ZVIJEZDE MASTERCHEFA:

Ljudi ne shvaćaju koliko je kuhanje brutalan poziv

11.04.2011 u 09:11

Bionic
Reading

Rijetko edukativan i nadasve zanimljiv reality, zapravo, talent show 'Masterchef', još nije iznjedrio kuharsku zvijezdu, no, barem za sada, najveće su zvijezde ovog showa članovi žirija: Mate Janković, Tomislav Gretić i Radovan Marčić. Pokušali smo saznati upravo od njih što je to što Masterchefa čini Masterchefom

Kuhar i šef kuhinje Mate Janković, unatoč činjenici da su mu tek 32 godine, iza sebe ima bogato kuharsko iskustvo koje je, između ostalog, stekao i radeći u restoranu The Fairmont na Bermudama, te Bevanda i Baltazar u Hrvatskoj, a kuhao je i za mnoge slavne ličnosti. U svojoj kuhinji inzistira na autohtonim, sezonskim i organski uzgojenim namirnicama.

Tom Gretić ima vrlo velika očekivanja od svih kandidata, a pogotovo od budućeg Masterchefa, i to s razlogom. Jedan je od najznačajnijih predstavnika 'nouvelle cousine' u Hrvatskoj te je vodio mnoge rastorane po Europi i Hrvatskoj, a nemali je broj puta spremao hranu i za zahtjevne muzičare poput Rolling Stonesa, Stinga, U2, Depeche Mode, Tine Turner. Posljednjih nekoliko godina Tom se skrasio u hotelu Monte Mulin u Rovinju.

Za razliku od Mate i Toma, Radovan Marčić nije kuhar, iako je možda kušao više jela od obojice. Kao gastrokritičar posjetio je nebrojeno mnogo restorana i kušao još veći broj raznih jela. Iza sebe ima djela 'Peljar hrvatskog Jadrana', '1300 planova luka, lučica i uvala hrvatskog Jadrana', 'Poslanice sladokuscima' te 'Gustoza đita' koja je prevedena na četiri strana jezika, odnosno preko 20.000 prodanih primjeraka svojih knjiga. Poznat kao maritimni pisac, Marčić je ujedno i jedan od pokretača i urednik nautičkog magazina More, piše scenarije, režira dokumentarne filmove i reklame, a što je zanimljivo, uz hranu mu je velika ljubav i kazalište pa tako iza sebe ima preko pedeset kazališnih predstava. No prije svega je veliki gurman koji smatra da je kuhanje veliko umijeće te da može postati i istinska umjetnost.


Svoj trojici postavili smo nekoliko pitanja.

Može li kuhar amater doista postati Masterchef?
R. Marčić: 'Isto kao što netko može postati automehaničar ako izuči zanat. Dobar automehaničar postaneš ako popraviš puno automobila. Dakle, zanatom i praksom postaje se dobar kuhar. Natjecatelje uče najbolji profesionalci. Stvarno bi bili antitalenti da ne ostvare svoju želju da budu kuhari profesionalci.'
M. Janković: 'U jednom TV formatu definitivno može, tako da će i ovaj show dati prvog hrvatskog Masterchefa, a za pravu kuhinju trebat će i puno više rada i učenja.'
T. Gretić: 'U Masterchefu će kuhari amateri puno toga naučiti i nakon ove avanture moći će ostvariti, ako će to i dalje jako željeti, kulinarsku karijeru. Sve ovisi o njima samima.'

Koje su glavne osobine budućeg Masterchefa?

R. Marčić: 'Lijep, pametan, mlad i mršav i da... jako napaljen na kuhanje.'
M. Janković: 'Zalaganje, smisao za estetiku i organizaciju te istančano nepce.'
T. Gretić: 'Neizmjerna koncentracija, predanost te velika volja za napredovanjem.'

Što je to što Masterchefa čini Masterchefom?
R. Marčić: 'To sam već odgovorio u prethodnom pitanju.'
M.Janković: 'Iskustvo i ljubav prema poslu koji radi.'
T. Gretić: 'Volja, koja je jako bitna, jer samo onaj koji ima neizmjernu želju raditi u profesionalnoj kuhinji može učiti i napredovati.'

Nazire li se Masterchef među odabranih 20?
R. Marčić: 'O da! I to ne jedan. Potencijalnih je barem pet, a možda i više.'
M. Janković: 'Još je rano za reći.'
T. Gretić: 'Prerano je donositi takve sudove, vrijeme će pokazati.'

Koje su najčešće pogreške ljudi koji žele postati vrhunski kuhari?
R. Marčić: 'To morate pitati njih ili Matu i Toma.'
M. Janković: 'Nespremnost na brutalnost tog poziva.'
T. Gretić: 'Najveće pogreške ljudi koji žele biti vrhunski kuhari su nestrpljenje i nedostatak predanosti.'

Koje je vaše omiljeno jelo kojem se svakoga puta s radošću vraćate i uživate u njemu? (recept)
R. Marčić: 'Recept vam ne dam. Imate ih, osim toga, na stotine u mojim knjigama. Sve što ja volim uglavnom je iz mora. Može to biti i morski krastavac, a naravno da nemam ništa protiv hlapa lešo.'
M. Janković: 'Špageti sa salsom... zakon.'
T. Gretić: 'Nemam omiljeno jelo, omiljeno mi je svako jelo koje je dobro skuhano.'

Treba li Hrvatskoj visoka škola vrhunskog kuhanja?
R. Marčić: 'To je nasušna potreba. Nivo srednjoškolskog obrazovanja koji se nije promijenio od ŠUP-a (Škola učenika u privredi) za ozbiljno kuhanje nije dovoljna. To mora biti visokoškolska ustanova kao naše umjetničke akademije.'
M. Janković: 'Budući da smo zemlja ogromnog turističkog potencijala, definitivno da.'
T. Gretić: 'Da.'

Zašto ste postali kuhar?
M. Janković:: 'Zato što me od trenutka kada sam to vidio počelo zanimati... i zanima me još dan danas.'
T. Gretić: 'Odluka o tome je došla negdje prije upisa u srednju školu, kad sam poslao svoj prvi tanjur van prema gostu i isti se nije vratio nazad. Divan je osjećaj kad netko vjeruje u vas i prije nego što vi vjerujete u samoga sebe. Zadovoljan sam svojim odabirom profesije i time gdje me je ve do danas odvela, pa i do Masterchefa.'

Zašto ste se opredijelili za pisanje o hrani, gastronomiji i kulinarstvu?
R .Marčić: 'Zato što to volim, a mislim da imam na tu temu što reći. Da je to što radim dobro, potvrđuje mojih 20.000 prodanih knjiga.'