BLAGDANSKI KOLAČI

Poznate slastičarnice otkrivaju tajne recepte

22.12.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Božić je mnogima najdraži blagdan u godini jer se obitelj okuplja u toplom domu, a slastice su jedan od mnogobrojnih nezaobilaznih užitaka. Ako se još niste odlučili koje kolačiće ispeći i uljepšati blagdane, evo nekoliko ideja poznatih slastičarnica koje su odabrale provjerene recepte

Slastičarnica Cake Land kod Maksimira preporuča čokoladni kolač koji se topi u ustima i dobrodošla je slastica u hladnim danima. Probajte ispeći browniese po njihovom receptu i zasladiti se na Božić.

Sastojci:
3 čaše čvrstog jogurta
3 čaše brašne
2 žličice soda bikarbone
1 čaša ulja
5 žlica kakaa

Umijesiti sve zajedno pa ispeći tijesto u većem protvanu, veličine onog koji se dobije uz pećnicu. Pečeno tijesto preliti čokoladnim preljevom.

Čokoladni preljev:
10 dg čokolade
10 jušnih žlica mlijeka
5 žlica šećera
125 grama maslaca

Kolač prije posluživanja ostaviti da odstoji preko noći.

Ako ste ljubitelji badema, onda će vas oduševiti preporuka Slastica Amélie. Poznata slastičarna u Vlaškoj ulici ima puno poklonika, a ako vam se svidi ideja ovog blagdanskog kolača, posjetite ih i isprobajte ostale slastice.

Hrskavi kolačići s bademima

150 g maslaca
250 g šećera
100 g meda
400 g listića badema

Priprema

U posudi otopiti maslac, te dodati med i šećer. Sve zajedno kuhati cca. 4 min. te u vruću smjesu dodati listiće badema. Smjesa više ne smije kuhati, ali treba ostati na toplom, samo treba paziti da smjesa ne zagori.

Čokoladni kolači za svaku su prigodu
Iz još vruće smjese pomoću dvije male žličice formirati kolačiće s dovoljno razmaka na papiru za pečenje.

Kolačiće peći u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi od 180 °C oko 5 minuta dok ne dobiju zlatnožutu boju. Kada su kolačići gotovi, pričekajte 2-3 minute te rukom oblikujte iste u željeni oblik, pritom pazite na još vruću smjesu.

Ostavite kolačiće da se dobro ohlade te uživajte u čarobnom okusu.

Novinarka Mladenka Šarić
napravila je veliki preokret u svome životu i nakon dugogodišnjeg staža okrenula se pečenju kolača. Mladenka kaže da su pandoletti s bademima i brusnicama uvijek na Božić sastavni dio njezine trpeze, pa ga preporuča i čitateljima tportala.

Sastojci:

300 g brašna glatkog

2 jaja
200 g šećera
vanilin šećer
limunova ili narančina korica
100 g badema
50 g suhih brusnica
pola praška za pecivo

Priprema:
Jaja se pjenasto tuku sa šećerom, dodaju se korice voća, brusnice i bademi, promiješa, pa uspe brašno pomiješano s praškom za pecivo. Sve se dobro izmiješa i dobro izmijesi rukama dok se tijesto ne počne odljepljivati od ruku. Oblikuju se kobasice i peku dvadesetak minuta na 160 stupnjeva. Kobasice malo ohladiti i narezati na tanke fetice, posložiti ponovno u lim i sušiti na temperaturi od 120 stupnjeva dvadesetak minuta. Ohladiti i spremiti u kutiju za kekse. Mladenka kaže da može i bez sušenja u pećnici, a tada ostaju mekši.

Nešto drukčiji od klasičnih su vege recepti. Prijatelji životinja odabrali su 13 recepata koji ne uključuju meso, a među njima su i ideje za kolače. Oni će u četvrtak, 22. prosinca, u podne u Varšavskoj ulici dijeliti brošure s receptima.

Poljupci od oraha

Sastojci:
2 šalice polubijeloga brašna (tip 850)
2 šalice mljevenih oraha
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
1 šalica ulja
1 šalica sojinoga mlijeka
1 šalica sirupa od agave
za glazuru - 200 g čokolade za kuhanje
100 g biljnog margarina
malo sojinoga mlijeka

Priprema: Pomiješati suhe, pa tekuće sastojke, a zatim sve zajedno. Tijesto ne smije biti tekuće, već se trebaju žlicom stavljati komadi veličine oraha na margarinom premazan lim. Ako je smjesa pretvrda, treba dodati malo mlijeka, a ako je tekuća, onda dodati još malo brašna. Peći na 180 °C 10 do 15 minuta. Kad su poljupci pečeni, mogu se s jedne strane umočiti u glazuru od čokolade. Za glazuru sve sastojke zagrijati, da se čokolada otopi.