o svemu izvještava na instagramu

Nevena Rendeli Vejzović na odmoru u Meksiku uživa u enchiladama, tacosima i - prženim skakavcima

23.01.2022 u 22:00

Bionic
Reading

U Meksiku se pod nazivom chapulines skakavci serviraju sa češnjakom i limetom

Televizijska voditeljica Nevena Rendeli Vejzović (40) na svojem profilu na Instagramu često dijeli obiteljske trenutke. Tako se ovih dana javlja iz Meksika, gdje odmara sa suprugom Makom Vejzovićem. Podijelila je i fotografije kušanja lokalne gastronomske ponude, napisavši i kratak osvrt na tacose, enchilade i - pržene skakavce.

'Najdraži dio putovanja mi je isprobavanje hrane koju još nisam jela ili koju imam priliku prvi put u životu kušati u izvornom obliku i spremljenu na tradicionalan način. U Mexico citiju sve sam kušala: tortilje, tacose, enchilade, noples (kaktus), quessadille, chilli, tamales, slatkiše s chillijem i na kraju i pržene skakavce. Nisu uopće loši. Ako ste foodie kao ja i volite kušati nove stvari na putu, obavezno pripremite probavu s probioticima. Savjet zlata vrijedan koji sam poslušala prije puta i sa sobom ponijela probiotik u prahu koji mi je vjerojatno spasio život,' napisala je Rendeli ispod objave na Instagramu.

Inače, skakavci se jedu zbog obilja proteina, a popularni su u mnogim dijelovima svijeta. Diljem Azije prženi skakavci prodaju se kao ulična hrana na pokretnim kioscima, a u Meksiku se pod nazivom chapulines serviraju sa češnjakom i limetom. 

Skakavci se love u određeno doba godine (rani svibanj pa do kasnog ljeta/rane jeseni). Nakon što se temeljito očiste i operu, prže se sa češnjakom, sokom od limete i soli koja sadrži ekstrakt crva agave, što jelu daje kiselo-slatko-slani okus. Ponekad se dodaje i chilli.

Na sportskim utakmicama u Meksiku, posebice u regiji Oaxaca, često se navijače može vidjeti kako uživaju u ovim hrskavim delicijama, koje sve više dobivaju na popularnosti među ljubiteljima hrane.

Prženi skakavci su tradicionalno jelo Meksika, a postoji i zapis datiran u sredinu 16. stoljeća koji spominje ovo jelo.