ZODIJAČKA NEOBIČNOST

Otkud Strijelci crpe svoj životni optimizam

26.11.2016 u 09:00

Bionic
Reading

Ovaj put razjašnjavamo zašto su Strijelci vedri i optimistični, bez obzira što su rođeni u najmrklije doba godine

Strijelac vlada u kasnu jesen, kad se Sunce spušta do najniže točke u svom godišnjem hodu, a dan se skraćuje do minimuma (u našim krajevima, do 8 sati i 15 minuta na zimski solsticij). Nebo je u doba Strijelca tmurno, priroda je potpuno zamrla, a njeno ponovno rođenje još se ne nazire.

Kako je moguće da ove sumorne okolnosti stvaraju optimistične, bezbrižne i pustolovne ljude poput tipičnih Strijelaca? To je proturječje samo prividno. Nakon burnog i mučnog razdoblja Škorpiona, obilježenog pljuskovima, bujicama i raspadom vegetacije, tijekom Strijelčeve vladavine priroda je došla u stanje mirovanja i nenaprezanja. Sunce se ne sunovraćuje s velike visine, nego blago silazi i meko 'prizemljuje'.

Opušten i ležeran

Iz odsustva stresa i previranja u prirodi proizlazi ležerna i neopterećena strelačka priroda. Svjestan da se iza tame i hladnoće koja je obuzela njegovo doba prostiru svjetlost i toplina, Strijelac opušteno i udobno čeka početak novog ciklusa rađanja. A taj mukotrpni zadatak čeka idući znak - Jarca - kad se Sunce počinje tegobno uspinjati s dna i malo-pomalo razbijati tamu.

Strijelac pripada vatrenom elementu, što znači da je nagao, dinamičan, prodoran i koleričan po temperamentu. Njegova je astrološka kvaliteta promjenjiva, jer tijekom ovog razdoblja jedno godišnje doba smjenjuje drugo (u klimatskom smislu, zima na sjevernoj hemisferi počinje 1. prosinca). I drugi znakovi s kraja godišnjih doba, Blizanci, Djevica i Ribe, također spadaju u promjenjive.


Uvjeren u povoljne rasplete

Njegov je planetarni vladar Jupiter, povezan s istoimenim vrhovnim bogom iz rimske mitologije, odnosno starogrčkim Zeusom. Pod okriljem Jupitera, rođeni u znaku Strijelca smatraju da zaslužuju sve životne blagodati i da se oko toga ne moraju puno truditi. Vjeruju da su zaštićeni od stradanja i gubitaka, pa rado preuzimaju rizike i upuštaju se u pustolovine.

Budući da redovno očekuje povoljan ishod svojih postupaka, Strijelac ne poduzima dovoljno mjera predostrožnosti, nego djeluje spontano i bez velike pripreme. Perspektiva neizvjesnosti i opasnosti ne obeshrabruje ga, nego mu godi. Takav pristup može mu donijeti izvanredne uspjehe, ali i teške gubitke. S obzirom na takav Strijelčev mentalni sklop, oprezni, analitični i proračunati ljudima ne bi se trebali usko povezivati s njim.