hit u prošlosti, ali i sadašnjosti

U svojoj burnoj i tajanstvenoj povijesti prisustvovao je zabavama diljem svijeta, a i danas je rado viđen gost

10.08.2020 u 06:34

Bionic
Reading

Pomiješano, s puno leda, u fancy čašama ili klasičnim, s minimalno začina i soka, elegantni, opuštajući ili za zabavu. Ima tu puno varijacija na temu. Međutim, svima je zajednička jedna stvar – koktel mora biti dobar i kvalitetan. Ipak, ovdje se radi o piću koje je inspiriralo svjetske vođe, poznate umjetnike i pjesnike, nezaboravne zabave, pa čak i dizajnere s kreacijom poznate 'cocktail' haljine iznad koljena. Koktel je nadahnjujuć kao i poznati muškarci i žene koji su ih pili

Inspirirani novim cider koktelima kojima nas je Somersby nagradio ovog ljeta, odlučili smo se za povratak u prošlost. Uz ispijanje vašeg novog omiljenog osvježavajućeg pića na bazi cidera oduševite ekipu svojim znanjem malo drugačije povijesti nego što se to nalazi u udžbenicima.

Možete li zamisliti James Bonda u baru bez Martinija u ruci? A ako se vratimo u sadašnjost, realno, ne možemo se ni mi vidjeti bez dobrog koktela u ruci s pogledom na plažu. Ali, jeste li se ikad zapitali odakle dolazi vaše omiljeno piće za vrijeme happy hour-a?

Odakle potječe naziv koktel?

U 19. stoljeću kreće priča od poznatog barmena Jerryja Thomasa koji se ujedno i smatra ocem koktela. Svojim jedinstvenim načinom miksanja i priprema koktela u Metropolitan hotelu u New Yorku ostavljao je sve prisutne bez daha. Tvorac je i knjige za barmene koja se sastojala od recepata za pripremanje raznih pića. To je ujedno bila prva izdana knjiga u SAD-u o pićima i načinu pripremanja istih. Tada se i prvi put spominje recept za piće pod nazivom 'cocktail'. Koktel se u ono vrijeme definirao kao "tekućina sastavljena od bilo koje vrste šećera, vode i gorkih pića“. Industrijalizacija i razna putovanja prema istoku pomogla su u stvaranju idealnih uvjeta za još jedan, možda i najbitniji glavni sastojak svakog koktela - led.

Iako se koktel smatra tradicionalnom američkom inovacijom, on je pak djelomično inspiriran Britancima – oni su naime, koristili velike zdjele u koje su ubacivali alkoholna pića pomiješana s voćnim sokom i začinima, koje su se mogle pronaći u gostionicama u 18. stoljeću. Amerikanci su samo prilagodili britansku verziju i podignuli ju na viši nivo profinjenošću i kvalitetom. Ravno iz gostionica kokteli su lansirani u ekskluzivne barove i postali sinonim za uspjeh i hedonizam. Koji su ustvari temeljni sastojci za koktel? Ima ih nekoliko – alkoholno piće, led i šećer. Ali najvažnije od svega, puno povijesti. A mi donosimo nekoliko najzanimljivijih, jer ipak, u svijetu postoji nekoliko stotina vrsta koktela. U ovome slučaju, mašta ne poznaje granice.

Cosmopolitan i povijest

Kad bismo imali vremenski stroj u prošlost i vratili se u kasne 90-e i odlučili se za upad na neku zabavu ili posjet baru primijetili bismo kako većina ljudi pije isto piće ružičaste boje u čaši za Martini s nataknutim limunom ili drugom voćkom – Cosmopolitan.

Točno podrijetlo Cosmopolitana je nepoznato, ponajviše zato što je do kasnih 80-ih postojalo slično piće drugačijeg imena. Ipak, najveći utjecaj na popularnost ovog pića ima planetarno popularna serija Sex i grad. Tada se pokrenuo val nekoliko kulturnih fenomena, a među njima je bio i Cosmo. U drugoj sezoni serije koktel doživljava svojih 5 minuta slave tijekom 19. epizode, kada ga Samantha naručuje u baru, a ostalo je povijest.

Margarita i povijest

Nije poznato tko je točno osmislio recept za ovaj koktel, izvora ima nekoliko ali svakako je najzanimljiviji onaj od Carlosa 'Danny' Herrere. Vlasnik restorana Tijuana Rancho La Gloria, tvrdi da je piće izmislio 1938. Što ga je inspiriralo? Izbirljiva plesačica koja se našla u njegovom restoranu. Gošća je izjavila da je alergična na sva alkoholna pića, osim na Tequilu, ali i da ne želi piti 'čisti' alkohol. Tako je Herrera osmislio recept za Margaritu u čast njoj.

Mojito i povijest

Prema jednoj od verzija, jaka pića s dodatkom mente i limuna postala su popularna u 19. stoljeću i povezana su s gusarima. A sve to kako bi se sačuvali od prehlade i bolesti. Pirati su voljeli koristiti rum u čistom obliku, ali za vrijeme lošeg vremena piću su dodavali sok od limuna i razne začine što bi jačalo imunitet.

Prema drugoj verziji, Mojito je izumljen na Kubi sredinom 20. stoljeća. Barmen malog restorana, kada je potrošio burbon, dodao je rum u koktel. Piće je brzo postalo popularno među mještanima i postalo je popularno na cijelom otoku Kubi.

