ZVIJEZDA BIVŠE JUGOSLAVIJE

Preminula Jadranka Stojaković

04.05.2016 u 12:06

Bionic
Reading

Pjevačica, kantautorica i slikarica Jadranka Stojaković izgubila je sinoć nakon duge i teške bolesti bitku za život u 66. godini života. Posljednje dane zvijezda bivše Jugoslavije provela je u Banjaluci, a već dulje vrijeme bolovala je od neizlječive amiotrofične lateralne skleroze

Bolest motornog neurona, koja joj je ustanovljena nakon pada na bini 2009. godine, iz dana u dan oduzimala joj sve više snage. Posljednjih godina živjela je u Domu za stare Caritas u Banjaluci.

'Nažalost, prestala sam svirati gitaru. Ruka se ukoči i ne mogu je odvojiti. To me malo zaboljelo, ali morate prihvatiti sve onako kako jest. Mora se prihvatiti realnost. Nema mjesta za tugu, nasvirala sam se. I nema što nisam svirala, ne samo gitaru. Danas mogu samo malo svirati usnu harmoniku, što mi je mama predlagala još na početku karijere. Govorila mi je da ne nosam toliko instrumenata, već da fino uzmem usnu harmoniku i stavim u džep. Tako je nekako na kraju i ispalo', ispričala je legendarna Jadranka u jednom od svojih posljednjih intervjua za N1.

Rođena je 24. srpnja 1950. godine u Sarajevu, u kojem je počela sa svojom jedinstvenom glazbenom karijerom. Tijekom kasnih 1970-ih počela se baviti obradom sevdalinki, starih gradskih ljubavnih pjesama, kao i obradom poezije pjesnikinje Desanke Maksimović. Kao prateći vokal 1981. godine otišla je na Eurosong zajedno s Vajtom, a tri godine kasnije napisala je naslovnu pjesmu za Olimpijadu u Sarajevu, što joj je donijelo zaokret u karijeri.

Radila je i na glazbi za televiziju (Dječje emisije Televizije Sarajevo) te napisala uvodnu temu 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Od 1988. do 2012. godine živjela je u Japanu, u kojem se počela i baviti slikarstvom. Iza nje ostat će mnogi bezvremenski hitovi poput 'Što te nema', 'Ima neka tajna veza' i 'Sve smo mogli mi'.