ŽRTVOVANJE ZBOG VITKOSTI

Svaka peta osoba svaki mjesec na dijeti

11.07.2011 u 11:08

Bionic
Reading

Svaka peta osoba započet će dijetu svaki mjesec, ali stručnjaci upozoravaju da je zdrava prehrana često žrtvovana u ime računanja kalorija. Niskokalorična hrana nije, savjetuju, uvijek najzdravija

Zdravo je biti vitak, ali ne na štetu zdrave prehrane: jedna trećina osoba koje su na dijeti isključilo je iz svog prehrambenog režima namirnice bogate različitim nutrijentima.

Iako je stopa pretilosti u porastu, čak 22 posto Britanaca svakog će mjeseca krenuti na dijetu, a 36 posto ih kupuje niskokalorične namirnice u supermarketima, piše Daily Mail

43 posto žena redovito kupuje niskokalorične namirnice, no čak 63 posto ispitanica vjeruje su izložene prevelikom pritisku da mršave.
No unatoč dobrim namjerama, gotovo dvije trećine konzumirat će slatkiše barem jednom tjedno. Rezultati su to istraživanju oko 2.000 britanskih potrošača koje je naručio jedan proizvođač vitaminskih nadomjestaka.

Gotovo polovica majki kaže da je sadržaj njihove košarice pod utjecajem djece, a 30 posto ih otkriva da dobro ponašanje djece nagrađuju nezdravim slatkišima.
Ukratko, 70 posto ispitanika rado bi poboljšalo svoje zdravlje, ali su previše zauzeti da to učine. Sličan broj misli kako su izloženi kontradiktornim medijskim porukama o tome koje namirnice su zdrave.

Stručnjaci kažu da je opasno što mršavljenje ima prednost nad zdravim prehrambenim režimom. 'Iako su časopisi i televizijski program puni slavnih kuhara, zdravih namirnica i recepata, naša je prehrana sve manje uravnotežena, a posljedice toga mogu biti opasne', kaže dr. Emma Derbyshire, nutricionistica sa Sveučilišta Manchester Metropolitan koja je surađivala na istraživanju:

'Čini se da još uvijek ne shvaćamo što znači pojam dobra prehrana. Iako je važno držati pod kontrolom unos kalorija, to ne smije ići na štetu uravnotežene i raznolike prehrane s malo zasićenih masnoća, ali bogate vitaminima, mineralima i masnim kiselinama.

Dodaje da niskokalorična hrana može sadržavati visoke razine šećera i aditiva te da ne mora biti tako zdrava kao što ljudi vjeruju.