REVOLUCIONARNA DIJETA

Ugljikohidrati pomažu da jedete manje i mršavite više

07.12.2011 u 11:02

Bionic
Reading

Godinama su ugljikohidrati bili nepoželjni u popularnim dijetama, ali novi dijetni režim koji osvaja SAD otkriva kako kruh, tjestenina i krumpir mogu pomoći da izgubite gotovo tri kilograma u tjedan dana. Mršavjeti se može uz - ugljikohidrate

Hura! Možemo jesti ugljikohidrate i smršaviti gotovo tri kilograma slijedimo li upute nove dijete. Režimi prehrane koji uključuju unošenje male količine ugljikohidrata prilično su popularni. No, svatko tko je ikada bio na takvoj dijeti zna da je odricanje od ugljikohidrata poput teške kazne.

Ugljikohidrati su, priznajmo, primamljivi, bez obzira miriše li svježi kruh iz pekarnice ili nam oči hrane zlatno prepečeni krumpiri. Posljednjih su godina agresivni moderni dijetni režimi proglasili ugljikohidrate lošima, a tjesteninu, kruh, rižu i krumpir stavili na crnu listu.

Protiv Atkinsa

Sve popularniji u Americi i Velikoj Britaniji, novi režim prehrane ide protiv dogme Atkinsove i Dukan dijete, a temelje nalazi u znanstvenim istraživanjima koja pokazuju da nisu svi ugljikohidrati loši. Neki sadrže tvar koja se zove rezistentni škrob i koji aktivno potiče gubitak težine

Nalazimo ga u brojnim namirnicama - bananama, zobi, grahu i krumpiru – a glavno mu je svojstvo da se odupire probavi. Rezistentni škrob putuje kroz probavni sustav gotovo netaknut, proizvodeći masne kiseline koje stimuliraju enzime za otapanje masti (posebice u području abdomena), potiče jetru da sagorijeva masnoće, čuva mišićnu masu, pojačava lučenje hormona sitosti (poznatog i kao leptin), što znači da osjećaj sitosti traje duže.

Banane su najbogatiji izvor rezistentnog škroba

Moć rezistentnog škroba opisana je u knjizi 'The Carb Lover’s Diet' autorica Ellen Kunes i Frances Largeman-Roth. Njihova dijeta tvrde jamči brz, ali dugotrajan gubitak suvišnih kilograma. Obje autorice su žestoko protiv dijeta koje izbacuju ugljikohidrate i vjeruju da su sve dijete poput Atkinsove i sličnih teške, neprirodne i dugoročno neučinkovite jer je ljudsko tijelo kroz evoluciju naviklo konzumirati škrobnu hranu.

Kunes i Largeman-Roth osmislile su i testirale dijetu koja obećava gubitak težine bez da se odričete ugljikohidrata. Ključna je namirnica ove dijete rezistentni škrob koji ubrzava metabolizam, potiskuje glad, povećava aktivnost enzima za izgaranje masnoća i smanjuje aktivnost enzima koji pohranjuju masnoće, što znači da će se manje kalorija u organizmu pohraniti kao mast.

Moćni rezistentni škrob

Istraživanja sugeriraju da je dovoljno dodati male količine rezistentnog škroba jutarnjem obroku da bi tijelo brže sagorijevalo masnoće, omogućujući tako da potrošite čak 25 posto više kalorija dnevno. Istodobno, budući se ne osjećate jako gladni unosite zapravo oko 10 posto manje kalorija nego inače. Autorice vjeruju da je 10 do 15 grama rezistentnog škroba dnevno dovoljno da se aktivira brzo mršavljenje.

Osmislile su sedmodnevni plan prehrane koji, kažu, jamči da ćete izgubiti tri do pet kilograma tjedno te dugoročnu strategiju za unošenje zdravih ugljikohidrata - posebno onih koje sadrže rezistentni škrob. Evo koje namirnice bogate ugljikohidratima potiču mršavljenje.

Zvijezde među ugljikohidratima

Banane su najbogatiji izvor rezistentnog škroba. Bogate su također vlaknima koja smanjuju apetit i sadrže aminokiselinu triptofan, koji se pretvara u serotonin ključna za opuštanje i poboljšanje raspoloženja.

