SREĆA NA TANJURU

Ručak kojem se veseli cijela obitelj: Recept za najukusnije špagete s mesnim okruglicama

14.09.2018 u 12:04

Bionic
Reading

Smišljate što biste mogli skuhati za sutrašnji ručak? Donosimo vam recept za uvjerljivo najukusnije špagete s mesnim okruglicama koji će razveseliti cijelu obitelj. U slast!

Sastojci

Umak od rajčice:

  • ¼ šalice maslinovog ulja
  • 6 češnja češnjaka (krupno nasjeckanog)
  • 2 grančice svježeg bosiljka
  • 2 velike konzerve pelata od 800 g (oguljena rajčica u komadu)
  • sol i svježe mljeveni papar

Mesne okruglice:

  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 3 debele šnite bijelog kruha bez kore
  • 2 velika jaja (istučena)
  • 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckanog)
  • ⅓ šalice punomasne ricotte
  • ¼ šalice sitno nasjeckanog pršuta
  • ¼ šalice sitno nasjeckanog peršina
  • ⅓ šalica naribanog parmezana
  • ¾ žličice sjemenki komorača
  • ¾ žličice suhog origana
  • ½ žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • ½ žličice mljevenog crnog papra
  • ¼ žličice čilija
  • 1¼ žličice soli
  • 450 g mljevenog goveđeg vrata (s 20% masnoće)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 400 g špageta
  • listići svježeg bosiljka (za dekoraciju)

Priprema

Umak od rajčice:

Zagrijte ulje u vok tavi i kratko prepržite češnjak (cca pet minuta). Dodajte grančice bosiljka i pelate koje kuhačom lagano zgnječite kako bi ispustili sokove. Posolite i popaprite. Pojačajte vatru i pustite da provri, a potom smanjite temperaturu i pustite da lagano krčka. Kuhajte povremeno miješajući sve dok se umak ne zgusne, a okusi sjedine, otprilike sat vremena.

*Savjet: umak možete pripremiti i dva dana ranije te ga čuvati u hladnjaku.

Mesne okruglice:

1. Namočite kruh u hladnoj vodi dok skroz ne omekša. Čvrsto stisnite rukom kako biste iscijedili svu vodu. Kruh sitno nasjeckajte i umiješajte u veliku zdjelu s jajima, krušnim mrvicama, češnjakom, ricottom, pršutom, peršinom i parmezanom.

2. U mlincu dobro sameljite sjemenke komorača. Smjesu kruha pomiješajte s origanom, oraščićem, crnim paprom, čilijem i soli te dobro izmiješajte. Dodajte mljevenu govedinu i rukom ili vilicom razbijte meso na manje komade. Lagano promiješajte rukama dok se svi sastojci ne sjedine i smjesa postane glatka.

3. Nauljite ruke (ne previše) i od smjese oblikujte okruglice. Posložite ih na tacnu obloženu papirom za pečenje.

4. Sada je vrijeme da podgrijete umak od rajčice (ako se ohladio) kako bi bio topao kada u njega dodate mesne okruglice.

5. Na nauljenoj tavi pecite mesne okruglice dok ne dobiju lijepu smeđu boju (cca pet minuta), okrećući ih svako toliko kako bi se ravnomjerno ispekle. Vjerojatno ćete morati ispeći okruglice u dva navrata jer vam neće odjednom stati u tavu. Okruglice potom dodajte u topli umak i kuhajte 40-50 minuta kako bi upile umak. Ako se umak počne lijepiti ili se previše zgusne, dodajte vode.

6. Prebacite mesne okruglice na čisti papir za pečenje i prekrijte folijom kako bi ostale tople. Umak usitnite štapnim mikserom kako bi se pelati stopili s umakom, a umak ujednačio i zgusnuo. Dvije šalice umaka prebacite u manju zdjelu i pustite sa strane za serviranje.

7. Skuhajte špagete u posoljenoj vodi. U vodu dodajte malo ulja i povremeno promiješajte špagete kako se ne bi slijepili. Kuhajte ih dok ne budu al dente te ih potom prebacite u zdjelu i umiješajte s umakom. U umak možete prije toga dodati dvije, tri žlice škrobne vode. Dodajte okruglice i prelijte umakom koji ste ranije izdvojili u šalice.

8. Pospite parmezanom i servirajte u zdjeli s listićima svježeg bosiljka.