UNICEF-OVA AKCIJA

Što to Liam Neeson poručuje u novoj kampanji?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 31.07.2013 12:19
  • Objavljeno 31.07.2013 u 11:44

Stop nasilju nad djecom

Izvor: Promo fotografije / Autor: UNICEF

Nasilje nad djecom prečesto prođe nezamijećeno, za njega se ne čuje i njegov značaj se umanjuje, objavio je UNICEF, najavljujući inicijativu kojom potiče građane, zakonodavna tijela i vlade na snažniji istup protiv nasilja nad djecom

Ta se inicijativa temelji na sve glasnijim reakcijama javnosti, koje su pokrenute nakon užasavajućih napada na djecu, poput ranjavanja tadašnje 14-godišnjakinje Malale Yousafzai u Pakistanu u listopadu 2012., strijeljanja 26 učenika i nastavnika u Newtownu u Connecticutu u prosincu 2012. te grupnog silovanja djevojčica u Indiji i Južnoj Africi 2013. godine.


'U svakoj zemlji i u svakoj kulturi postoji nasilje nad djecom', rekao je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake. 'Gdje god i kada god se naudi djeci, mora se vidjeti i čuti naše ogorčenje i bijes. Moramo učiniti nevidljivo vidljivim.'

To je temeljna poruka povodom pokretanja UNICEF-ove inicijative Zaustavimo nasilje nad djecom. Ta inicijativa potiče ljude širom svijeta da prepoznaju nasilje nad djecom, pridruže se globalnim, nacionalnim ili lokalnim pokretima za suzbijanje tog nasilja te prikupljaju nove ideje kako bi se kolektivno djelovanje usmjerilo ka tom cilju. Mi sada imamo snagu boriti se protiv nasilja, kaže UNICEF dodajući svoj globalni glas mnogim inicijativama koje su već u tijeku.

Inicijativa je objavljena uz dojmljiv videospot i naraciju glumca i UNICEF-ovog ambasadora dobre volje Liama Neesona, koji je gledatelje poveo kroz niz scena u kojima se prikazuje nevidljivo nasilje.

'Ovo je 15-godišnjakinja koja doživljava grupno silovanje', govori on dok kamera prikazuje napušteno zemljište. 'Ovaj učitelj tuče dječaka jer je bio drzak tijekom nastave dok ostatak razreda gleda', govori dok se prikazuju nove scene.

'Samo zato što ne možete vidjeti nasilje nad djecom, ne znači da ono ne postoji', kaže Neeson. 'Učinimo nevidljivo vidljivim. Pomognite nam suzbiti nasilje nad djecom. Pridružite nam se. Neka se čuje i vaš glas.'

Potrebu za hitnim zajedničkim djelovanjem naglašavaju čak i ograničeni statistički podaci koji su dostupni, a koji ukazuju na opseg i mjeru nasilja. Na primjer, prema podacima WHO-a (Svjetske zdravstvene organizacije), otprilike 150 milijuna djevojčica i 73 milijuna dječaka mlađih od 18 godina pretrpjeli su seksualno nasilje i iskorištavanje, a izvješće Međunarodne organizacije rada iz 2005. procjenjuje da je 1,2 milijuna djece žrtava trgovine ljudima svake godine.

U Hrvatskoj još uvijek postoji visoka tolerancija na roditeljsko nasilje u odgoju djece, unatoč tome što je ono zabranjeno još prije 14 godina. Epidemiološko istraživanje nasilja nad djecom u obitelji iz 2011. pokazalo je da oko trećine roditelja djece u dobi od 11, 13 i 16 godina nije sigurno u postojanje takve zakonske zabrane. Isto istraživanje je pokazalo da je više od dvije trećine trinaestogodišnjaka u svojem životu doživjelo nasilje od svojih roditelja te da je 23,6 posto djece u godini istraživanja doživjelo neki oblik zlostavljanja od svojih roditelja.

Posljednje UNICEF-ovo istraživanje iz 2012. pokazalo je da gotovo svako treće trogodišnje dijete doživi udarac ili čupanje jednom ili više puta tjedno.

Tjelesno kažnjavanje i roditeljsko nasilje može se smanjiti većom podrškom roditeljima u odgoju, za koju se također izjasnila većina roditelja u UNICEF-ovom istraživanju o roditeljstvu djece najmlađe dobi. Primjerice, radionice za roditelje 'Rastimo zajedno' unapređuju roditeljske vještine, a dva od tri roditelja nakon završenih radionica značajno smanjuje ili potpuno prestaje koristiti tjelesno kažnjavanje. Radionice se provode na više od 100 mjesta u Hrvatskoj, u vrtićima i obiteljskim centrima.

Nasilje ne uzrokuje samo fizičke ozljede, nego ostavlja i duševne ožiljke na djeci. Ono utječe na njihovo fizičko i duševno zdravlje, smanjuje njihovu sposobnost učenja i socijalizacije te narušava njihov razvoj.

U Hrvatskoj trenutačno nedostaje ustanova koje pružaju hitnu stručnu pomoć djetetu koje je bilo žrtvom nasilja. Zbog toga, oporavak i terapija mogu trajati danima i mjesecima što otežava situaciju za dijete. Kako bi zaživjela zaštita djece od nasilja, potrebno je obučiti stručnjake, službenike koji provode zakon, stručnjake u području socijalne skrbi, učitelje, državne odvjetnike, suce te pedijatre o tome kako prepoznati znakove zlostavljanja i zapuštanja djeteta te kako se u takvim slučajevima na odgovarajući način odnositi prema djeci te povećati suradnju između institucija poput centara za socijalnu skrb, policije i pravosudnih tijela.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!