pjevačicu. 'Na nemalom broju snimki taman završi pjesma, a onda upadne lavež psa ili se taman oglasi pijetao, a mi, ono, ma što je sad opet. To su neke predivne stvari koje možete doživjeti samo u ovako mirnim predgrađima Splita kao što je Klis', prisjetila se Izabela ranije u InMagazinu.

Izvor: Društvene mreže

Nakon odlaska iz grupe mlađa sestra pjevačice Danijele Martinović povukla se sa scene jer se, izjavila je, trebala odmoriti od svega. Radila je u tom periodu u struci i držala se po strani. Godine 2018. vratila se na scenu. Zbog njezina povratka na velike festivalske pozornice sretni su i momci iz grupe Stijene, s kojima, kad se sretnu, uvijek popije kavu i rado evocira uspomene na zajedničke dane.