Među fanovima Mojita bili su velikani poput Ernest Hemingwaya i Fidel Castra. Tradicionalno, sastav Mojita je uključivao samo jak bijeli rum, kriške limuna i listiće mente. Zbog soka od limuna, koktel se nije činio tako jakim, a menta je davala ugodan osvježavajući okus.

Manhattan i povijest

Manhattan kojeg nazivaju i 'kraljem koktela' koji se redovito smatra jednim od najboljih koktela ikad stvorenih, ima dugu i diskutabilnu povijest. Koktel je navodno prvi izumljen u klubu Manhattan u New Yorku početkom 1870-ih. Legenda kaže da je piće izmišljeno za gozbu koju je organizirala lady Randolph Churchill (majka Winstona Churchilla). Uspjeh partija brzo je učinio koktel modernim u bogatim krugovima New Yorka i natjerao mnoge ljude da piće zatraže spominjući ime kluba u kojem je nastao, nazivajući ga "Manhattanskim koktelom."

Međutim, kao i s gotovo svim koktelima na ovom popisu, postoji velika rasprava o istini. Zapravo, neki tvrde da, iako je piće možda bilo smiksano u klubu Manhattan, Lady Churchill nije imala nikakve veze sa zabavom koja je organizirana, jer je u to vrijeme bila u Engleskoj kako bi rodila sina koji će postati jedan od najpoznatijih povijesnih ličnosti. Druga legenda kaže da je barmen s prezimenom Black izumio Manhattan u baru na Broadwayu u New Yorku, negdje 1860-ih.

Tom Collins i povijest

Postoji nekoliko različitih legendi oko klasičnog koktela koji ima ljudsko ime i prezime - Tom Collins. Iako mnogi pretpostavljaju da je piće dobilo ime po stvarnoj osobi, postoji velika polemika o tome je li stvarno postojala osoba po imenu Tom Collins i stoji li on iza kombinacije soka od gina, limuna, limete i gazirane vode koji se prelije u čašu preko leda.

Neki izvori tvrde kako je koktel dobio ime ne po Tomu, već po Johnu Collinsu koji je početkom 19. stoljeća bio glavni konobar u londonskom hotelu.

Martini i povijest

I, posljednji, ali sigurno ne najmanje bitan, na ovoj listi koktela nalaze se Martini. Najpoznatiji od svih koktela, zapadnjačka kultura stvorila je popriličnu mitologiju koja okružuje ovo piće. 'Ručak s tri Martinija' postao je popularna fraza skovana za skupe, duge ručkove biznismena koji su osim posla, uživali u piću. U stvari, Martini je postao više klasa pića.

Prvi Martini - ili piće nalik Martiniju - pripremljeno je negdje između 1862. i 1871. godine i zvalo se Martinez, u čast skromnog grada Martineza u Kaliforniji, gdje ga je navodno prvi pripremio barmen Julio Richelieu, vlasnik istoimeni Julio Richelieu bara. Iako podrijetlo prvog Martineza potiče iz 1860-ih, moderni Martini prvi je put porastao u popularnosti počevši od 1900-ih.

Kokteli danas

Klasici su, naravno, ostali klasici koji se i dan danas rado ispijaju i imaju svoju publiku i povijest iza sebe. No, većina zabava danas je intimna, s ekipom na plaži, balkonu ili u kutku vrta, a to pokazuje i najnovije istraživanje u svijetu pića.

Povećala se konzumacija pića u kućnom ambijentu što ustvari i ne čudi s obzirom na ludo vrijeme u kojem živimo. Sve se više ide na sigurnost i što manje napuštanja stana ili kuće. Ljudi kao društvena bića su sve opuštenija, teže spontanosti i intimi upravo zbog ubrzanog načina života i stresa s kojim smo svakodnevno okruženi i bitno je imati vrijeme samo za sebe ali i za one najmilije u obliku raznoraznih druženja.

Ove godine fokus na održivost i brigu za okoliš je veći nego ikada i onaj val pozitivnih promjena koje smo iščekivali postaje stvarnost. Plastične slamke padaju u zaborav dok su na scenu stupile metalne ili staklene slamke. O plastičnim čašama nećemo niti govoriti.

Minimalizam je IN i predstavlja glavnu razliku gledajući prijašnje godine. Jedan od najvećih trendova je svakako osmisliti s manje - više. Za dobar koktel ne treba ići na kvantitetu već kvalitetu. Odaberite one sastojke koji su provjerene kvalitete kao što je voće iz domaćeg uzgoja i začini provjerenih dobavljača. Preporuka je čak uvrstiti kavu i čaj u svoje koktele. Vratite se tradicionalnim okusima sa zanimljivim twistom.

Tome je doskočio i Somersby koji se ne mora nužno konzumirati samo onako kako svi znamo – preko leda. Dodajte svježe voće, sirup, žestoko piće i omiljeni Somersby i personalizirajte svaki koktel. Sa svojim osvježavajućim i jednostavnim koktelima svako će druženje postati nezaboravno, pogotovo za vrijeme ovih ljetnih vrućina gdje nam je svima potreban predah i opuštanje s najdražim osobama gdje god se nalazite.

Somersby kokteli za uživanje u ljetu Izvor: Promo fotografije / Autor: Ino Zeljak

Bilo da odaberete Somersby od kruške, borovnice, popularne lubenice ili klasične jabuke, jedno je sigurno – uz malo mašte i par kreativnih kombinacija dolazimo do koktela po svačijem guštu. Ako vam kreativnost nije as u rukavu, ne brinite, posjetite službenu Somersby stranicu i inspirirajte se s receptima za nadolazeću zabavu koju pripremate.

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji sa Somersbyjem te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.