NASLJEDNIK IMPERIJA DJEČJE HRANE

Stefan Hipp: U Hrvatskoj vidim srce naše proizvodnje

23.05.2011 u 19:34

Bionic
Reading

Da njegovi sve češći dolasci k nama nisu striktno turističke prirode, već sakupljanje informacija za velike poslovne planove, na ekskluzivnoj presici u dvorcu Gjalski povodom 50. godišnjice od proizvodnje prve staklenke njihove kašice za bebe potvrdio nam je posljednji izdanak te muške loze

Budemo li slijedili viziju Stefana Hippa, unuka Georga Hippa, osnivača poduzeća iz bajerskog Pfaffenhofena, koji je prije točno 50 godina izumio punjenje voćnih obroka za bebe u praktične i higijenski čiste staklenke, naša zemlja mogla bi postati središte proizvodnje tog diva na tržištu dječje hrane. Slikovito rečeno, to znači da bismo u bliskoj budućnosti, ako budemo slijedili njegove ambicije, mogli stati na čelo kolone od 9,3 milijardi do sada proizvedenih staklenki, koje uvis dosežu visinu Mount Everesta ili posložene jedna do druge 13,5 puta mogu opasati Ekvator!

Stefan Hipp na pressici u Gjalskom

'Prvi put na ove prostore došao sam još 80-ih godina, kada sam automobilom proputovao ondašnju Jugoslaviju. Potom, 90-ih, obišao sam Dubrovnik, obalu Jadrana i otoke i otada sam skoro svaka dva mjeseca u Hrvatskoj zbog posla. Kao i moj djed i otac Claus, nastavio sam tradiciju proizvodnje dječje hrane samo od najboljeg iz prirode', govori Stefan Hipp, nadodajući da se vođeni tom poslovnim politikom drže 20 posto od proizvodnje dječje hrane u svijetu, odmah iza Nestlea i Danonea.

'Posljednjih deset godina mnogo smo investirali u svoju tvornicu u Glini, koja proizvodi sirovinu, većinom žitarice i od toga čak 85 posto izvozimo. Sad je nužno proširiti kapacitete i motivirati ovdašnje farmere da se i sami preorijentiraju na organsku proizvodnju. Projekti organskih farmi mogli bi biti zanimljivi i Vladi jer u Hrvatskoj još uvijek ima ekološki čistih zona. Tako možete postati isto što sam učinio u okolici svog ladanjskog imanja u poljskom Gdanjsku, na obali Baltika', kazao nam je Stefan Hipp, otkrivši da i tamo sam za sebe kuha obroke od namirnica organskog porijekla, da mu je najbolja kušačica novih okusa dječje hrane šestogodišnja kćerkica, a u Hrvatsku se, osim poslovno, uvijek rado vraća zbog ribe iz našeg Jadrana koju naprosto obožava.