Gotovo polovica škroba u grahu je rezistentni škrob, što grah čini moćnim saveznikom mršavljenja.

Smeđa riža probavlja se sporije od bijele
Krumpir, osim vlakna i rezistentnog škroba, sadrži prirodne izvore inhibitora proteaze koji potiče hormon sitosti.
Palenta ima velike količine rezistentnog škroba, ali je također bogata vlaknima i proteinima.

Smeđa se riža probavlja sporije od bijele, pa je, prema istraživanjima, razina šećera u krvi 24 posto niža kod ljudi koji jedu smeđu rižu u odnosu na one koji konzumiraju bijelu rižu. Ječam je bogat rezistentnim škrobom i vlaknima koja smanjuju apetit i potiču probavu.

PRAVILA ŠKROBNE DIJETE

Želite li izgubiti na težini, slijedite ova pravila.
Unosite najmanje jedan gram rezistentnog škroba uz svaki obrok i pokušajte unijeti minimalnu dnevne doze od 10 grama. Za ručak i večeru, rezistentni škrob mora popunjavati četvrtinu vašeg tanjura, a preostale tri četvrtine neka budu meso i nemasni mliječni proizvodi te voće i povrće.
Zapišite sve što jedete u dnevnik prehrane, ističući namirnice bogate rezistentnim škrobom.

Izbacite umjetna sladila. Istraživanja, naime, pokazuju da ona samo povećaju želju za slatkom hranom. Lažna su sladila i do 600 puta slađa od šećera i otupit će vam nepce za prirodno slatke namirnice. Ne preskačite obroke jer ćete tako održavati urednu razinu šećera u krvi i držati gladnu zvijer pod kontrolom.

Koktel od zelenog čaja

Pijte osam čaša (od 240 ml) vode svaki dan, tako da ne zamijenite žeđ za glad. Nemojte piti tekućine s kalorijama. U sedmodnevnom dijetnom planu možete piti vodu, kavu i čaj (crni, zeleni ili biljni, bez sladila, ali s do dvije žličice polumasnog mlijeka). Izbjegavajte umjetne voćne sokove, alkohol i gazirana pića (čak i gaziranu vodu) jer od takvih tekućina izgledate natečeno.

Sjednite dok jedete, jedite polako, izbjegavajte gledanje TV-a ili društvo dok se hranite. Sve će vas to motivirati da se prejedete.

Koristite manje tanjure, servirajte glavni obrok na tanjuru za salatu i ne pretjerujte s količinama. Pijte dijetni koktel koji potiče metabolizam i rastapa mast: skuhajte dvije litre zelenog čaja, dodajte sok od jedne naranče, sok od jednog limuna i sok od jedne limete. Izmiješajte u velikoj posudi. Poslužite s ledom. Čuvajte u hladnjaku do tri dana.

Vodič kroz namirnice s rezistentnim škrobom

Kad pojedete jednu zelenu bananu dnevno, dobivate potrebnu dnevnu količinu od 12,5 grama rezistentnog škroba koji će vam pomoći da smršavite bez osjećaja gladi. Ovo su količine rezistentnog škroba u namirnicama:

• Zelena banana 12,5 g
• Zrela banana 4,7 g
• Zob (50 g) 4,6 g
• Grah (125 g) 3,8 g
• Kuhana leća (100 g) 3,4 g
• Krumpir, kuhan i ohlađen 3,2 g
• Kuhani slanutak (125 g) 2,1 g
• Integralna tjestenina (150 g) 2 g
• Bijela tjestenina (150 g) 1,9 g
• Krumpir, kuhan s korom 1,8 g
• Kuhana smeđa riža (100 g) 1,7 g
• Grašak (75 g) 1,6 g
• Pečeni krumpir s korom 1,4 g
• Kriška integralnog kruha 1,3 g
• Palenta (8 žlica) 1 g
• Prženi krumpir (25 g) 1 g
• Kukuruzne pahuljice (25 g) 0,9 g
• Kriška raženog kruha 0,9 g
• Raženi krekeri (dva komada) 0,6 g