PROLJETNO ČIŠĆENJE

Uredite kuhinju u nekoliko poteza

25.03.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Rijetko tko voli trošiti vrijeme na kućanske poslove, ali proljetno čišćenje se bliži, a kuhinja je kategorija za sebe. Evo kako možete brzo i jednostavno kuhinju dovesti u red

Uz nekoliko trikova i dobru organizaciju kuhinja za čas može blistati, a vi uživati u kuhanju ili druženju s obitelji oko stola. Huffington Post predlaže nekoliko ideja kako da brzo očistite kuhinju i uštedite dragocjeno vrijeme.

1. Započnite s hladnjakom

Isključite struju, ispraznite police i pričekajte da se sve otopi. Hladnjak ćete najbrže očistiti ako pripremite rolu papirnatih rupčića i vodu s octom koji će pokupiti svu prljavštinu i neugodne mirise. Imate li vremena, pomaknite hladnjak i maknite svu prašinu jer time čuvate aparat.

2. Pećnica i štednjak

Sve dijelove sa štednjaka i pećnice koji se mogu maknuti potopite u vodu s octom i za to vrijeme prebrišite aparate iznutra i izvana smjesom vode i octa. Ako je pećnica jako prljava, pošpricajte ju octom i ostavite da malo odstoji, a možete koristiti i kupovna sredstva za čišćenje masnoće. Na kraju operite plamenike i sve ostale dijelove iz pećnice te posušite i vratite natrag. U slučaju da su jače zapečeni, može vam pomoći žica za čišćenje jer ćete brže biti gotovi.

3. Sjajne površine

Metalni dijelovi kućanskih aparata ili primjerice sudopera često su jako zaprljani i puni mrlja, a nakon brisanja i dalje ostaju musavi. Nakon čišćenja svih fleka, dodatni sjaj možete dobiti jednostavnim potezom s brašnom. Stavite ga na krpu za čišćenje, dobro ispolirajte površinu i zatim isperite te osušite.

4. Sudoper

Sve dijelove sudopera poput slavine, oko kojih se nakuplja najviše kamenca i prljavštine, možete očistiti tako da u sodu bikarbonu ulijete malo vode i složite pastu. Uzmite četkicu za zube koja vam više ne treba i očistite sve utore i dijelove koji nisu lako dostupni.

5. Sjajni podovi

Nakon što ste usisali ili pomeli podove, operite ih vodom u koju ćete staviti malo limunovog soka i maslinovog ulja.