INTERVJU

Sanja Vejnović: 'Ne bih tepala baš svakom kuharu da je chef niti je svaki profesionalni kuhar dobar i talentiran'

19.09.2021 u 07:46

Bionic
Reading

Godinu dana od prvog dogovora, pripreme i rada na knjizi recepata naša glumačka diva, inače vrsna domaćica i kuharica, dočekala je objavu svog uratka nazvanog 'Iz moje kuhinje, s ljubavlju', prošlog tjedna promoviranog u srcu Zagreba. Na domaćem tržištu postoji više kuharica poznatih Hrvata, a njezina, u koju je utkala djelić tradicije i nasljeđa, obraća se entuzijastima, onima koji vole kuhati te na ugodan i nenametljiv način dobrim fotografijama i zanimljivim receptima koji odmah otvaraju tek potiče na spravljanje hrane. Sanju Vejnović smo zamolili da za tportal otkrije što izbjegava spravljati, koja jela njezini ukućani najviše vole i razmjenjuje li recepte

Gledali smo je u brojnim serijama i filmovima te na daskama što život znače, no ovoga puta povod za razgovor s njom nije bio glumački projekt, već njezina druga ljubav. Sanja Vejnović svoju kreativnost pretočila je u kulinarstvo. U svoju prvu kuharicu uvrstila je recepte za svačiji ukus - od kolača do slanih jela te raznih salata. Njezini roditelji bili su vrsni kuhari, tako da je od njih naučila neke finese i različite pristupe kuhanju, a ona svoju strast, otkrila nam je, prenosi na potomke. Prije nekoliko godina natjecala se u 'Celebrity MasterChefu' Nove TV, a postoji velika šansa i da realizira svoj kulinarski show.

Kako se može čuti i vidjeti na društvenim mrežama, reakcije na vaše izdanje su fantastične. Jeste li očekivali toliko oduševljenje svojim djelom ili ste iznenađeni?

Naravno da sam i ja oduševljena kad su reakcije dobre. Uvijek vas takvo što zapravo iznenadi jer svi smo mi na neki način skeptični kad radimo nešto i velika nam je želja da to bude prihvaćeno. Kad su reakcije tako dobre, to je potvrda da ono što smo napravili i vrijedi.

Koliko je bilo teško izabrati recepte koji će se naći u kuharici, a koji ne, i je li vam općenito izbor recepata koje ćete uvrstiti u kuharicu bio najveći izazov?

Nisam imala pretjeranu dvojbu oko toga koje ću recepte odabrati iako ih imam jako puno u svojoj, mogu reći, 35-godišnjoj praksi. Vodila sam se time da su to više puta isprobani recepti, neki toliko da im ne znam ni broja, da su to jela koja moji ukućani ili moji prijatelji vole jesti, znači oni koji su provjereno dobro ispali, dobrog su ukusa. Pri odabiru sam se vodila intuicijom i bilo mi je važno kako ću to rasporediti u kuharici. Morala sam prvo napraviti koncept kuharice i podjelu prema nekim poglavljima, a onda sam birala recepte. Naravno da sam, jer su mi neki recepti bili previše slični, od nekih morala odustati kako bi sve to imalo smisla i što više različitih recepata.

Čemu ste jako posvetili pozornost prilikom odabira i pripreme recepata za kuharicu – jesu li to sastojci koji se koriste u pripremi, izgled samog jela, fotografiranje ili pak sve?

Mislim sve zajedno od onoga što ste naveli, jednaku pažnju posvetila sam svim segmentima koje ste naveli. Dakle to je da sastojci budu dostupni svima u Hrvatskoj, da to nisu neki koji se ne mogu nabaviti, da izgled jela bude vrlo primamljiv, da na fotografiji to jelo izgleda, kako mi to u Zagrebu kažemo, 'apetitlih', da sve to probudi želju za kušanjem nekog jela jer dobra slika među ostalim prodaje recept. Svi prvo pogledaju fotografiju, onda pročitaju recept i požele raditi neko jelo.

Što vam hrana predstavlja?

Hrana je naše gorivo, bez nje ne možemo živjeti. Najčešće većina nas pripravlja kuhanu hranu. Malo je onih koji jedu samo sirovu hranu i ako je spravljamo kuhanjem, treba posvetiti pažnju svim aspektima - odabiru namirnica, brizi da su one svježe, po mogućnosti da im znamo podrijetlo, da su iz hrvatskog podneblja, jer ne kupujem uvozne, i tome da bude svježe pripremljena i ukusna. Hrana za mene između ostalog predstavlja neku vrstu komunikacije, odnosno priprema jela i jedenje u društvu jako su mi važni. Ne volim jesti sama, više volim jesti s nekim pa je to isto na neki način dijeljenje ljubavi i zato je naslov moje kuharice 'Iz moje kuhinje - s ljubavlju'.

Volite li razmjenjivati recepte? Na koji način?

U današnje vrijeme puno je lakše pronaći recepte za bilo koje jelo na internetskim platformama. Čak i na kanalima na kojima su videosnimke možemo vidjeti način pripremanja, tako da je puno jednostavnije prezentirati neki način pripreme hrane nego nekad. Prije smo morali nešto probati, pa tražiti recept ili isprobavati iz kuharice. Na sve te načine sam i ja razmjenjivala recepte. I naravno, kad bi netko probao nešto što bih pripremila, taj bih recept vrlo rado podijelila i to u integralnoj verziji. Ne bih nikad sakrila neki sastojak ili nešto što su neke žene znale raditi - to da neku svoju tajnicu zadrže samo za sebe. Nisam to napravila u svojoj kuharici. Sve moje tajne pripravljanja nekog jela podijelila sam s onim tko će ga spremati prema mojoj kuharici.

