SNIMANJE JE POČELO

Član žirija MasterChefa Damir Tomljanović otkrio nam je koje namirnice voli pripremati i što je za njega domaća hrana

07.08.2022 u 09:57

Bionic
Reading

Nedavno je s Nove TV stigla najava da se na radost brojnih gledatelja i ljubitelja kulinarstva trenutno snima jedan od najuspješnijih zabavnih TV formata u Hrvatskoj, a koji se u prošloj sezoni pratio bez treptanja. Tome su, osim zanimljivih natjecatelja i jela koja su spravljali, pridonijeli ponajbolji gastro profesionalci. Među njima je i Damir Tomljanović, s kojim smo za tportal ovog puta, osim o novoj sezoni 'MasterChefa', razgovarali o bivšim natjecateljima, usavršavanju u kuhinji, glazbi i filmovima

Mnoge je razveselila vijest o nastajanju novih kulinarskih emisija u novoj sezoni popularnog showa na Novoj TV. Brojna publika će se složiti kako su Melkior Bašić, Stjepan Vukadin i Damir Tomljanović činili najbolji žiri od kad traje MasterChef. Njih trojica su odlično kliknuli, a kliknuli su i s gledateljima koje će i dalje zabavljati svojim šarmantnim dosjetkama i bogatim kulinarskim iskustvom dok će novim natjecateljima pomoći da 'bljesnu'.

Sa svojih 45 godina Damir Tomljanović je najiskusniji član žirija. Osim uspješne karijere koju je gradio u domaćim i inozemnim restoranima i hotelima, danas je uspješan profesor na zagrebačkom učilištu te vodi svoju konzalting tvrtku. Kako je u kuhinji je znao raditi i dvadeset sati dnevno te mjesecima bez slobodnog dana, naviknuo se na turbo radni ritam i cjelodnevno stajanje pa mu dugotrajna snimanja 'MasterChefa' ne predstavljaju problem.

Što vam je posebno ostalo u pamćenju iz prošle sezone 'MasterChefa'? Bilo je smijeha, ali i suza.

Mislim da su i za smijeh i za suze potrebni ljudi koji u vama probude te emocije. Ne bih izdvojio nikog u prvoj sezoni jer su svi koji su sudjelovali u projektu 'MasterChef' zaslužni za nevjerojatna sjećanja koja ću pamtiti cijeli život.

Kakvo iskustvo vam je donijelo sudjelovanje u 'MasterChefu' i što gledatelji mogu očekivati u novoj sezoni?

Za početak smo sigurno svi bolji u verbalnoj komunikaciji. (smijeh) A što mogu očekivati? Najbolje je da se strpe još malo, pa će sve sami moći vidjeti i, nadam se, uživati.

Jeste li u možda u kontaktu s natjecateljima iz prošle sezone? Pratite li njihov rad?

U redovitom sam kontaktu s nekoliko kandidata, ali pratim sve i smjer u kojem se razvijaju. Lijepo je vidjeti da se velik dio njih ipak odvažio i napravio svoje prve korake u profesionalnim kuhinjama.

Što je najvažnije za dobrog kuhara?

Dobro kuhati.

Kakve su mogućnosti unapređenja za one koji žele doći na veću stepenicu u profesionalnoj ulozi? Koliko treba uložiti novca i vremena?

U današnje vrijeme svatko tko se želi usavršavati ili profilirati u određenoj vrsti kuhinje ili rada općenito u ugostiteljstvu ima pregršt mogućnosti. Mislim da je vrijeme najveći faktor, bez novca se i može, ali je put malo više trnovit. Mislim da nove generacije naših chefova svojim profesionalnim putom to i pokazuju. Samo volja i rad.

Je li važan rod u pripremi hrane u smislu uvriježenog mišljenja da su muškarci bolji profesionalni kuhari?

Ne slažem se s tom teorijom. Ovo je fizički posao i zahtijeva veliku vremensku prisutnost na radnom mjestu. Samim time ga u današnje vrijeme radi više muškaraca nego žena. Vjerujem da su, ako pogledate 40 i više godina unazad, većinu kuhinjskog osoblja činile žene. Evolucijom poslova te pojavom novih tehnologija i zanimanja dio zbilja fizički teških poslova je nestao, a fizički rad ljudi zamijenjen je strojevima. Idemo karikirati malo, muškarci su nekada kopali u rudniku, a žene su kuhale i prale. Danas je kuhinja rudnik. A i općepoznata činjenica je da žene mogu hendlati više poslova odjednom, a mi smo mi. (smijeh)

  • +12
Damir Tomljanović Izvor: Promo fotografije / Autor: Nova TV promo

Na što pomislite kada vam netko spomene 'domaću hranu'?

Na kuhinju svoje majke, na kojoj sam odrastao.

Mislite li da odabir hrane koju svakodnevno konzumiramo pokazuje, na neki način, tko smo?

Svakako, ali mislim da ipak više pokazuje u kakvom smo svakodnevnom životnom ritmu. Vrijeme je sve, a ne zaboravimo i novac.

Imate li omiljenu namirnicu koju volite kuhati? I onu koju izbjegavate?

Volim raditi sa svim namirnicama koje nam je podarilo more. Izbjegavam one namirnice koje mi nisu dovoljno poznate ili barem dok se ne usavršim u radu s njima.

Što biste rekli onima koji ne znaju kuhati, ali ih ta tema privlači na neki način?

Ako želite, probajte kuhati, možda imate talent, a da ga niste ni svjesni. Motivacija je sve.

Slušate li neku glazbu dok radite? Što volite od glazbe?

Ne slušam glazbu dok radim. Volim mir u kuhinji. Volim dobru glazbu nevezano za žanr. Moram priznati da manje slušam domaću glazbu jer sam dobar dio 20-ih godina proveo u inozemstvu, tako da sam više uspomena stvorio uz stranu glazbu u tom ranom životnom periodu i onda stvorite neke afinitete. Mislim da slušate ono uz što vas vežu uspomene, dobre i loše, a glazba je najbolja poveznica za to.

Stignete li pogledati kakvu seriju, film? Što vas se dojmilo u posljednje vrijeme?

Obožavam i serije i filmove. Volim SF, tako da je 'Westworld' serija po mom guštu. Ma sve gledam. Ako ne pogledaš, ne možeš ni znati sviđa li ti se ili ne.

Kako provodite ljetne mjesece?

Snimajući 'MasterChef'. (smijeh)