PANTERE I MLADO MESO

Zašto žene danas traže mlađe muškarce?

  • Autor: Davorka Grenac
  • Zadnja izmjena 28.10.2010 07:10
  • Objavljeno 28.10.2010 u 07:10
Ashton Kutcher i Demi Moore

Ashton Kutcher i Demi Moore

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Zašto žene danas traže mlađe muškarce? Pantera je žena koja noću luta barovima i dolazi kući s posljednjim preživjelim. Zadnjih godina izraz je dobio pozitivnije konotacije, označavajući stariju slobodnu ženu koja zna što želi, ima novca i zna ga zaraditi, iza sebe ima brak, djecu i otplaćen stambeni kredit te u zreloj seksualnoj dobi želi malo uživati s mlađim muškarcem

Ona je bila izuzetno uspješna 45-godišnja zubarica, s vlastitom ordinacijom i s puno novca, rastavljena i majka jedne tinejdžerice, a on pristao 35-godišnji diplomat s mršavom plaćom i lošim zubima. Upoznali su se u njezinoj ordinaciji, kamo je došao potražiti pomoć i od tada su sljedećih godinu i pol bili nerazdvojni. On je bio zaljubljen, a ona ga je u svojem društvu dobrostojećih poduzetnika i biznismena predstavljala kao trofejni Ferrari, naročito kad je dobio holivudski osmijeh. Kad mu je rekla zbogom, patio je neko vrijeme, a onda se skrasio u krilu dobrostojeće gospođe, također starije od njega.

Pantere u lovu na mlado meso

Sredovječna zubarica je tipična pantera. Prema Valerie Gibson, seks-kolumnistici Toronto Suna i autorici knjige Pantera: Vodič za starije ženekoje izlaze s mlađim muškarcima (Cougar: A Guide for Older Women Dating Younger Men), izraz je nastao kao pejorativni naziv za ženu koja noću luta barovima i dolazi kući s posljednjim preživjelim. Posljednjih godina dobio je pozitivnije konotacije, pa označava stariju slobodnu ženu koja zna što želi, ima novca i zna ga zaraditi, iza sebe već ima brak, djecu i otplaćene kredite za stan te u zreloj seksualnoj dobi želi malo uživati s mlađim muškarcem. Nešto kao Anne Bancroft koja u 'Diplomcu' iz 1967. zavodi naivnog Dustina Hoffmana, a pjesma 'Mrs. Robinson' Simona i Garfunkela i danas simbolizira vezu pantere i toy boya (dečka za zabavu). U anketi koju je nedavno na uzorku od 2.000 žena starijih od 40 godina proveo YesMrsRobinson.com, internetski mali oglasnik za starije žene u potrazi za mlađim užitkom, više od 40 posto ih priznaje da bi voljelo izlaziti s mlađim muškarcem, a četvrtina je to već i učinila, zbog čega se osjeća barem nekoliko godina mlađe.

Lucija Bušić

Lucija Bušić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Lana Jurčević je ne tako davno pjevala 'Dečko mi je školarac...'

Sjećate li se davnih devedesetih, kada je medije golicala veza zastupnice 'Escade' Sonje Bienenfeld i mnogo mlađeg TV voditelja Branka Kuzelea? Ili Dade Majoli, brata bivše tenisačice, koji je neko vrijeme punio stupce žutog tiska vezom s bogatom udovicom. 'Prljavi starac' u potrazi za mladim mesom otrcani je klišej, ali ne i obrnuto. Ipak, da ljubav gazi čudnim putovima, dokazuje i nasljednica Loreala, 87-godišnja milijarderka Liliane Bettencourt, koja već godinama održava vezu s uglednim fotografom Francoisom-Mariom Banierom, sve dok se nedavno zbog toga nije pobunila njezina kći, optužujući fotografa da je od starice izmuzao milijardu dolara. Kao kolateralnu žrtvu, skandal je na kraju uzdrmao i samog francuskog predsjednika Nicholasa Sarkozyja.

Ono što je nekada bilo skandalozno, a zatim intrigantno, sada je uobičajeno. U klub 'mlađe je slađe' upisuju se Indira bivša Mujkić, Vlatka Pokos koja izjavljuje da se isplati ulagati u izgled jer je proganjaju mlađi muškarci, dok Alka Vuica sretno priznaje da se zagrijala za mlađeg od sebe. Čak je i mlada Lana Jurčević ljubila šest godina mlađeg, maturanta Jana Jerića, pjevajući 'Dečko mi je školarac, pa mu šaljem džeparac'. Istu pjesmicu može ponavljati Demi Moore, koja je svog toy boya Ashtona Kutchera odvela pred oltar. I legendarne Liz Taylor i Zsa Zsa Gabor poslije pedesete vodile su pred oltar samo mlađe od sebe, a Hollywood je pun zrelih žena koje biraju dečke nježnih godina, neke za kratku vezu (Cameron Diaz), neke da s njima imaju djecu (Geena Davis sa 16, Susan Sarandon sa 12, Madonna sa 11 godina mlađim supruzima). Štoviše, nakon nedavnog razvoda, Sarandonica izlazi s još mlađim od bivšeg (mlađeg) muža. U kombinaciji starija-mlađi, u nas su također u bračnu luku svojedobno uplovili Ksenija Marinković i Kristijan Ugrina, Slavica Knežević i Marko Torjanac.

