PRIJEDLOG ZA RUČAK

Recept koji obara s nogu: Ovaj kremasti mesni rižoto jedan je od najukusnijih koje smo ikad probali

25.11.2020 u 14:38

Bionic
Reading

Postoji nekoliko food blogera kojima se zaista divimo, a Saša Vukić koji se krije iza gastro bloga Sašina kuhinja zasigurno je jedan od njih. Popularni bloger nedavno je sa svojom vojskom fanova podijelio recept za savršeno kremasti i mirisni rižoto s piletinom i gljivama koji će s nogu oboriti i najistančanija nepca. Vjerujete nam na riječ kad vam kažemo da ovako ukusan mesni rižoto sigurno još niste probali!

Sastojci

  • 300 g riže
  • 1 kg pilećih bataka bez kože
  • 1 veća mrkva
  • 30 g korijena peršina
  • 70 g korijena celera
  • 100 g pancete
  • 1 žličica soli
  • Prstohvat papra
  • 2 dl bijelog vina
  • 250 g luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 svježe rajčice (ili 100 g konzervirane sjeckane rajčice)
  • 250 g šampinjona
  • 1/2 žličice mješavine suhog začina
  • 75 g maslaca
  • Parmezan

Priprema

1. Rižu oprati pod mlazom hladne vode pa namočiti i ostaviti da tako stoji do upotrebe u vodi.

2. Otkoštite batke (ili zamolite mesara da to učini umjesto vas). Kosti će vam trebati za temeljac.

3. Pileće kosti dodajte u lonac zajedno s krupno rezanim korjenastim povrćem (mrkva, celer, peršin). Sve podlijte 1,5 l vode. Čim zakuha, žlicom maknite pjenicu koja se stvorila na vrhu.

4. Ostaviti da se kuha 20 minuta, a za to vrijeme, dok se kuha temeljac, pozabavite se mesom.Otkoštene batke raširite, iznutra stavite pancetu pa zamotajte i na kraju probodite čačkalicom kako bi držala pileće rolice na svom mjestu.

5. Obzirom da je panceta slana sama po sebi, odozgora dodajte vrlo malo soli i papra pa utrljajte i ostavite na sobnoj temperaturi do upotrebe.

6. Procijedite temeljac u jednu posudu. Njime ćete podlijevati pileći rižoto. U posebnu posudu stavite povrće i propasirajte ga štapnim mikserom ili vilicom.

7. Sada na ulju pržite pileće rolice. Vatra mora biti poprilično jaka. Nemojte meso prerano okretati jer će se zalijepiti, već ga pustite dok ne bude gotovo. Potrebno je pržiti ga 3-4 minute poklopljeno s jedne strane i 2-3 minute s druge strane.

8. Meso zalijte bijelim vinom i kuhajte poklopljeno oko 12-15 minuta uz nekoliko okretanja, sve dok se sokovi ne reduciraju u potpunosti. Mora ostati samo ulje, bez sokova, makar vam malo zagorilo. Sve će kasnije pokupiti luk kod pirjanja.

9. Sada izvaditi pileće batke i ostavite ih na posebnoj posudi poklopljene, kako se ne bi prebrzo ohladili.

10. Na istu masnoću dodajte sjeckani luk i češnjak i pržite narednih 7-8 minuta. Dodajte pasirano korijenasto povrće iz temeljca i samo minutu umiješajte s uprženim lukom i češnjakom.

11. Dodajte dvije svježe rajčice koje je potrebno prethodno oguliti i narezati na kockice (ili konzerviranu sjeckanu rajčicu). Pirjajte samo minutu pa dodajte šampinjone narezane na deblje ploške.

12. Gljive pirjajte nekoliko minuta da puste tekućinu. Rižu procijedite i dodajte u jelo. Miješajte nekoliko minuta dok se riža ne počne lijepiti za dno tave. Sve dok ne bude jasno vidljivo da tekućine više nema.

13. Potom dodajte oko 1,5 dl pripremljenog temljeca od pilećih kostiju i konstantno miješajte 2-3 minute, sve dok ponovno ne primjetite da nema tekućine.

14. Ponavljati postupak narednih dvadesetak minuta, sve dok ne potrošite sav pileći temeljac. Na pola postupka dodajte mješavinu suhog začina.

15. Kada je sav temeljac potrošen, a rižoto je postao kremast i gust, dodajte maslac i miješajte kratko dok se ne otopi. Dodajte sol i papar ukoliko je potrebno. Ugasite vatru i na rižoto poslažite pileće rolice zajedno sa sokovima koje su rolice pustile.

U slast!