USKRSNI RECEPTI

Poznate Hrvatice otkrivaju tajnu najfinije šunke

25.03.2016 u 07:01

  • +3

Savjeti kandidata MasterChefa o kuhanju uskršnje šunke

Izvor: Promo fotografije / Autor: Press Nova TV

Bionic
Reading

Među poznatim Hrvatima koji ove godine sudjeluju na Celebrity MasterChefu imali ste prilike vidjeti koliko se dobro u kuhinji snalaze Lana Klingor, Ksenija Erker i Mila Elegović, a s nama su podijelile tajnu ukusne uskrsne šunke

'Već nekoliko godina zaredom imam običaj raditi šunku u kruhu. Ono što je tu najvažnije je napraviti dobro tijesto koje ja radim kao i za običan kruh. Brašno (glatko), kvasac, sol, malo ulja i tople vode', rekla nam je Lana Klingor Mihić. Što se omjera tiče, tu već iskusno stavlja mjere odoka, ali kaže kako tijesto mora biti mekano. Na kilogram brašna dovoljan je jedan svježi kvasac koji treba usitniti, dodati žlicu šećera i malo tople vode. Mala tajna u pripremi dobrog tijesta je i ta da kvasac, vodu i šećer promiješate drvenom žlicom ili kuhačom, a nikako metalnom jer ćete spriječiti proces vrenja.

I na kraju, bez obzira na to što je šunka sama po sebi slana, tijesto za šunku ne smije biti neslano jer je pomalo bezukusno.

Uz Lanu Klingor, ovih dana na malim ekranima u kulinarskim izazovima gledamo i Kseniju Erker. U njezinu domu za Uskrs blagdanski stol svake godine krase kuhana šunka, pisanice, francuska salata i hren-umak s naribanim jabukama.

Sve to pripremi Ksenija dan prije, na Veliku subotu, da bi bilo spremno za uskrsni doručak, a onda još doda rotkvice, mladi luk i reže se pinca (uskrsna pogača).

'Šunku kuham u ovećoj posudi da komotno stane prekrivena vodom barem tri prsta. Kad zakipi, smanjite vatru na najmanje i kuhati onoliko sati koliko šunka ima kilograma. Okolo šunke stavim jaja koja nisu za farbanje, ali od dugog kuhanja poprime okus šunke pa su jako fina za jesti ili nasjeckati u francusku salatu. Kad je šunka gotova, izvadi se na pladanj ili dasku tako da joj je koža na donjoj strani, prekrije folijom i pusti da se dobro ohladi! Na dvije do tri naribane jabuke dodati naribanog hrena i jedna do dvije žlice kiselog vrhnja promiješati', otkrila nam je Ksenija svoje recepte.

Još jedna natjecateljica koja uživa u kuhanju je i glumica Mila Elegović, a poput Ksenije Erker, drži se recepta da se šunka treba kuhati onoliko sati koliko teži. Uz kuhana jaja i francusku salatu na njezinu se stolu od slastica tradicionalno uvijek nalazi kuglof.