Nakon bračnog para Moore-Kutcher, u SAD-u je to postalo moda, ali nema dvojbe da je riječ o ozbiljnijem trendu koji nije samo modni hir razmaženog Hollywooda. Porast financijske i seksualne nezavisnosti u današnjim je Amerikankama, i ne samo njima, pobudio interes za mlađe partnere. Prema AARP-ovoj studiji iz 2003, svaka treća žena u dobi između 40 i 69 godina izlazi s mlađim muškarcem, od kojih je četvrtina deset ili više godina mlađa od partnerice.

Ženama je seks rekreacija

Dok se 1997. manje od pola milijuna američkih parova sparivalo po principu starija (barem 10 godina) plus mlađi, 2003. gotovo tri milijuna parova činili su žena i barem šest godina mlađi muškarac. Internetski portal za upoznavanje Match.com priznaje da se između 2002. i 2005. postotak žena u bazi podataka koje bi htjele izlaziti s deset ili više godina mlađim muškarcima gotovo udvostručio. Nekoliko internetskih stranica posvećeno je samo sparivanju panterskih veza, Oprah je istražila razloge zašto je mlađe slađe, Samantha Jones u 'Seksu i gradu' pali se na dječarca, serijal 'Život s Fran' govori o majci s dvoje djece i s od nje upola mlađim muškarcem, dok se u jednom reality showu 20 mladića natječe za ulogu pratioca 50-godišnje Jerry Hall, bivše žene Micka Jaggera

Lucija Bušić

Lucija Bušić

Izvor: Sipa Press / Autor: press

Madonnin bivši dečko Jesus Luz od nje je mlađi 28 godina

Riječ je očito o jednom od mnogobrojnih mikrotrendova – maloj, gotovo nezamjetnoj silnici koja ne mijenja svijet preko noći, ali malo pomalo mijenja odnos prema obitelji, društvu i seksualnosti, kako u svojoj knjizi Mikrotrendovi tvrde američki autori Mark J. Penn i E. Kinney Zalesne, koja uskoro izlazi i u nas u izdanju Algoritma. Na porast broja pantera utjecalo je nekoliko čimbenika, kažu autori. Visoki postotak razvoda u kombinaciji s duljim životnim vijekom podrazumijeva veću vjerojatnost da će se žena vratiti na tržište. Čak 66 posto kasnih razvoda u SAD-u nisu inicirali muškarci, nego žene. Uspjeh žena u poslovnom svijetu znači da neke od njih priželjkuju muškarca s manje uspješnom karijerom, koji se lakše sele i više brinu o djeci. Prema Valeriji Gibson, sve se ipak svodi na seks. Kozmetička i modna industrija, teretane i estetska kirurgija nekadašnje starice danas čini privlačnima. Seksualni je vrhunac starijih žena usklađeniji s onim u mlađeg muškarca. Budući da su ili odbile brak ili preživjele neuspješan, starije žene sada traže nešto ležernije i manje komplicirano.

Današnje pantere rezultat su prirodnog nagona uspješnih ljudi da uspjeh zamijene seksualnom privlačnošću, a ono što je nekoć bilo dostižno uspješnom starcu, danas je na dlanu uspješnoj i ostvarenoj ženi. U 40-ima i 50-ima, kaže Gibsonova, ženama je seks rekreacija, a ne prokreacija, ukoliko ipak ne žele djecu. A rađaju sve kasnije. Godine 2004. rodilo je više od 100.000 Amerikanki u dobi između 40 i 44 godine, 63 posto više nego desetljeće ranije, a 5.000 žena u dobi između 45 i 49 postale su mame, 129 posto više u odnosu na deset godina ranije.

Pantera tako ima s raznim šarama. Muškarcima se pak sviđa samopouzdanje i seksualno iskustvo starijih žena, kao i činjenica da ne traže obvezu. Ako je vjerovati iskustvu Match.coma, zanimanje muškaraca za starije žene samo je u tri godine porastao za 44 posto, a broj onih koje zanima razlika od deset ili više godina se udvostručio. A panterama nije lako: sve veći broj deklariranih gayeva i lezbijki (barem u SAD) sužava im izbor, a konkurentice im nisu samo starije sestre, nego i – vlastite majke. U borbi za što mlađe i slađe vremešne predatorice stoga moraju dobro zaoštriti nokte.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!