SLATKA ISTINA

Smeđi šećer nije zdraviji od bijeloga

08.06.2009 u 12:51

Bionic
Reading

Smeđi šećer sadrži gotovo jednake sastojke kao i bijeli šećer, pa je zabluda da je zdraviji

Svake godine čovjek prosječno pojede tridesetak kilograma šećera, što znači da prosječna osoba tijekom života pojede gotovo dvije tone šećera. Ova informacija djeluje zastrašujuće, a sasvim sigurne mnoge od vas će navesti i da dobro razmislite prije nego pojedete još jednu čokoladicu.

Opće je poznato da bijeli šećer nije zdrav i da ga treba što manje konzumirati, ali problem je što ne znamo uvijek točno u kojim se namirnicama nalazi. U novije vrijeme propagira se smeđi šećer kao zdravija varijanta. No je li doista zdraviji?

Stručnjaci tvrde da nije. 'Često se pogrešno misli da je smeđi šećer zdraviji od bijelog, ali to nije točno. Oba sadržavaju gotovo iste sastojke, a razlikuju se donekle u osnovnim mineralima, ali toliko malo da je to zanemarivo. Dakle, vjerovanje da je smeđi šećer zdraviji i da ćemo se manje udebljati ako ga konzumiramo potpuna je iluzija', rekla je dr. Catherine Collins, iz bolnice St. George u Londonu.

Smeđi šećer je zapravo bijeli šećer kojemu je dodana melasa. Svijetli smeđi šećer sadržava oko tri prosto melase, a tamni smeđi šećer oko šest posto.

Stručnjaci upozoravaju da ljudi još uvijek unose prevelike količine šećera u organizam, a znanstveno je dokazano da velike količine šećera mogu povećati rizik za dobivanje srčanog udara, i to za 30 posto.

Još kao malene naučili su nas da uživamo u okusu šećera. Prvi dodir sa šećerom imamo još kao novorođenčad, dok nam je jedina hrana majčino mlijeko koje sadržava laktozu. Šećer je ugljikohidrat slatkog okusa koji omogućuje brzi dotok energije i čini naše obroke ukusnijima.

Šećer koji je prirodni dio nekih prehrambenih namirnica ne bi nas trebao brinuti. Međutim, šećer koji je dodan u hranu i piće znatno povećava kalorijsku vrijednost i uzrokuje karijes, pa s njime treba oprezno. I ne zaboravite, ne pretjerujte ni sa smeđim šećerom jer nije zdraviji od bijelog šećera.