UMJERENOST JE ZLATNO PRAVILO

Previše voća vodi do debljanja

09.03.2010 u 11:49

Bionic
Reading

Mnogi ljudi vjeruju da voće može biti samo zdravo pa se trude povećati njegov unos u organizam. Međutim, pokazalo se da neki ljudi jedu previše voća što može rezultirati pretilošću

Nitko ne poriče da je voće iznimno dobro za zdravlje. Obiluje vitaminima, vlaknima i antioksidansima koji štite od raznih bolesti. Svi svjetski stručnjaci preporučuju ljudima da jedu što više povrća.

Količina fruktoze u voću

svježa smokva 2 g fruktoze (pola čajne žlice šećera)
osam trešanja 2.4 g (pola čajne žlice šećera)
jedna kriška dinje 3 g (pola čajne žlice šećera)
naranča 3.6 g (malo više od pola čajne žlice šećera)
pet jagoda 4 g (čajna žlica šećera)
čaša soka od naranče 5 g (jedna čajna žlica šećera)
banana 5.5 g (čajna žlica šećera)
mali mango 6 g (čajna žlica šećera)
grejp 7 g (jedna i pol čajna žlica šećera)
šaka grožđica 8.7 g (skoro dvije žlice šećera)
jabuka zlatni delišes 11 g (dvije žlice šećera)
kruška 11 g (dvije žlice šećera)

Međutim, voće ipak nije za sve zdravo. Pretili ljudi, kao i oni koji imaju kolesterol i dijabetes, voće bi trebali uzimati oprezno ako ne žele pogoršati situaciju, a uočeno je da neko voće određene skupine ljudi deblja.

Voće kao i ostala hrana sadržava kalorije koje debljaju. 'Imala sam pacijente koji nisu mogli shvatiti zašto su debeli. Pravdali su se da jedu zdravu te da unose u organizam velike količine povrća. Ispostavilo se da ti ljudi tijekom cijeloga dana jedu voće i piju voćne napitke. Zaboravljaju da i voće sadržava kalorije', pojasnio je dr. Carel Le Roux.

Voće poput grožđa, banana, šljiva, bresaka pa čak i nekih vrsta jabuka sadržava znatno više kalorija nego što ljudi misle. To znači da i voće treba uzimati promišljeno, a objašnjava i zašto se i dalje debljamo iako nastojimo živjeti zdravim životom. No, nije problem samokontrola već to što je voće bogato vočnim šećerom ili fruktozom, a problem je što nas ono ne čini sitima. Kad jedemo šećer naše tijelo ispušta hormon inzulin koji mozgu govori da smo dovoljni jeli, ali fruktoza ne potiče taj odgovor inzulina pa mozak ne dobiva poruku da smo siti.

No, debljanje nije jedini zdravstveni problem povezan uz povećani unos fruktoze u organizam. Ona može povećati i razine triglicerida, vrstu krvne masnoće koja je povezana sa srčanim oboljenjima.

Osim toga voće šteti i zubima, a zubi su posebno osjetljivi na citrusno voće zbog njihove kiseline koje omekšava zubnu caklinu. Iako caklina otvrdne ponovo nakon 30-ak minuta, ako operemo zube odmah nakon što smo pojeli naranču, četkicom ćemo očetkati i dio cakline.

Kako onda znati koliko je voća previše? teško, jer za razliku od soli i zasićenih masnoća nema preporučene dnevne doze kad je fruktoza u pitanju. No, još uvijek vrijedi preporuka o pet porcija voća i povrća dnevno, samo što bi pretile osobe kao i one sa bolesti srca trebale jesti više povrća, a manje voća.