ZDRAVI ZALOGAJI

Tri jednostavna recepta za ukusne i mirisne polpete

10.10.2015 u 09:44

Bionic
Reading

Polpete su jednostavni zalogaji kojima ćete zadivite svoje ukućane, ali i riješiti se ostataka povrća iz hladnjaka. Odličan su prilog, a možete ih iskoristiti u sendvičima te njima obogatiti toplo-hladne salate. 'Polpette' su poznato talijansko jelo gdje se obično rade s mesom, no maštovite povrtne varijante koje vam donosimo u tri jednostavna recepta svidjet će se i mesoljupcima

Polpete od tikvica, parmezana i ricotte

Iako su tikvice najukusnije u ljeto, kad im je sezona, u ovom zdravom povrću koje se može spremati na puno načina može se uživati tijekom cijele godine. Ako već niste probali ukusne polpete od tikvica, parmezana i ricotte, krajnje je vrijeme da se bacite na posao.

Potrebni sastojci:
½ kg tikvica ili dvije tikvice srednje veličine
sol, papar
nasjeckani svježi peršin
malo svježe majčine dušice
2 velike žlice naribanog parmezana
2 jaja
3 velike žlice sira ricotte
brašno
maslinovo ulje

Priprema

Tikvice operite i naribajte te posolite i ostavite sat vremena da puste vodu. Nakon što su tikvice pustile vodu, ocijedite ih i u njih umiješajte jaja, parmezan, ricottu, peršin, majčinu dušicu, papar i dosolite po potrebi. Vadite smjesu žlicom te je uvaljate u brašno i oblikujte u polpete. Pržite ih na tavi na koju ste stavili par kapi maslinova ulja.

Polpete od tikvica možete jesti kao prilog ili glavno jelo uz salatu i bijeli osvježavajući umak koji ćete napraviti od milerama, limunova soka i malo soli.

381395,398785,393130,359964

Polpete od kukuruza

Polpete od kukuruza mogu se jesti tople ili hladne, a još su bolje uz osvježavajući umak od rajčica i avokada ili vrhnja. Priprema je jednostavna i brza, a umjesto svježih lipova kukuruza možete koristiti i već kuhani pakirani kukuruz.



Potrebni sastojci:

500 g kukuruza (3 klipa srednje veličine)
1 mali luk sitno nasjeckan
2 jaja
¼ šalice svježeg korijandra
1 šalica brašna
1 čajna žlica praška za pecivo
1 čajna žlica soli
malo svježe mljevenog papra
3 velike žlice maslinova ulja

Priprema
Dvije trećine kukuruza stavite u posudu s nasjeckanim lukom, jajima, brašnom, korijanderom, praškom za pecivo, soli i paprom te izmiksajte štapnim mikserom ili sve stavite u blender pa izmiksajte. Prebacite sve u zdjelu dodajte preostala cijela zrna kukuruza i dobro izmiješajte.

Zagrijte jednu žlicu ulja na tavici na srednje jakoj vatri i velikom žlicom vadite smjesu i stavljate u tavu te nježno poravnajte. Nemojte pretrpavati tavu jer se polpete neće jednako ispeći, dovoljno je peći 3-4 polpete odjednom ovisno o veličini posude. Pecite ih oko minutu-dvije s obje strane ili dok ne poprime zlatnožutu boju.

Poslužite ih uz neki osvježavajući umak od avokada ili kiselog vrhnja.

Ukusne polpete od kvinoje

Sve popularnija drevna kvazižitarica kvinoja sjajan je izvor minerala i vitamin, a njome možete pripremati razna maštovita jela, između ostalih i zdrave i fine polpete.

Potrebni sastojci:
100 g kvinoje
1 jaje
prstohvat soli
malo papra
nasjeckani peršin
3 režnja češnjaka
manja glavica luka
2 velike žlice naribanog parmezana
krušne mrvice
maslinovo ulje
manja mrkva

Priprema
Kvinoju isperite u cjediljki pod mlazom hladne vode kako bi se isprao saponin koji daje gorak okus. Kuhajte je u posoljenoj vodi 30-40 minuta. Kad je skuhana, iscijedite vodu i kad se ohladi, uspite je u zdjelu.

Dok se kvinoja kuha, nasjeckajte luk, češnjak i sitno naribajte mrkvu te dinstajte na maslinovu ulju dok luk ne omekša i poprimi zlatnu boju. Zajedno pomiješajte luk, češnjak i mrkvu, ohlađenu kvinoju te u zdjelu dodajte papra, parmezan, razmućeno jaje i nasjeckani peršin te dvije žlice krušnih mrvica. Količinu krušnih mrvica prilagodite vlažnosti smjese, ako je previše vlažna, dodajte ih još, ako je presuha, dodajte par kapi vode.

Polpete oblikujte dlanovima i lagano ih uvaljate na krušne mrvice kako bi se što manje lijepile. Pecite ih u tavi u koju ste dodali žlicu-dvije maslinova ulja. Gotove su kad poprime zlatnosmeđu boju.