Znamo da najviše volite pripremati variva, no postoji li nešto što izbjegavate i ne volite spravljati od hrane?

Ne volim životinjske iznutrice. Nisu mi fine i nikad ih ne spravljam.

Volite li više slano ili slatko?

Ne bih mogla živjeti samo od slatkog iako ga jako volim. Uvijek treba imati i nešto slano. Volim sve! Volim da je slatko 'nagrada', ali gledam da ga ne pojedem previše. I nastojim se svaki dan zasladiti nečim finim.

Kakve po vama kvalitete treba imati dobar kuhar, amater i profesionalac?

Svi moraju imati slične kvalitete. Naravno, profesionalac se školovao da to radi stručno, znači on je ipak morao dublje ući u sve što je dio njegove profesije, od načina pripreme hrane, tehnika, ponašanja hrane, kemijskih procesa koji se događaju kad se ona priprema do nekih nutricionističkih kvaliteta hrane. On mora biti malo veći poznavatelj svega. Ali to ne znači da i kuhar amater ne može to savladati i znati. Sve ovisi o osobi i tome koliko je stvarno intrigira kuhanje ili bilo koje područje kojim se ne bavi profesionalno. Svatko može postići lijepe i visoke rezultate u kuhanju ako se educira. Može ići na tečajeve, pripremati se, vježbati, čitati. Znači, ako te to zanima, možeš kao i amater dobro kuhati. Malo je pravih, vrhunskih chefova i kreativaca koji spravljaju jela koja ne možeš napraviti, ponoviti kao oni i onda oni i njihovi restorani zaslužuju Michelinove zvjezdice. Ne bih tepala baš svakom kuharu da je chef niti je svaki profesionalni kuhar dobar i talentiran. Jela sam po restoranima i hotelima vrlo loše spremljenu hranu.

  • +3
Sanja Vejnović Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

Što biste rekli onima koji ne znaju kuhati, ali ih to na neki način privlači?

Ako ih privlači, onda će se upustiti i probati naučiti nešto, saznati i napraviti. To je isto tako vježbanje i ponavljanje koje će donijeti dobar rezultat. Ljudi često kažu: 'Meni često nešto ne uspijeva', a onda u sljedećoj rečenici: 'Ma ja ustvari ne volim kuhati.' U tome je ključ - ako ne voliš kuhati, ako kuhaš zato što moraš, preko volje, to ti je tlaka, onda je mala šansa da će ti nešto dobro ispasti.

Postoji li u moru recepata neki koji je vama osobito drag?

Morala bih razmisliti... Strašno sam znatiželjna i stalno isprobavam nešto novo i tako istražujem, vrlo često se upuštam u neke nove načine spravljanja hrane, a recepti koje ponavljam najčešće su oni po narudžbi ukućana. Oni mi svakodnevno diktiraju ono što žele jesti. Ako bih birala ono što mogu jesti svaki dan, onda bi to bile juhe i variva, a od namirnica bih svaki dan mogla jesti rajčicu - ljeti i zimi - i nikad je se ne bih mogla zasititi. Zato je dosta ima u mojoj kuhinji u raznim receptima i raznim oblicima.

Kad ste spomenuli ukućane, što oni najviše vole jesti?

Svatko od njih ima neka svoja omiljena jela. Ne mogu sad izričito reći da vole meso, ribu, slatko, nego baš neka jela, pa onda imaju mogućnost da naručuju kao u restoranu, a mamica ispunjava narudžbe i kuha im ono što vole. (smijeh)

Imate li možda kakvu anegdotu iz svoje kuhinje vezanu uz jelo koje vam možda baš i nije uspjelo onako kako je trebalo?

Naravno da imam! U početku kuhanja nisu mi sva jela dobro ispadala. Ali moram priznati da to nije bilo tako učestalo, nego zato što nisam imala iskustvo i što sam dobila recepte od iskusnih kuharica koje su mislile da se neke stvari podrazumijevaju pa mi nisu objasnile sve onako kako treba. Tada sam radila prave početničke greške. Zato sam u svojoj kuharici jako pazila da naglasim stvari u kojima sam sama griješila. Evo, uzet ću kao primjer prhko tijesto za pite. Dobila sam recept u kojem nije bilo naglašeno da treba raditi tijesto s hladnim maslacem pa sam pustila da omekša i probala umijesiti tijesto. Ono je bilo ljepljivo i pucalo je. To je caka i kad je naučiš, tijesto će ti svaki put dobro ispasti. Ali kažem, sve sam te stvari navela, objasnila u kuharici i uz svaki recept postoji neki savjet na koji treba obratiti pažnju i onda je manja šansa da nešto neće uspjeti.

Je li se ljubav prema kuhanju prenijela i na vašu kćer? Ima li i ona tih afiniteta?

Ljubav prema kuhanju prenijela sam na sina i kćer, oboje odlično kuhaju. Sin živi sam u Engleskoj pa si kuha svaki dan, kći povremeno, a specijalistica je za neka jela. Azijsku kuhinju recimo jako dobro priprema pa volim da je ona spravi.

Što trenutno spremate od projekata, na čemu trenutno radite?

U našem poslu postoji nepisano pravilo, a to je da se o projektima koji su u realizaciji - ne govori. To je kao nekakvo možda i praznovjerje da će projekt propasti pa o angažmanima koji su samo u pregovorima, dogovorima ne volimo govoriti. Trenutno sam u takvoj situaciji. Tako da dok ne dođe do realizacije ne bih htjela ništa unaprijed govoriti. Ali naravno da uvijek ima nešto na čemu radim.