RECEPT

Popečci od krumpira s lisičarkama

25.02.2009 u 12:41

Bionic
Reading

Ovo jednostavno i lagano jelo od krumpira i gljiva dolazi iz Švicarske, a uz njega je dovoljno poslužiti zelenu salatu

Sastojci za četiri osobe:
(za popečke)

600 g krumpira koji se ne raskuhaju
2 glavice luka
1 žličica soli
prstohvat papra
2 žlice nasjeckanoga začinskog bilja
(npr. peršina ili majčine dušice)
2 žlice mlijeka
4 žlice maslaca

(za umak)

200 g lisičarki
1 češanj češnjaka
2 žlice maslaca
100 ml mlijeka
100 g vrhnja
50 ml bijelog vina (ili povrtnog temeljca)
100 g masnijega kiselog vrhnja
sol, papar

Vrijeme pripreme: oko 55 minuta
Kalorijska vrijednost obroka: oko 335 kcal

Priprema:

Krumpire u ljusci kuhajte 10 minuta. Luk oljuštite i nasjeckajte na kockice. Krumpire ocijedite, ogulite i krupno naribajte. Pomiješajte ih s lukom, začinskim biljem, solju, paprom i mlijekom.

U dvije teflonske tave otopite po dvije žlice maslaca. Na njega stavite smjesu za popečke, dobro je pritisnite i poklopljenu pecite na slabijoj temperaturi 15-20 minuta. Popečke skliznite na tanjur, okrenite ih i vratite na tavu. Opet ih pecite 15-20 minuta, sve dok ne dobiju lagano smeđu boju.

Lisičarke očistite i po želji narežite na komadiće. Češnjak oljuštite i sitno nasjeckajte. Gljive popržite na maslacu, četiri minute na jakoj vatri. Dodajte češnjak i kratko ga popržite. Zalijte mlijekom, vrhnjem i bijelim vinom te lagano kuhajte 8-10 minuta. Dodajte masnije kiselo vrhnje, posolite i popaprite. Umak poslužite uz popečke.

Još recepata možete pronaći u knjizi 'Vegetarijanska kuhinja iz cijelog svijeta' u izdanju Mozaik knjige